Отидете към основна версия

3 964 9

Газовата война на „Газпром” срещу Турция

  • газпром-
  • турски поток-
  • турция-
  • газ-
  • синьо гориво

Стъпката на руския енергиен монополист е сигнал, че Турски поток след Южен поток отива в историята

„Газпром” цака Турция със скъп газ, съобщава в. „Хюриет”. Според изданието руският енергиен монополист е отменил отстъпките от цената на синьото гориво за турския частен сектор.

По- ниските цени бяха в сила от 1 януари 2015 г.  

Това не пречеше на Анкара да иска нова отстъпка в преговорите за новото енергийно трасе. В момента не е известно какви ще бъдат новите цени за Турция .

Местни компании вече са започнали да получават уведомления за премахването на отстъпките от миналата седмица.

Стъпката на руския енергиен монополист е сигнал, че „Турски поток” след  „Южен поток” отива в историята, прогнозират енергийни експерти.

В интерес на истината преговорите по изграждането на „Турски поток” буксуваха от началото на 2015 г. Основна причина беше искането на Анкара да получи отстъпки за руското синьо гориво. В края на декември министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че няма перспектива за рестарт на преговорите по „Турски поток“.

Всъщност и двата проекта – „Южен поток” и „Турски поток”, са на първо място политически,

а не икономически, което личи и от дипломатическата игра около тях, припомня „Дойче веле”.

Независимо от оптимистичните разсъждения на руските чиновници за изгодата от реализацията на тези проекти, Москва е заинтересувана преди всичко от увеличаване на енергийното си влияние в Южна и Централна Европа.

Потенциалните ѝ партньори в тези проекти пък са заинтересувани от печалбите.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември в небето над Сирия отношенията между Русия и Турция се изостриха.

Москва наложи търговско ембарго на турски стоки, а проектът за строителство на газопровода беше спрян.

Ниските цени на петрола и газа на световните пазари са основната причина Русия да ограничи експанзията по износ на синьо гориво. Москва вече обяви, че преразглежда капацитета на „Силата на Сибир“, който трябва да доставя газ за пазара на Китай.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини