Last news in Fakti

11 Декември, 2014 12:17, обновена 11 Декември, 2014 19:08 2 539 2

„Турски поток“ сменя „Южен поток“ (Обновена)

  • южен поток-
  • турски поток-
  • газ-
  • ес

Турция и Европа ще получават газ толкова, колкото им е нужно

Новият газопровод, който ще мине през територията на Турция в замяна на „Южен поток“, може да бъде наречен „Турски поток“, съобщава в. „Заман“.

Изданието цитира турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той предложил името на газопровода по време на своята среща с руския си колега Владимир Путин в Анкара. От своя страна „Газпром“ разработва енергийното трасе като „Син поток-2“.

„Турция и Европа ще получават газ толкова, колкото им е нужно. По този начин Анкара ще стане енергиен хъб за целия регион“, заяви Ердоган по време симпозиум за стратегията в нефто-газовия отрасъл, цитиран от в. „Хюриет“.

Приоритет за Турция ще останe газопроводът TANAP, а не аналогът на руския „Южен поток", заяви външният министър на страната Мевлуд Чавушоглу, цитиран от руския вестник „РБК Дейли" в материал, озаглавен „Замяна на „Южен поток" може да няма".

Турският енергиен министър Танер Йълдъз посочи преди дни, че Турция страната не иска да бъде разделителна линия между Европа и Русия. "Времето ще покаже дали предложените проекти са възможни или не", отбеляза Йълдъз.

Анкара е вторият по големина търговски партньор на „Газпром", след Германия. Турция е един от малкото пазари, които увеличават доставките на газ, вместо да ги свиват.

Министерски съвет ще предложи на ЕС да финансира газов хъб (център) на входа на "Южен поток" на българска територия, от който руският газ да се разпределя към други страни.

По този начин газопроводът "Южен поток" ще стига до Варна, е идеята на премиера Бойко Борисов. Тя е обсъдена и одобрена от другите министри на заседанието на кабинета днес. Това става ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на правителството. В същото време делегирайки правото си на Европейската комисия ние нямаме каквото и да е формално уведомление от тяхна страна. Това допълнително усложнява ситуацията в България, отбелязва с тревога Бойко Борисов.

Според Бойко Борисов към този хъб може да тече и газ, добиван от находища в България.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че при сегашните условия Русия няма да строи проекта "Южен поток" и планира да изгради газопровод до Турция, като на турско-гръцката граница може да бъде създаден енергиен център за доставки на газ в Европа. България беше посочена като виновник за провала на енергийния проект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mdaaaa

    0 1 Отговор
    а на бас че името му е друго на тоо проект....;кьорфишек;
  • 2 qqqq

    1 0 Отговор
    Явно в България е време за гражданска война.