Last news in Fakti

18 Март, 2015 11:25 3 860 10

"Турски поток" влезе в задънена улица

  • турски поток-
  • турция-
  • русия-
  • газ-
  • газпром

Реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетика, включително и "Турски поток" са  обсъдили в телефонен разговор президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп  Ердоган, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Разговорът се е състоял във вторник по искане на Анкара. Двамата държавни глави са  обсъдили и програмата за предстоящи срещи на високо ниво.
От Кремъл не разкриват дали разговорът ще даде тласък на проекта за нов газопровод по дъното на Черно море.   

Въпросът за транзитните такси и понижаването на цената на руския газ за Турция чрез  “Турски поток“ стигнаха до задънена улица, разкрива руският делови в. "Комерсант".
Според изданието препъни камъка е отстъпката от 10,25%. В началото на февруари турският  енергиен министър Танер Йълдъз обяви, че "Боташ" е договорила с "Газпром" отстъпката, но  оттогава се бави подписването на анекс към договора. В отговор Анкара започна да бави  издаването на нужните разрешителни за строежа на "Турски поток", писа в. "Хюриет".

Междувременно във вторник в Турция беше даден старта на Трансанадолският газопровод  (TANAP).
В церемонията участваха президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Турция Реджеп Ердоган  и Грузия Гиорги Маргвелашвили, зам.-предцедателят на Европейската комисия Марош Шевчович,  президентът на SOCAR и Управителния съвет на ТАНАП Ровнаг Абдулаев, министърът на  енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, министърът на енергетиката и природните ресурси  на Турция Танер Йълдъз.

Трансанадолският газопровод (TANAP) e ключова част от инфраструктурата на Южния газов  коридор. Предвижда се газопроводът с дължина от 1850 км да премине през територията на  Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. Днес бе поставено началото на  строителството на тръбата, което се очаква да бъде завършено през 2018 г.

Тогава газопроводът трябва да влезе в експлоатация с първоначален капацитет от 16 млрд.  м3/год. През 2023 г. се очаква капацитетът да достигне 24 млрд. м3/год, а през 2026 г. –  максимума от 31 млрд. м3/год. От 2020 г. по него трябва да бъдат транзитирани към Европа  10 млрд. м3/год. азербайджански газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз. Това  количество включва и договорения 1 млрд. м3/год. за България.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    0 2 Отговор
    Колкото и да се прави на луд ни сме най-добрата и най-евтината алтернатива за Путьо. Ще изкачат още известно време и пак ще го пуснат от тук, дано поне да си договорим добри условия!

    Коментиран от #2

  • 2 ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "любител":

    Предста ви си колко добри услови ще ти предложи "този" който наричаш "тъй" както майкати те е наричала!

    Коментиран от #6

  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    Нещо май са се оплели в цифричките. Уж 31 милиарда годишно а се очаквало да пуснат 10 милиарда годишно и то след втората част от които 1 милиард за България но това е след 2026 година. А ми до тогава. И дали не е или камилата или камиларя.
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    До коментиралите - България не е най добрата алтернатива. Обърнете внимание на дължината под вода за двата проекта. Това е разковничето да се отказва Южен поток.
  • 5 Истината боли

    0 0 Отговор
    Европейските компании са намерили начин да печелят допълнително с глоби от "Газпром"!
    Руската компания «съзнателно» не успя да достави искания обем на газ!
    Въпреки това, експертите на пазара казват, че "Газпром" е готов да издържа на няколко милиона долара глоби, само за да се избегне реверс доставки за Украйна, но също така - да покажем на Европа, колко трудно е да мине зимата с «ограничени обеми» от руски газ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ник

    3 0 Отговор
    А бе не знам, ама всички проекти ни заобикалят. Всички останали действат- само ние нищо не правим! Марио Шевчович, си действа за проекта на собствената му страна. Турци, Гърци, Словенци, Унгарци, Македонци, Сърби.... Всички се договарят тук при нас е пълно мълчание! Не Ви ли се струва странно?

    Коментиран от #8

  • 8 Едикой си

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ник":

    Не е странно. Просто нашите не могат да се договорят кой колко да открадне. Така като гледам май нищо е по-добре да не минава през нас, че не се знае каква ще му е цената и колко години...не по скоро поколения ще трябва да го плащат.
  • 9 emo

    1 0 Отговор
    taka 6te e kato si nqmame soverenitet da re6avame sami kakvo e izgodno i kakvo ne e izgodno za nas.Balgariq se prevarna v edna zagubena darjava s zaguben narod.
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    Да припомня на всички,съществува напълно готов ,действащ и ИЗПЛАТЕН газопровод през Украйна с предостатъчен капацитет.Дори с тройно по високи транзитни такси от сега,той е сто пъти по евтин от който и да било нов.И заради кефа на Газпром /разбирай Путин/ половин Европа трябва да плаща за строеж на нов и то подводен,вместо да ги даде примерно за терминали за втечнен газ ,което е най доброто за диверсификация и конкуренция,съответно по ниски цени.Ако Европа до десетина години поне не се доближи до американските цени на газта ,всички енергоемки производства ще изчезнат като пролетен сняг,а сметките колко сме щели да печелим от транзит ще си останат само в мечтите на корумпираните чиновници