7 Септември, 2015 10:14 8 451 57

Неудържимият залез на Русия

  • джоузеф с. най-
  • неудържимият-
  • залез-
  • русия

От нова Студена война никой няма да спечели

Неудържимият залез на Русия - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато Европа дискутира, Кремъл продължава с неотслабваща сила своята агресивна политика срещу Украйна. Въпреки че Русия в дългосрочен план се намира в залез, както и преди тя представлява заплаха за международния ред в Европа и извън нея. Фактически заради този залез Русия може да стане още по-опасна. Едно е ясно: при събитията в Украйна става дума за руска агресия. Идващата от Русия заплаха се простира далеч извън Украйна. В крайна сметка Русия е страна, която разполага с достатъчно ракети и ядрени бойни глави , за да разруши САЩ. Точно като нейното икономическо и геополитическо влияние, изчезва и готовността на Русия да се откаже от своя ядрен статут. Не само се възроди тактиката от Студената война, военни самолети без предупреждение навлизат във въздушното пространство на балтийските страни и Северно море, но се изричат и скрити атомни заплахи срещу страни като Дания.

Но оръжията не са единствената сила на Русия. Страната печели от своята огромна големина, необятните природни ресурси, както и от образованото си население, включително и големия брой квалифицирани  учени и инженери. Въпреки това Русия се сблъсква със сериозни предизвикателства. Така например икономиката на страната се представя като “икономическа монокултура”, в която две трети от целия експорт се пада на енергията. А населението на страната се свива, не на последно място, защото средностатистическият човек в Русия умира на 65 години, т.е. едно десетилетие по-рано от хората  в другите индустриални страни.

Въпреки че либерализиращите реформи биха могли да освободят страната от нейните мъки, подобен дневен ред трудно ще се осъществи в страна с подчертано нелиберално ръководство. В крайна сметка Путин насърчава една неославянска идентичност, която на първо място се дефинира чрез недоверие в културното и интелектуалното влияние на Запада. Путин води срещу Запада една неконвенционална война като се стреми към тесни връзки с Изтока. С това се увеличава вероятността Русия накрая да стане младшия партньор на Китай, без достъп до капитали и технологии от Запада и без контактите, които й са необходими да избегне упадъка. Държави в залез – като Австро-Унгария от 1914 г.- се страхуват по-малко от риска и следователно действат много по-опасно. Във всеки случай една просперираща Русия може да предложи много повече на международната общност.

САЩ и Европа се оказаха пред политическа дилема. От една страна е важно да се окаже противодействие на нарушенията на Путин на основополагащия принцип, в съответствие с който не трябва да се нарушава териториалната цялост на други държави. От друга страна е важно, Русия да не се изолира напълно предвид интересите на САЩ и Европа в други области като ядрената безопасност и неразпространението (на ядреното оръжие), тероризма, Космоса, Арктика, Иран и Афганистан. От нова Студена война никой няма да спечели.

Мнението е на Джоузеф С. Най-младши, американски политолог,  професор в Харвард, публикувано е във в. Ди Велт


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нико белич

    4 0 Отговор
    Американците се опитват да настроят света срещу Русия но мисля че ако се стигне до конфликт народа ,не държавата ще застанат на страната на руснаците.
  • 2 911

    2 0 Отговор
    тези пропагандни статийки за "черната, лошата и рушаща се русия" издават само едно-запада се самоизолира все повече и повече и затвърждава своятя икономическа военна и политическа безпомощност
  • 3 ЦЪ

    2 0 Отговор
    Много се лъжете. Русофилското тролене само настройва хората срещу азиатската страна. С лъжи не става, хората не са глупави.
  • 4 Вал

    2 1 Отговор
    Трябва да си нацяло ослепял и оглушал за да напишеш такава пропагандистка статия в полза на великита САЩ!!!
  • 5 Ив

    0 0 Отговор
    Хора, не плюйте срещу нашата Освободителка! Спомнете си какво направиха САЩ за България? - бомбардировки, планът Ран-ът, а сега ще ни вкарат във война, докато ни тъпчат с ГМО. Човек трябва да е тотално ненормален, за да вярва на подобни статии.
  • 6 Билл

    0 1 Отговор
    Като гледам моралния упадък в Западна Европа и наплива на диваци от Близкия Изток, май залеза е на Европа.
  • 7 чичо Пешо

    0 0 Отговор
    Който каквото и пропагандира и да говори, аз както и повечето хора познавам никога няма да вдигнем оръжие срещу руснак, освен ако не дойде да ми вземе дома де...но това е друга тема.
  • 8 гошу

    0 0 Отговор
    колко смешно е да побликуваш такава статия,европа ще изчезне много по-рано от Русия,ще дойде времето когато гладния българин отново ще погледне към братята си.
  • 9 цар Симеон

    1 0 Отговор
    Жалко, много жалко, че пишещите братя са хамерикански подлоги
  • 10 нов стар славянин

    0 1 Отговор
    Прекалено е чифутизиран "запада" вече, културното и интелектуалното влияние оттам е сведено нула.
    Освен професор в Харвард автора е член на Борда за Външна политика на САЩ редом с Робър Кейгън и други "неоконсерватори"
    http://www.state.gov/s/p/fapb/c50662.htm
  • 11 нов стар славянин

    1 0 Отговор
    И, Преводача, малко по-грамотно де - не е "Джоузеф С. Най-младши" ами "Джоузеф С. Най, младши".
  • 12 бесен

    0 0 Отговор
    Аре пропагандата с пълна сила. Обаче аз съм на мнение, че САЩ да си промиват мозъците на хората си колкото иска, но ако се пробват това в България да си плащат за това! Не съм им длъжен да им търпя малоумните изказвания ежедневно! То от къде ли не ме залива тяхната престъпна пропаганда.
  • 13 Киро

    2 5 Отговор
    За България Русия винаги е била основен враг, след Освобождението (акт на имперските интереси на Русия, съвпаднали с изтласкването на турците от нашата земя) Русия няма НИТО един позитивен акт към България!

    НИТО ЕДИН! Окупирала България през 1944 и довела до множество злини преди това!

    Неслучайно няма НИТО ЕДИН български патриот, който да е бил русофил!
    Думите на Ботев и Захари Стоянов по адрес на Русия не са случайни!

    Империя на злото!

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ралин

    2 0 Отговор
    Синтетични теории, изфабрикувани в синтетична политическа среда. Характерното за всички тези теории е пълната липса на връзка с действителността. Пишат се неща, които ще се харесат на максимален брой хора, отвъд океана, на управляващите и на преките ръководители.

    Не следва да се обръща особено внимание на подобни теории, те отразяват определени интереси, но като цяло са умозрителни и безплодни.
  • 16 Стамат

    0 0 Отговор
    Ралин +1. Ш...ни американски онанисти. Вън америка от европа!
  • 17 начо

    1 0 Отговор
    русия изтегли късата клечка,както винаги
  • 18 Читател

    0 0 Отговор
    Да бе, да.
  • 19 Иван

    2 1 Отговор
    Какви са тези лъжи ? Първо, на енергийният износ се пада една трета. Второ Русия е в демографски подем. Трето, ако Русия искаше война, всичко отдавна да е приключило. Нататък няма смисъл да пиша, статията е пълна с невярна информация, и според мен е някакъв бъзик :)
  • 20 Кисинджър

    2 0 Отговор
    Кисинджър: САЩ се опитват да сломят Русия, а е необходимо тя да бъде интегрирана
    Говорейки за сегашния президент на САЩ, Кисинджър изразява мнение, че на практическо равнище Барак Обама е реалист, но възгледите му са "по-скоро идеологически, отколкото стратегически". Според легендарния дипломат, заемал редица ключови постове при републиканското управление на САЩ в периода 1969-1977 г., тогавашният президент Ричард Никсън е бил "последният стратегически мислещ американски президент".

  • 21 раптор

    1 1 Отговор
    Абе този професор, защо лъже? Ето например - в русия средната продължителност на живота на " средностатичстическия човек" е 71 години. Или той за средностатисически хора намира само мъжете? Руските жени винаги са били силата на страната! Те живеят средно до 76,5 години. Отделно, кой е казал, че една държава енергоизносител има лошо бъдеще? И потреблението на нефт и на енергия като цяло нараства! Това значи ли, че държавите от персийския залив ги чака лошо бъдеще? Или Норвегия? Разбира се, че не! Дори САЩ не могат да запълнят тези дупки с техния шистов газ! А що се отнася до агресивността - тя е взаимна! Но все пак на Русия и лазят по всички направления! Не и дават възможност да стане по-демократична... Напротив - демокрацията в русия за тях е тотален и безграничен конгрол от страна на олигарсите!

    Коментиран от #29

  • 22 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Залитането ти в едната крайност, те прави уникално смешен !!!
    Нито Русия, нито САЩ, нито Китай ще дойдат да те целуват и да ти се кланят! Това са великите сили и ние попадаме в сферите им на влияние, според техните договорки.
    Какво има да умуваш, когато фактите говорят, че именно "хуманния" и "демократичен" Запад ВИНАГИ ПЪРВИ са започвали войните с Русия?! Русия може да е икономически по-изостанала, руснаците може да са алкохолици, но никой няма право да ги напада заради това!!!
  • 23 А7

    0 0 Отговор
    По-лошо нещо от лъжата е лъжливата пропаганда, на която само американци вярват. Времето за охолен живот на кредит и огромна вътрешна задлъжнялост привършва и им трябва нов измислен враг като Путин и слаба Европа напълнена с бежанци от страните, които продължават да разбиват. Американската силова и груба политика, на никого не е нужна, дори и на тях, но ще им трябва доста време, докато се възприемат като нормална държава, която не се намесва по цял свят. Златото в трезорите им започва да намалява, защо ли???
  • 24 жидомасов гров

    1 0 Отговор
    Всичко започна от момента в който Сноудън избра РФ за убежище! От този момент се започнаха големите сътресения на геополитическата сцена! Войната в Украйна, референдума и връщането на Автономна република Крим в границите на РФ.
  • 25 Десислава Димитрова

    2 5 Отговор
    скъпи путинофили ,защо не замина поне един от вас да живее в русия?що децата си не ги насочвате към мурманск или магадан,а все към разпадащата се европа и циничния сащ ги ориентирате?
    то не сте само вие така,тъй постъпиха и децата на сталин,хрушчов путин,лавров...,а на тези дето останаха в русия руското го ползват само като пеят химна,иначе мерцедес,версаче са основните руски символи в москва ,а и тук.

    Коментиран от #26

  • 26 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Десислава Димитрова":

    Имаш уникална антилогика - щом Западът има по-висок стандарт, Русия трябва да се срине?
    През 1933 година един мустакат чичко е казал точно това. Преди него пък един дребосък пак с такива мотиви е нападнал Русия.
    Не харесвам Русия, защото си имам България, но не харесвам такива неграмотни слагачи на САЩ като теб!!!

    Коментиран от #49

  • 27 Еееех

    1 0 Отговор
    Само човек изпаднал в пристъп на отчаяние,би написал подобна статия.От какво ли е породено ,на парада в Москва повече от тридесет лидери на държави.На срещата на БРИКС и ШОС 47 лидери и представители на държави.На парада в Пекин, 49 лидери и представители.Колко ще бъдат след година две три.
  • 28 Несъгласен

    0 0 Отговор
    Но оръжията не са единствената сила на Русия. Страната печели от своята огромна големина, необятните природни ресурси, както и от образованото си население, включително и големия брой квалифицирани учени и инженери

    По-голяма простотия не бях чел
  • 29 СМЕРТЬ РОССИИ

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "раптор":

    средната продължителност на живота в П...ристан е 62 години за мъжете и 64 за жените.Това е поради чудовищния алкохолизъм.Русия е консуматор на 20% от хероина в света!Русия е на първо място по СПИН на глава от населението, първо място по убииства на глава от населението, първо място по загинали в катастрофи на глава от населението въпреки, че имат по-малко автомобили на глава от населението от нас.

    Коментиран от #31, #33

  • 30 kcaniba

    1 0 Отговор
    Пълна бозня!! Тоя амер изобщо има ли понятие за Централна и Източна Европа!!! Какъв залез на Австро-Унгария през 1-ва Световна!!??? Какви нарупаване на международните закони!!?? Да си припомним Югославия, Косово!!!!
    Да си припомним Ирак, Либия, Сирия и т.н. САЩ са агресора това е истината!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 раптор

    1 1 Отговор
    А и какво обяснява тоя дядка за зелези... Да се погледне себе си. Сигурно същата глупост я е твърдял след разпада на СССР... То отскоро Русия изгрява, той за залез ми обяснява. Прогнили англосаксонци! Високомерна и глупава паплач! Без парите и ресурсите са нищо!
  • 33 хюсеин воевода

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "СМЕРТЬ РОССИИ":

    ХАпаааааа... Хапаааааа
  • 34 МАК

    0 0 Отговор
    Мераци американски. А дано, ама надали.
  • 35 1234

    2 0 Отговор
    Тоя да се огледа малко и да види кой е агресора,Русия ли е отишла на границата на САЩ или обратното.То да се приказват празни приказки е едно, а истината е съвсем друга.Няма държава по света където има конфликт и да не са замесени САЩ,те са агресори и разбойници.
  • 36 моше

    0 0 Отговор
    Както не са преглътнали Сталин , така няма сега да преглътнат и Путин. Хвана здраво кормилото на Русия и попиля тъпите им мераци да точат ресурси безвъзмездно от тази държава. Йосиф Най просто не е разбрал , че идва краят на измисления от група ционисти нов световен ред.
  • 37 бай уй

    0 0 Отговор
    мнението с. джоузеф изобщо не ме интиресува и не дейте да го натрапвате тоя
  • 38 нас не догонят

    0 4 Отговор
    .ахти нетгамотните коментари по доле!.Путя с таз политика на залитане по "восток" шъ цъфне. В поза цъфтящ лотус(разбирай близки с индийските йогини) шъ усети 2 чифта " топки" кат се хване за пакета( т.е. китай вече е влязъл в задният му двор без да попита учтиво пожалуйста)
  • 39 руснака

    0 0 Отговор
    да пьрвият човек излетял в космоса ЮРИЙ АЛЕКСЕЕВИЧ ГАГАРИН пьрвата жена в космоса ВАЛЕНТИНА ТЕРЕШКОВА

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Вълчев

    0 0 Отговор
    Така е брато, необятна е руската технология, почти като руската поезия.
    Ето ти един много популярен руски стих, посветен на онези събития:
    Валентина Терешкова, за полЕт коссмический,
    получила от Хрусчов Никита *.й автоматичесский..

    Спомняш ли си куплета, руснак?
    ПС - написан е от руснаци, по повод полета на Валентина, която без съмнение е била изключителна рускиня във всяко едно отношение :))
  • 43 antropolog

    1 0 Отговор
    този автор американски да не се правят на анализатори на европа.Докараха ни достатъчно бели с емигрантите сега е ред и на славяните да се поизбият според марионетките на САщ
  • 44 onq s konq

    0 0 Отговор
    СССР от Велика държава се смали до обикновена Русия,предстои олигарсите да се постараят да я разделят на множество малки собствени Русии.Мдааа...:)
  • 45 европеец

    1 0 Отговор
    бла, бла, бла.... пропаганда за простаци
  • 46 rusia sa bratq

    0 0 Отговор
    РУСИА велика страна братя по кръв с българина дали живота си за свободата ни РЕСПЕКТ
  • 47 СССР

    0 0 Отговор
    Тоя професор от Харвард да вземе да се самоубие. Нека тоя сайт да каже ЗАЩО Европа се напълни с бежанци, може би заради РУСИЯ... и в Украйна се случват тези неща подклаждани от сащ !!!
  • 48 раптър

    0 0 Отговор
    Джоузеф С. Най - младши, защо не коментираш Косово?Защо толкова бързо ви обзе амнезията по случая Косово, наглец с наглец!
  • 49 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    ква логика намери ,къде съм писал за стандарт или сриване на русия?писах че тези дето защитавате руския свят сте лицемери,ти също и не ми минавай с номера къв патриот си.
  • 50 Хей

    0 0 Отговор
    Така се говори.....който не си пие лекарствата редовно....
  • 51 АМЕРИКАНСКАЯ КОЛОНИЯ

    0 0 Отговор
    Професорът пише статията по поръчка от висшестоящият с цел демонизирането на президента на РУСИЯ.

    Професорът ако не пее с глас на Държавният Депяртамент , ще трябва да се преустрои на др. "по-платена" работа.

    Нека погледнем, медала от др. страна.

    За Русия, и дума не се говорише, докато слушаше покорно своят началник САЩ до 2007г. когато Владимир Путин в Мюнхенската си реч заяви, че Русия не ще бъде послушен васал на САЩ и че щв провежда своя национална политическа линия, до колкото зависи от нея.
    Русия е с колониален статус.
    Русия живее по Американска Конституция.
    Русия приема законите в Дума, но само ония които са утвърдени от посоланика на САЩ.
    Руската държавна система е устроена по Американски модел:
    - президент /за първи път в Русия има президент/;
    - премиер министър;
    - губернатор на области;
    - меар на градовете;
    - омбудсмент;
    - парламент;
    и т.н.
    такава система на държавно управление, никога не е било в Русия а сега е устроено така по Американски за дълги блаженни времена, където Мистър СЕМ, ще пуши лула на ЮС-опен, ще се наслаждава на тенис игрищата с билет за $250.00, ще се храни на ресторант в Манхатан, за $250.00, ще държи лимозина в разположение за $700.00 до $1.000.00 и ще благославя - Ю ЕС ЕЙ, ДЪ БЕСТ КЪНТРИ ОН ДЪ УВЪРЛД.

    Че що не а ?
    И азискам.
    А ти кво, ша са откажеш ли от такъв живот а?
    Да ама как става тая работа?

    Америка от 1991г. управлявя крупният бижнес в Русия, чрез назначените от тях ОЛИГАРСИ/при то сите еврейтетанти, що тъй низнам ки/.
    Америка управляла финансовая система в Русия - БАНК оф РАША е банка управлявана от ФР на САЩ. Печатаните РУБЛИ за ползване в Русия,са издадени от САЩ. На тя не е написано, че те са издадени парични единици на Руската монетарна хазна. Без подпис на казничейството.
    Америка държи банковите сметки на ОЛИГАРСИТЕ и бизнесите в долари и в банки в САЩ.
    Америка не разрешала заем за бизнес в Русия ако той е под Руско уравление. Как ли ?
    Те така - заем за руски предприемач, не подвластен на САЩ ще плати лихва 15% а в Анерика заема е 0.05%. Тоест 300 пъти по-висока лихва за Руският бизнес с цел - ръчна спирачка.

    Америка бе блаженна, както се казва - шапка на тояга.
    С витамины до 100 богини.
    Кеф ти риба, кеф ти паламуд.
    Ако и ти, неможеш се уреди тъй значи си боклук.

    И ТЕ ТАКА РУСИЯ ЖИВЯ, НА КОЛЕНЕ, РАЗРУШЕНА, РАЗГРАБВАНА, БЕДНА, ОНЕПРАВДАНА И УНИЩОЖАВАНА БАВНО КАТО ПОСЛУШНА КОЛОНИЯ НА САЩ.

    ДОБРАТА ЖАЛКА, БЕДНА И ПОСЛУШНА РУСИЯ НА ЗАПАДА БЕ ЛЮБИМА,
    ЗАБАВНА,
    ИНТЕРЕСНА И ПРЕКРАСНА,
    ДОКАТО НА ВЛАСТ ДОЙДЕ РОДОЛЮБЕЦА, ПАТРИОТА И СЛУГАТА НА СВОЯ НАРОД: ВЛАДИМИР ПУТИН.

    От тук нататък, сгата всеки вече знае, кокала на Чичо СЕМ пада от устата.
    Русията не е вече на никому приятна, грозна, мощна, страшна и то богата и необятна.
    Владимир Путин е демон непокорен, и за Америка е ВРАГ ЗЛОСТОРЕН.
    За Русия правител неудобен.
    И за колонията им Руска - администратор неспособен.

