Отидете към основна версия

2 674 12

МВФ: Бежанците са от полза за Европа

  • бежанци-
  • икономика-
  • европа-
  • мвф
Снимка: АР/БТА

В нов доклад, изследващ бежанската вълна към Европа, Международният валутен фонд (МВФ) заявява, че масовият приток на мигранти е неоспорим плюс за икономиката на Стария континент. Посетителите от Близкия Изток и Африка ще добавят 0.3% към БВП на Германия, 0.4% към този на Швеция и 0.5% на Австрия. Средно БВП на ЕС ще се повиши с 0.13% през 2017 г. спрямо официалната прогноза.

Смисълът на изследването на МВФ е, че тези, които са приели най-много мигранти, ще получат най-голям ръст на БВП, а тези държави, които не са приели бежанци и са поставили на границите си бодлива тел не им остана нищо друго освен да си гризат ноктите.

В анализа на МВФ има редица интересни уточнения и условия. „Лъвският пай” на икономическия ръст ще е обусловен от „финансовата експанзия, провеждана за оказване помощ на мигрантите”. Зад умната формулировка дефакто се крият допълнителните разходи, които чиновниците на ЕС ще запишат като повишаване на БВП на общността.

Експертите на МВФ са забравили да споменат, че новите гости, в резултат на получени безплатна храна, лекарства и жилища, няма да произведат никакви продукти или услуги. А тук на свой ред идва още една интересна отметка от страна на Фонда: европейските лидери могат да помогнат на мигрантите бързо да си намерят работа и значително да увеличат гъвкавостта на пазара.

Един от авторите на изследването – Енрик Детрагиър, признава: дори само опитът да се приведат плачевните навици на мигрантите в съответствие с изискванията на европейската индустрия, се оказват невероятна трудна задача.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини