Last news in Fakti

26 Декември, 2015 18:29 4 030 8

Великобритания може да стане четвъртата по големина икономика в света

  • икономика-
  • великобритания-
  • г8-
  • световна икономика-
  • развиващи се икономики

Най-големите икономики в Европа ще се борят да останат част от световния елитен икономически клуб Г8

Великобритания може да се изкачи нагоре по стълбицата на най-големите икономики в света до "шеметната" четвърта позиция, изпреварвайки Германия и Япония през следващите две десетилетия. Това сочи нов анализ, цитиран от британския вестник "Дейли телеграф".

Великобритания е на път да стане най-добре движещата се икономиката в западния свят през следващите 15 години, стимулирана от водещата си позиция в световните софтуерен и ИТ сектори, според доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Обединеното кралство ще се изкачи по икономическата стълбица за сметка на италианската и френската икономика, които са в застой и се очаква да паднат надолу в икономическите класации. Това би могло да доведе до геополитически последици за европейските нации.

В момента Великобритания е петата по големина икономика в света според общия брутен вътрешен продукт (БВП), който в момента възлиза на 3040 милиарда щатски долара. Великобритания изпревари Франция по отношение на БВП през 2014 г.

Според центъра Великобритания е на път да стане четвъртият по големина икономически център в света през 2030 г. Очаква се обаче тя да бъде застигната много бързо от Бразилия към 2040 г.

Съдбата на Великобритания обаче е в рязък контраст с тази на Франция и Италия, които се плъзгат надолу в класацията, тъй като повечето развиващи се икономики ще изпреварят развитите нации, според проучването.

Третата и четвъртата най-големи икономики в Европа ще бъдат заменени от Индия и Бразилия в топ осем на икономически развитите страни през следващите 15 години.

Двете европейски нации са изправени пред години на слаб растеж и застаряване на населението, предупреждават в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FR V

    0 0 Отговор
    Руските мекерета нещо се спотайват!
    Техният фаворит сигурно вече е на 14-то място в класацията и затова мълчат!
    Мога само да ги зарадвам ,че догодина ще превземат поне 15-то място!

    Коментиран от #2

  • 2 КАН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "FR V":

    И китай беше зле в класацията ама сега... Русия е с най добри перспективи...

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Каквото и да говорим , спасението на Православието от европ...лите ще дойде от Русия.
  • 4 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КАН":

    Да ,Русия е с отлични перспективи е да подмине първата 20-тица следващите години.
    Със застаряващо население,висока емиграция,технологично изостанала планова икономика,милитаристична политика и тотална изолация от останалия свят.

    Коментиран от #6

  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    Класацията икономика №... "еди кой си" за мислещия човек трябва да има следния прочит:
    - Народът винаги го духа, но;
    - Един тесен олигархичен кръг ще има четвърта по големина пеликанска гуша и задник. Засега не му е толкова дебел задника, но ще стане четвърти по дебелота.
  • 6 Дядо поп

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "FR V":

    Откъде ти главо учена разбра за застаряващото население,
    емиграция и,че имат планова икономика.
    Много по учени от тебе не се наемат с прогнози,ти от раз
    лепна перспективата,ако бяха толкова лесни и прости
    нещата в икономиката цели институции занимаващи се с
    икономически анализи щяха да предвидят икономичес-
    ката криза от 2008г спада на петрола сега и куп други
    събития.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дядо поп":

    Ами няма нужда да си много учен , за да прочетеш статистиката , че Русия намалява с 300-400 000 души годишно и скоро може да задмине и България по отрицателен прираст и застаряване . А и не се сещам за нито един руски отрасъл със световно превъзходство , дори както се видя и суровинния . След десетина години Русия ще се изравни по население с такива страни като Виетнам и Турция , а ако не знаеш къде да четеш можеш да почнеш примерно с тук
    http://www.dw.com/bg/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-16785627

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛНО

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Даваш инфо на Дойче Веле..??? само да ти кажа,че ДВ даже и германците не го приемат на сериозно вече....В същият ред на мисли мога да ти кажа какво написа Блумберг за отиващата си 2015 г. "Русия остава в ТОП 5 за най-силни икономики"...имайки предвид че критериите включват че рашъните практически нямат външен дълг и безработицата им е под 4% ...А също така валутните им резервни фондове и реалните им запаси от злато....А това са основните икономически критерии-а ти ни даваш ДВ...ххааахаххааа-рупора на либеристите в Е.С......