    Русия, самостоятелно по свй път сега върви.
    Богатствата, за себе си да съхрани.
    Защита на държавата си осигури.
    И трудови и спокойни времена.

    НО ТОВА Е СТРАШНО.
    НО РУСИЯ НЯМА ПРАВО ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНО.
    НО РУСИЯ ТРЯБВА ДА Е ПОРОБЕНА И ОБСЛУЖВА САЩ ПОКОРНО.
    РУСИЯ ЗАСТРАШАВА АМЕРИКАНСКИЯТ ОХОЛЕН ЖИВОТ.
    КАК СЕГА ЩЕ ХОДИМ НА ГОЛФ, МАЯМИ, РЕИС ТРАК, БАСЕБОЛ, НАСКАР, ЛАС ВЕГАС И САЛТ ЛЕЙК?

    ПУТИН Е ЧЕРЕН ДЯВОЛ И ПОДЛЕЦ ГОЛЯМ.
    СРОЧНО НУЖЕН Е ВОСКВА - МАИДАН!

    ЗАПОЧВАМЕ ПЪРВО С:
    УКРАИНА, МОЛДОВА И ПРИДНЕСТРОВИЕ,
    ПОСЛЕ ЛИТВА, ЛАТВИЯ И СТОНИЯ,
    КИТАЙ, БРАЗИЛЯ И АРЖЕНТИНА,
    ЛИБИЯ, ИРАК И СИРИЯ,
    АРМЕНИЯ, КАРАБАХ И АЗЕРБАЙДЖАН.
    ТАЛИБАМ, ИГИЛ И АЛ КАИДА.
    ПРОСТО КРАЯ МУ НЕ ВИДА.

    А БЕ РАШЪНС,
    АЗ ВЪЗДУХ НЯМА ДА ВИ ДАМ.
    САМО МАЙДАН СЛЕД МАИДАН.

    Ди Вели сляпо курса на Америка следи, като сега така и преди.
    Нищо ново на земята. От едно време тъй върви:
    - 1914 Германия - Русия;/ Америка подклажда и слухти/
    - 1941 Германия - Русия;/Америка подклажда и слухти/
    - 2015 Германия - Русия;/Америка подклажда и слухти/.
    Но финалисте са винаги едни.





    Дали туй не се нрави някому

    Коментиран от #52

  • 52 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "АМЕРИКАНСКАЯ КОЛОНИЯ":

    Русия никога във външната си политика не изхождала от някакви симпатии.Балканите и Източна Европа за нея са били сфера на влияние и интересите си се е опитвала отстоява с цената на всичко.
    Фактите са безкрайно много и е банално да се опитвам да ги изброявам.
    Започвам от север на юг.
    От Финландия окупира Карелия.
    След пакта Рибентроп-Молотов окупира прибалтийските републики, а населението с конски вагони го разходи до Сибир и жертвите бяха огромни.
    Източна Полша беше заграбена, а на поляците за компенсация им бяха дадени част от Източна Германия.
    За Източна Прусия няма да говорим .Там от немците не остана нищо.
    В Чехословакия и Унгария, ако не бяха окупирани отдавна да са се отказали от руската"цицка".
    На Румъния и бе отнета Молдова.
    Благодарение на доброто отношение на Русия спрямо България Нишкия санджак бе даден на Сърбия, а Северна Добруджа на Румъния.
    След това подарихте Македония на Сърбия през Балканската война и насъскахте всички съседи срещу нея.
    Създадохте "македонската нация" и дълги години финансирахте разни терористи в България.
    На 9.09.1944 година окупирахте България и за 50 години я "приятелски прегърнахте".
    През тези години на "цоцкане от най-добрата цицка" изостанахме културно,икономически и технологично с десетилетия от нормалните държави.
    Сега Русия продължава войната.По груби сметки стокооборота е около 6 милиарда долара, от които България внася за 5,3 милиарда, а изнася за 700 милиона, т.е. съотношението е 7:1.Това е икономическия аспект на войната ,както и нелогично високите цени на газа който ни продаваше.
    В страната се финансират различни групи от хора,финансови групировки,партии които да дестабилизират политическия и социален живот в страната.
    Това още преди 100 години го е разбрал българският елит и е бил наясно как ще се развиват нещата напред във времето.
    Така,че ако по някакъв начин си свързан с Русия не е необходимо на всяка цена да защитаваш имперската и политика.
    Русия има прекрасен народ и култура които заслужават да бъдат уважавани и защитавани така, че няма да скучаеш.
    Докато страната няма демокрация и пазарна икономика разни нискограмотни "русофили" ще повтарят като папагали колко е велик Путин,руската техника и, че най -добрият приятел на българския слон е руския слон.
  • 53 Аааааа не така

