Last news in Fakti

7 Февруари, 2016 09:00 3 388 5

Турция  планира изграждане на газопровод и от Израел

  • турция -
  • газ-
  • газопровод-
  • израел

Анкара покрива от Русия почти 60% от газовите си нужди

Турция  планира изграждане на газопровод и от Израел - 1
Снимка: АП/БТА

Турция  ще  бъде  в  състояние  да намали частично зависимостта си от руския газ, като се обърне към Израел. Това е възможно при нормализиране на отношенията между двете страни, обобщава „Хабертюрк”.

Анкара се надява, че до 2019 г. Израел ще доставя до 30 милиарда кубически метра годишно.

Турция и Израел са  в  преговори  за  доставка  на  газ  чрез тръбопровод под Средиземно море.

Общата стойност на строителство се оценява на 2,5 -3 милиарда долара.

В началото на  декември  Турция  и  Азербайджан  се съгласиха  да  се  ускори  изграждането  на Транс-анадолския газопровод (TANAP), за да го пуснат предсрочно в експлоатация, TANAP е  част  от  Южния  газов  коридор. 

Той  ще премине през Турция от границата с Грузия до  границите  с  България  и  Гърция.  

Изграждането на проекта ТАНАП ще струва 45 милиарда долара и ще доставя 16 милиарда куб. метра природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2”.  Съгласно предишни споразумения, Турция ще получава по шест милиарда куб. метра природен газ, а Европа - десет милиарда годишно.

Анкара покрива от Русия почти 60% от газовите си нужди (27 млрд. куб.м годишно). С тях основно се захранва районът Мармара в Западна Турция (включващ и мегаполиса Истанбул), където се произвежда 40% от турския БВП.

В интерес на истината преговорите по изграждането на „Турски поток” буксуваха от началото на 2015 г. Основна причина беше искането на Анкара да получи отстъпки за руското синьо гориво. В края на декември министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че няма перспектива за рестарт на преговорите по „Турски поток“.

Турция става все по-важен разпределителен център за доставки на природен газ и петрол - най-вече благодарение на близостта си до Кавказ, Централна Азия, Близкия и Средния Изток и Европа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма да мине без Бой

    1 0 Отговор
    Цитат : Турция става все по-важен разпределителен център за доставки на природен газ и петрол - най-вече благодарение на близостта си до Кавказ, Централна Азия, Близкия и Средния Изток и Европа.
    ********************************

    за това Турция ще отнесе хурката , защото стана много важна !
    САЩ винаги могат да я спазарят ак осе наложи..а натам вървят нещата !
  • 2 гост444444

    1 0 Отговор
    Какъв си юнак какъв си патриот.Погледни реалността в нашата България.Най скъпите горива,скъпи лекарства, най ниски заплати,пенсии... който устиска за 150-200лв. Най скъпите Депутати с най новите ,,Мерцедеси" . Скъпи Евро проекти които народа плаща.Здравната и съдебната реформа ще стане когато мафията каже.така, че не реви на чужд гроб ......!!!!
  • 3 Карли

    1 0 Отговор
    До 1- САЩ набутаха Ердоган да свали руския СУ, т.е. спазариха го, но той нали си е като нашият Бойко се смята за богоизбран- ще пати.
  • 4 FR V

    1 0 Отговор
    Един въпрос към руските тролове:
    Познайте от първият път кой пак загуби ?!
    Турция си намери газ от където си иска, а руската газ която беше предназначена за нея остана непродадена.
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Въпроса ти е толкова тъп,че не си струва и да ти се отговаря,но в момента ,сега и утре 30 000 000 000 кб.м. РУСКИ ГАЗ пътува към Турция.Турция сега е с вързани ръце и дори не може да преговаря за по-добра цена.Израелското газово находище Левитан тепърва ще се доказва.Газопроводна инфраструктура през цялото Средиземно Море за много милиарди.Задължително трябва да стъпи на остров Кипър,за компресорна станция,а какво ще искат гърците в замяна, за този голям хаир.И ако започнат сега ,най- рано след 5 години ,а ти в момента си се надул като парена въшка,все едно,че че е потекъл друг газ от другаде.Анадън му.