Отидете към основна версия

4 032 8

Великобритания може да стане четвъртата по големина икономика в света

  • икономика-
  • великобритания-
  • г8-
  • световна икономика-
  • развиващи се икономики

Най-големите икономики в Европа ще се борят да останат част от световния елитен икономически клуб Г8

Великобритания може да се изкачи нагоре по стълбицата на най-големите икономики в света до "шеметната" четвърта позиция, изпреварвайки Германия и Япония през следващите две десетилетия. Това сочи нов анализ, цитиран от британския вестник "Дейли телеграф".

Великобритания е на път да стане най-добре движещата се икономиката в западния свят през следващите 15 години, стимулирана от водещата си позиция в световните софтуерен и ИТ сектори, според доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Обединеното кралство ще се изкачи по икономическата стълбица за сметка на италианската и френската икономика, които са в застой и се очаква да паднат надолу в икономическите класации. Това би могло да доведе до геополитически последици за европейските нации.

В момента Великобритания е петата по големина икономика в света според общия брутен вътрешен продукт (БВП), който в момента възлиза на 3040 милиарда щатски долара. Великобритания изпревари Франция по отношение на БВП през 2014 г.

Според центъра Великобритания е на път да стане четвъртият по големина икономически център в света през 2030 г. Очаква се обаче тя да бъде застигната много бързо от Бразилия към 2040 г.

Съдбата на Великобритания обаче е в рязък контраст с тази на Франция и Италия, които се плъзгат надолу в класацията, тъй като повечето развиващи се икономики ще изпреварят развитите нации, според проучването.

Третата и четвъртата най-големи икономики в Европа ще бъдат заменени от Индия и Бразилия в топ осем на икономически развитите страни през следващите 15 години.

Двете европейски нации са изправени пред години на слаб растеж и застаряване на населението, предупреждават в доклада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини