Last news in Fakti

19 Декември, 2014 10:28 1 027 0

ЕС иска единен енергиен съюз в противовес на Русия

  • ес-
  • единен енергиен съюз-
  • русия-
  • инвестиции-
  • енергийния сектор-
  • доналд туск-
  • ангела меркел

Предвижда се новото обединение да бъде създадено до 2 години

ЕС иска единен енергиен съюз в противовес на Русия - 1
Шефът ан Европейския съвет Доналд Туск

ЕС подготвя нов енергиен съюз, който да предотврати инвестициите на руски компании в европейския енергиен сектор, съобщава агенция РБК. Планът за новото обединение вече съществувал във вид на чернова. Според в. „Комерсант“, създаденият план засега бил по-скоро описателен, но в него вече е предвидено създаването на енергийния съюз в рамките на близките 2 години. Към края на идната година ресорните еврокомисари трябва да разработят цялостната схема на закупуване на газа, за да се проведат съвместни преговори с доставчиците извън пределите на ЕС.

Освен това на еврочиновниците може да бъде поръчано да обсъдят възможността за инвестиции на европейския енергиен пазар от страна на компании от трети държави като Русия (в инфраструктура, разпределение, доставки на природен газ и електроенергия) в контекста на енергийната сигурност. Тази точка де факто е насочена срещу „Газпром“, чието влияние би могло да нарасне в слечай на обмен на активи с BASF, твърди изданието. Сделката, която трябваше да бъде осъществена до края на годината, малко преди финализирането беше преустановена.

Трябва да се отбележи, че идеята за единна европейска позиция по газовия въпрос не намира еднозначна подкрепа в Европа, коментира руското издание. Основните играчи на газовия пазар са категорично против, разчитайки, че въпросът за координацията на вноса ще отпадне от самосебе си. Сред политиците също няма единство. Главата на Съвета на Европа Доналд Туск например подкрепя идеята, но германският канцлер Ангела Меркел се отнася към нея крайно внимателно.

„Руският въпрос“ бе обсъждан на срещата на ЕС в Брюксел в четвъртък. По време на нея Доналд Туск заяви необходимостта да се съгласува единна позиция по отношение на Русия, а канцлерът Меркел подчерта, че санкциите срещу Москва ще бъдат неизбежни, докато „се нарушава суверенитетът на Украйна“. За въвеждане на нови санкции обаче не бе решено нищо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА