Last news in Fakti

30 Януари, 2016 21:44 3 954 9

Газовата война на „Газпром” срещу Турция

  • газпром-
  • турски поток-
  • турция-
  • газ-
  • синьо гориво

Стъпката на руския енергиен монополист е сигнал, че Турски поток след Южен поток отива в историята

Газовата война на „Газпром” срещу Турция - 1

„Газпром” цака Турция със скъп газ, съобщава в. „Хюриет”. Според изданието руският енергиен монополист е отменил отстъпките от цената на синьото гориво за турския частен сектор.

По- ниските цени бяха в сила от 1 януари 2015 г.  

Това не пречеше на Анкара да иска нова отстъпка в преговорите за новото енергийно трасе. В момента не е известно какви ще бъдат новите цени за Турция .

Местни компании вече са започнали да получават уведомления за премахването на отстъпките от миналата седмица.

Стъпката на руския енергиен монополист е сигнал, че „Турски поток” след  „Южен поток” отива в историята, прогнозират енергийни експерти.

В интерес на истината преговорите по изграждането на „Турски поток” буксуваха от началото на 2015 г. Основна причина беше искането на Анкара да получи отстъпки за руското синьо гориво. В края на декември министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че няма перспектива за рестарт на преговорите по „Турски поток“.

Всъщност и двата проекта – „Южен поток” и „Турски поток”, са на първо място политически,

а не икономически, което личи и от дипломатическата игра около тях, припомня „Дойче веле”.

Независимо от оптимистичните разсъждения на руските чиновници за изгодата от реализацията на тези проекти, Москва е заинтересувана преди всичко от увеличаване на енергийното си влияние в Южна и Централна Европа.

Потенциалните ѝ партньори в тези проекти пък са заинтересувани от печалбите.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември в небето над Сирия отношенията между Русия и Турция се изостриха.

Москва наложи търговско ембарго на турски стоки, а проектът за строителство на газопровода беше спрян.

Ниските цени на петрола и газа на световните пазари са основната причина Русия да ограничи експанзията по износ на синьо гориво. Москва вече обяви, че преразглежда капацитета на „Силата на Сибир“, който трябва да доставя газ за пазара на Китай.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Найденов

    3 1 Отговор
    Русия не е наивна, като Европейския съюз. Русия няма да подари 5 милиарда евро на Турция просто ей така.
  • 2 малко разбойниково

    1 0 Отговор
    Вай вай как ша подбиваме цената на Бг цимента и Бг Вафлите сега????!;!!!!
  • 3 Българин

    2 0 Отговор
    Точно така - Турция е съюзник на терористите от "Ислямска държава" и основен виновник за бежанската криза в Европа. Трябва да си понесат последствията!
  • 4 FR V

    1 1 Отговор
    Алоо, Мунчовци, Турция ще си докара газ от Иран,Азърбейджан.... и няма да е по-скъп.

    Коментиран от #9

  • 5 Супра

    2 1 Отговор
    Съчувствам им на руснаците. За 2-3 години дикторът ги направи най-мразената нация на планетата.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 До Супра

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Супра":

    Това, че мразиш Русия и руснаците е твой личен пробелм насаден след след мозъчна промивка!
    Една шепа едноклетъчни създания не правят международно мнение!
    От политическата война на САЩ срещу Русия страдат и много други държави и фирми! В Нормевгия са затворени почти всички нефтени кладенци защото себестойността на добива им е 50$, BP също е уволнило 2500 работници, Shell, както и американски борустановки са затворени, петрола от Северна Дакота не иска никой да купува защото е могат на сяра и ускъпява преработката му! Купувачите искат даим се доплаща по 8 $ за барел ако искат да им се купи!
    Това ще доведе до нова икономическа криза, но такива като теб немогат да го проумеят!
  • 7 Бай Коста

    0 2 Отговор
    "Дойче веле" са ненадежден източник, защото са проводник на политиката на Германия. В неин интерес е тръбите да минават от север, затова искат Северен поток-2, а ние да стоим на сухо. Същото ДВ още се мъчи да ни баламосва какъв кяр имаме от мигрантите.
    Ако вярвате, че никой няма полза от Южен и Турски поток, просто празнувайте.
  • 8 ДА

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Супра":

    Това се забелязва явно вече и в България. Така и не разбраха русо-комундетата, че замеряйки с л..на, най-много те се оцапват. Толкоз им е акъла...
  • 9 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "FR V":

    Али,ко става апап. Забравяш нещо апап,забравяш кои кораби охраняваха Иран,когато "Чичо ти Сам" реши да ги напада.Забрави кои ракетни комплекси тръгнаха към Иран през Азербайджан и спряха на границата с Иран.И когато се наложиха санкции на Русия,един от най-големите производители на петрол,какъвто е Иран,открито заяви да помага с каквото може на Русия.Колкото за Азербайджан,представителна рота маршируваше на Червеният площад на 9-ти Май.На 29 септември минл.год. Газпром започна да доставя газ на Азербайджан със среднодневен обем 6 мил кб метра на ден.Азербайджан не е нищо друго освен трасе на газопровод от Иран и Туркменистан.Ако Русия и Иран решат да пуснат тръбата през Каспия, и се намерят едни 45 000 000 000 за тръби и инфра-структура може и да дойдат НУЖНИТЕ количества газ.Гледай и се моли руснаците да не спрат и тези 30 000 000 000 за Турция ,че няма такава държава в района която да ги компенсира поне в близките 10-години,АНАДЪН МУ.