Last news in Fakti

8 Септември, 2015 10:50 5 942 23

Русия завива към СССР: Спира продажбата на валута и замразява цените

  • русия-
  • валута-
  • търговия-
  • дълг-
  • мораториум

Русия се връща към забравените практики на бившия СССР в опит да преодолее негативното влияние на западните санкции

Съветник на президента на Русия Владимир Путин – Сергей Глазиев е подготвил доклад за мерките за преодоляване на ефекта от западните санкции. Сред предложенията за ограничаване на покупката на валута и замразяване на цените на редица стоки, съобщават руските медии.

Докладът на Сергей Глазиев ще бъде представен на заседание на междуведомствената комисия на Съвета за сигурност на Русия по въпросите на икономическата и социалната сфера, уточнява в. „Коммерсант“.

Съветникът на Путин предлага да се замразяване на стоките от първа необходимост и да разширяване на пълномощията на администрацията за силово задържане на цените при „необоснован техен скок“.

В специален раздел се разглеждат мерките за стабилизиране на курса на рублата, прекратяването на изтичането на капитали и дедоларизацията на икономиката. Основните тезиси на Сергей Глазиев са да се забрани на юридическите лица без основания да купуват валута. За целта последните трябва да представят основания за извършване на платежни операции. Освен това се иска да се въведе временен данък, с който да се облагат трансграничните плащания.

В допълнение се призовава за забрана на кредитите в чуждестранна валута на нефинансови организации и да се въведе задължителната продажба на приходите от чуждестранна валута.

Сергей Глазиев дори предлага нестандартната идея Русия да обяви мораториум по плащането на дълга към тези страни, които са въвели санкциите срещу Москва. Предлага се държавата да обърне средствата от Резервния фонд и активите на Централната банка на Русия в злато и имитирани от БРИКС облигации.

Сергей Глазиев предлага да се изключи възможността от преминаването на стратегически предприятие в ръцете на чужденци. При фалит на подобни смесени компании да се създават „народни предприятия“.

Възражда се и една позабравена от времената на СССР структура – Държавния комитет по стратегическо планиране, която да бъде подчинена на правителството. Освен това се възражда и Държавния комитет по научно-техническото развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Вълков

    0 0 Отговор
    Ето така се прави ,Браво .
    Само дето на никой друг не му стиска ,че да видиш тогава искуствения долар без един грам покритие -какво го чака

    Коментиран от #5

  • 2 Bat-Krasi

    1 1 Отговор
    По голяма тъпотия скоро не бях чел :)
  • 3 чери

    2 0 Отговор
    А нашите комуняги слугуват на комунистическа Русия. Комунизма е в главите им тъпи , казашки . Никога не е излизал. Империя на злото и на тъпащината. Какво искаш от една пияна, крепостна и палачорска нация!!! И тия ни мачкат вече повече от 137 г. Срам за България. Когато сме били с Германия, сме били силата на Балканите, а сега сме нищо. Тия казача ни е..ха м....та за 45 г. +25 г. комунизъм.
  • 4 Киро

    2 0 Отговор
    Опа, фалитът наближава!

    Последни жалки опити да се спре!

  • 5 дедо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Вълков":

    Интересно защо руските олигарси предпочитат да трупат пачки в долари и евро....., а не в рубли ....
  • 6 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    Интересно защо руските олигарси предпочитат да трупат пачки в долари и евро....., а не в рубли ....

    Коментиран от #7

  • 7 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "дедо стефчо":

    Че тая шума рублата нали нищо не струва, за какво да я събират олигарсите?!

    Тя е за Вова пияницата да си купи шише водка и огурцьи, да се наджаса едно убаво и да слуша по телевизията глупостите на Путя.

    Утре ще е по-евтино да си облепиш стаята с рублички, отколкто с тапети!

    Ама да им е честит Путю!
  • 8 onq s konq

    2 0 Отговор
    Щото скоро рублата ще струва по-малко от хартията си и ще бъде заменена от купонна система.И бартерна...-ей ти една кокошка,давай литър водка:)
  • 9 да

    0 1 Отговор
    Първо къде е написана статията. В коя медия.
    И да е вярно Държавата ще защити гражданите си с цените
    и ще спре спекулата и забогатяването на търгаши.
    А Вие с пазарната икономика си купувайте най-скъпо горива в ЕС
  • 10 onq s konq