    0 0 Отговор
    Манипулираш, приятел! Манипулираш! Или поне се опитваш, нали? Тук четат и по-възрастни хора, които много добре помнят колко "злини" са причинили руснаците на Бг. Помнят и колко хора живееха тук до "демокрацията", какви кадри бълваха училища и университети, колко струваха бензина, нафтата, храните, образованието, здравеопазването и т.н., липсата на всякакво опасение, че човек може да остане без работа или дори без дом, или че цигани или дрогирани келеши ще го нападнат на улицата или дори в дома му... Да изброявам ли още от "лошите" неща, които онова държавно управление (наложено ни от Русия) свърши за Бг. Няма да споменавам пътища, язовири, училища и др.п., за които българина не можеше и да мечтае преди 44-та г. Накратко, за да не те затруднявам с много четене - изгодите за България бяха В ПЪТИ повече от негативите, появили се в резултат на прикрепването ни към Русия. Не искам да кажа, че и сега би било добре това да се случи, но я ми посочи ЕДНО положително нещо, което е дошло от САЩ... В цялата история на Бг. И защо мислиш, че нещата ще се променят към по-добро? Наивитетът е добро нещо, но само в определени случаи. Не и когато става въпрос за държавническо мислене.

    Коментиран от #57

  • 54 Чукча

    0 0 Отговор
    Поръчкова статия,написана от американец,предназначена за американци и от немай къде и защо пробутвана на нас. А Ганьо-нали болшинството е неграмотно,много-много не се замисля и приема всичко за чиста монета.И вика ууууу,долуууу,дращи глупости във форумите и се изказва тук и там.КОМПЕТЕНТЕН ПО ВСИЧКО.Като наш ББ. Ето затова нещата не вървят,затова Майка България е на това мизерно място в ЕС. И там ще си остане,защото глупаците просто нямат край и простотията е издигната в култ.
  • 55 боко

    0 0 Отговор
    май май ,който е писал статийката е взел парици от американските лизачи в БГ
  • 56 Сконфуций

    0 0 Отговор
    Някой да не е объркал залеза с изгрева?
  • 57 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Аааааа не така":

    помним кви кадри бълваха университетите ,сега е пълно с алкохолизирани инженерчета от соца неспособни да завият една крушка,за съжаление тренда в отрицателната посока е наследен и от потомството им.учи сине да не работиш бе вълшебната формула дето създаде соц .човека марзелак и безхаберник от иначе практичния и работлив българин.бензина също помнехме колко струва ,но нямаш за кво,освен за балканчето или симсона,а автомобилите се купуваха след средно 10-15 години чакане ,а и те едни автомобили :)!та дрогирани нямаше да нападнат ,но държавата на господин живков можеше да те нападне във всеки момент ,както нападна пиринските българи или българските мюсулмани,а ако те излъжеше акъла да имаш различно мнение от живков нападенията бяха с предизвестен изход.и за те питам къде в европа ,дето не им е помагала русия няма ,пътища ,язовири,здравеопазване?дали в белгия или португалия язовирите или пътищата са по-малко?
    изгоди от руската окупация 1944 година няма.ограбване на страната ,смяна на елита ,унищожаване на трудовите навици на населението,масова алкохолизация.тва са руските изгоди.панелки,лади,разруха,екстри във всички окупирани от ссср държави от куба до гдр.
    що се отнася до американското положително нещо.тва е свободата,свободната конкуренция,равенството пред закона.ако ние спазим тези американски принципи като народ и държава ще станем за кратък период страна за пример,но руското в нас трудно умира и за това разрухата и мизерията ни владеят.