Отидете към основна версия

2 544 9

10% данък върху фирмените консумативи за лични нужди

  • закон-
  • фирми-
  • консумативи

10% данък върху фирмените консумативи, ползвани за лични нужди, гласуваха на първо четене депутатите от Бюджетната комисия в парламента.

Данъкът е отделен от станалия известен като "данък уикенд". Ако бъде приет, новият налог ще изчисти неяснотите какво точно се дължи върху активите, които ползваме и за свои цели.

Новият данък ще плаща или работникът, или работодателят - ще се решава от работодателя.

Всички знаем станалия прословут данък "уикенд", което на практика представлява невъзстановяване на ДДС на фирмите за онези активи, които са ползвали и за лични нужди, припомня БНТ. Става дума за автомобили, телефони и лаптопи. Това нещо беше прието.

Данък уикенд се изчислява по методика, изготвена от работодателя, или по автоматична формула - 80-20%. Ползвали сме актива 80% за служебни и 20 за лични цели.

Времето, за което сме ползвали активите за лични нужди, се счита за "непаричен приход". И оттук изскочиха редица въпроси, основният от които - дължи ли се корпоративен данък и осигуровки върху този непаричен приход? Така, както дължим налози и осигуровки върху останалите си приходи.

За да изчистят тази неяснота, депутатите гласуваха сега две възможности. Първо, работодателите да плащат 10% данък върху активите, ползвани за лични нужди. Втората възможност е - ползването на активи за лични нужди да се прехвърли на работника, който да плаща Данък върху доходите на физическите лица. Прехвърлянето ще става по преценка именно на шефа на фирмата.

Разчети за приходите в хазната от новия данък, за съжаление, все още няма. Със сигурност, приходите ще са доста по-големи от сега влизащите под формата на невъзстановено ДДС от данък "уикенд". Именно тази неяснота какво се дължи и не се дължи върху активите за лични нужди принуди доста фирми да отлагат декларирането му и на практика през първите няколко месеца на годината влязоха минимални постъпления от ДДС.

Законопроектът всъщност доста бързо беше приет. Изненадващо. Липсата на финансова обосновка, обаче, за 10-те% разбуни опозицията.

Ако се гласува на второ четене, новият данък ще заработи с обратна дата - от първи януари 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини