Отидете към основна версия

6 054 6

Ясно е и сухоземното трасе на „Турски поток”

  • турски поток-
  • газпром-
  • люлебургаз

Газопроводът ще има четири тръби. Подводният участък ще бъде построен самостоятелно от Русия

„Газпром” договори в Турция и сухопътния участък на „Турски поток”. Това е основната новина от визитата в Анкара на генералния директор на руската компания Алексей Милер, съобщава РИА „Новости”.

Агенцията отбелязва, че сега предстоят по-нататъшни проучвания и проектиране.

Сухопътното трасе ще е дълго 180 км.  „Турски поток” ще излиза на сушата в района на Каякьой. Оттам ще стига до турско-гръцката граница - местността Епсила. Самата Турция ще получава газа в района на Люлебургаз.

Мощността на морския газопровод от Русия до Турция ще бъде 63 млрд. куб. м. годишно. Подводната част на тръбопровода ще бъде 180 километра и трябва да е готова до края на 2016 г.

Газопроводът ще има четири тръби. Подводният участък ще бъде построен самостоятелно от Русия, а изграждането на мощностите на територията на Турция ще е съвместен проект.

След като обяви спирането на „Южен поток”, Москва напълно спря да говори за България в транзитните си планове. На 20 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин каза, че газопроводът през Турция може да бъде продължен през Македония, Сърбия и Унгария до Австрия.

ЕС все още е ключов пазар за „Газпром”, а Украйна доскоро беше най-големият вносител от ОНД. След началото на украинската криза обаче потреблението на газ в региона намаля, а много държави търсят алтернативи на русия газ.

Според анализатора от Marex Spectron Group Георгий Славов търсенето на руски газ в ЕС ще намалява заради лошите икономически условия и повишаването на енергийната ефективност в много държави.

Спадът на цената на петрола може да намали средната цена на руския газ за Европа до 275 долара за хиляда кубически метра през 2015 г., в сравнение с 361 долара през 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини