Отидете към основна версия

5 948 23

Русия завива към СССР: Спира продажбата на валута и замразява цените

  • русия-
  • валута-
  • търговия-
  • дълг-
  • мораториум

Русия се връща към забравените практики на бившия СССР в опит да преодолее негативното влияние на западните санкции

Съветник на президента на Русия Владимир Путин – Сергей Глазиев е подготвил доклад за мерките за преодоляване на ефекта от западните санкции. Сред предложенията за ограничаване на покупката на валута и замразяване на цените на редица стоки, съобщават руските медии.

Докладът на Сергей Глазиев ще бъде представен на заседание на междуведомствената комисия на Съвета за сигурност на Русия по въпросите на икономическата и социалната сфера, уточнява в. „Коммерсант“.

Съветникът на Путин предлага да се замразяване на стоките от първа необходимост и да разширяване на пълномощията на администрацията за силово задържане на цените при „необоснован техен скок“.

В специален раздел се разглеждат мерките за стабилизиране на курса на рублата, прекратяването на изтичането на капитали и дедоларизацията на икономиката. Основните тезиси на Сергей Глазиев са да се забрани на юридическите лица без основания да купуват валута. За целта последните трябва да представят основания за извършване на платежни операции. Освен това се иска да се въведе временен данък, с който да се облагат трансграничните плащания.

В допълнение се призовава за забрана на кредитите в чуждестранна валута на нефинансови организации и да се въведе задължителната продажба на приходите от чуждестранна валута.

Сергей Глазиев дори предлага нестандартната идея Русия да обяви мораториум по плащането на дълга към тези страни, които са въвели санкциите срещу Москва. Предлага се държавата да обърне средствата от Резервния фонд и активите на Централната банка на Русия в злато и имитирани от БРИКС облигации.

Сергей Глазиев предлага да се изключи възможността от преминаването на стратегически предприятие в ръцете на чужденци. При фалит на подобни смесени компании да се създават „народни предприятия“.

Възражда се и една позабравена от времената на СССР структура – Държавния комитет по стратегическо планиране, която да бъде подчинена на правителството. Освен това се възражда и Държавния комитет по научно-техническото развитие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Samsung остава в Русия

    Южнокорейската компания Samsung Electronics остава на руския пазар, независимо от съществуващите проблеми в местната икономика и отслабването на ру ...
    08.09.2015
    1 506
    3
  • Чиновниците в Русия затягат коланите от 2016 г.

    Ръководителите на федералните органи на властта в Русия затягат коланите от 2016 г., съобщава РБК. От нова година те няма да могат да поръчват ...
    07.09.2015
    7 742
    18
  • Неудържимият залез на Русия

    Докато Европа дискутира, Кремъл продължава с неотслабваща сила своята агресивна политика срещу Украйна. Въпреки че Русия в дългосрочен план се нами ...
    07.09.2015
    8 460
    57
  • Русия и Китай подготвят общ енергиен съюз

    Русия и Китай се насочват към договарянето на общ стратегически енергиен съюз. Това бе заявено в интервю пред ТАСС от руския президент Владимир ...
    01.09.2015
    1 576
    15