    2 0 Отговор
    А защо още не са сформирани въоръжени доброволчески отряди от патриоти ,които да проверяват масово мазетата на населението за укрито жито и домашен алкохол ?А защо Путин се предоверява на военните и не потърси врага сред тях с партиен билет?Ако беше Сталин,досега половината да ги е изклал!Да не говоримпък че радиоапаратите и телевизорите не са запечатани и може да се слушат и гледат прозападни капиталистически предавания,тровещи душата на обикновения руснак!!!
  • 11 гого

    0 1 Отговор
    оня кирчо за фалит говори,братле тая синтетика ти идва силна
    ако ще фалира Русия то ще е след фалитите на ес и сащ
    тя европата вече и се вижда края до 20 години щее халифат
    драги ми американофилчета

    Коментиран от #12

  • 12 любител

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гого":

    Е винаги се намира по един който е толкова неориентиран, че да сметне такава практика за нормалко, че се опитва и да опонира.
    Ходи се скрии някъде. Моля!
  • 13 12344

    0 1 Отговор
    САЩ отдавна живеят на кредит и печатат долари без покритие .
    Ако си спомняте фалираха преди година,
    а и защо мислите разбутаха целия свят
    и защо се мъчат да съборят ЕС/ВКЛЮЧИТЕЛНИ СЕГА С БЕЖАНЦИТЕ/.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 любител

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "12344":

    Ти си... ако мислиш, че долара е без покритие?!

    За едно си прав, те наистина си живеят :)

  • 15 стратокастър

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "12344":

    Е ние по старите го помним това време!Опашки по магазините,записвания за коли/15-20 години/ никакво излизане зад граница/за да не знаем къде сме/,корекоми и по две кила банани за нова година!

    Коментиран от #18

  • 16 копче

    1 0 Отговор
    Абе от Америка са тарикати - бъдете тарикати и вие...
    какво се жалвате.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "стратокастър":

    Сега като има всичко по магазините, можеш ли да си го купиш без да мислиш за утре, с 450- 550 лева заплата? Това ли е хубавото сега? Кога ще събереш за свястен нов автомобил 30000 или повече лева? Сега сигурно ядеш всеки ден банани? Явно още не си започнал работа за да напишеш такъв коментар.
  • 19 Дарина

    0 1 Отговор
    Боже, колко хора напразно са ходили на училище! Не съм русофил. Но съм учила. Явно тук никой не е учил НЕП-а в Русия 1923 г - Русия сама срещу цял свят. Оцеляла ли е? - Да. И нещо съществено - докато консуматорския начин на съществуване е зомбирал не само българите, сме лесна мишена за манипулация. Тук, в Унгария и още няколко държави се опитват и успяват да задържат територията и народа си- да останат ДЪРЖАВИ С ГРАНИЦИ. Защо не сте питали вашите родители или дядовци- как се оцелява в такава обстановка? Или още не сте наясно - какво става в ЕС и света? Ако основните стоки са с непромененни цени - всяка криза може да се изкара. Който мисли по време на криза за печалба - е ненормален. За такив аима Бог - забавя и не забравя - и след няколко месеца помнете какво сте писали тук!

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 20 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дарина":

    Ех Дарино...Може и да си "учила",но нищо не си разбрала!Така и не разбираш,че ТОЧНО ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА СЕ ПРАВЯТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПЕЧАЛБИ В БИЗНЕСА!Пък ти пак си ги мисли бизнесмените за ненормални....И ги плаши с Бог:)Искаш "основните" стоки да са с непроменени цени,но не споменаваш кои са СПОРЕД ТЕБЕ?!Защото ако за теб основни стоки са хляб,консерва "копърка" и глава лук,за други са колие с диаманти!А да ти минава през ума,че "непроменените цени" намирисват на КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ?
  • 21 аз

    0 1 Отговор
    И днес дори най-бедното козарче в Етиопия си е купило едно доларче и си го е скътало...така и то е инвестирало в Американската икономика.А дали долара е с покритие, знам ли?
  • 22 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дарина":

    И ние сме учили за НЕП-а, не само ти.Това беше част от идеята на другарите да ни промият мозъците.Така ,че не се напъвай да обясняваш ,че си учила за НЕП-а.
    Не са ли те учили,че по-голямия брат на българския слон е руският слон?
  • 23 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дарина":

    ако беше учила ,нямаше да споменаваш непа за социалистически постижение,а това е всъщност официалното признание на ленин, че маркс не е разбирал от икономика :)!та ленин кротко е отстъпил по посока на гадния капитализъм и е имал успех.днес подовен неп правят китайците ,виждаики че без свободна инициатива и частна собственост няма икономически резултати.