Last news in Fakti

13 Юли, 2016 18:34 2 541 9

10% данък върху фирмените консумативи за лични нужди

  • закон-
  • фирми-
  • консумативи
10% данък върху фирмените консумативи за лични нужди - 1

10% данък върху фирмените консумативи, ползвани за лични нужди, гласуваха на първо четене депутатите от Бюджетната комисия в парламента.

Данъкът е отделен от станалия известен като "данък уикенд". Ако бъде приет, новият налог ще изчисти неяснотите какво точно се дължи върху активите, които ползваме и за свои цели.

Новият данък ще плаща или работникът, или работодателят - ще се решава от работодателя.

Всички знаем станалия прословут данък "уикенд", което на практика представлява невъзстановяване на ДДС на фирмите за онези активи, които са ползвали и за лични нужди, припомня БНТ. Става дума за автомобили, телефони и лаптопи. Това нещо беше прието.

Данък уикенд се изчислява по методика, изготвена от работодателя, или по автоматична формула - 80-20%. Ползвали сме актива 80% за служебни и 20 за лични цели.

Времето, за което сме ползвали активите за лични нужди, се счита за "непаричен приход". И оттук изскочиха редица въпроси, основният от които - дължи ли се корпоративен данък и осигуровки върху този непаричен приход? Така, както дължим налози и осигуровки върху останалите си приходи.

За да изчистят тази неяснота, депутатите гласуваха сега две възможности. Първо, работодателите да плащат 10% данък върху активите, ползвани за лични нужди. Втората възможност е - ползването на активи за лични нужди да се прехвърли на работника, който да плаща Данък върху доходите на физическите лица. Прехвърлянето ще става по преценка именно на шефа на фирмата.

Разчети за приходите в хазната от новия данък, за съжаление, все още няма. Със сигурност, приходите ще са доста по-големи от сега влизащите под формата на невъзстановено ДДС от данък "уикенд". Именно тази неяснота какво се дължи и не се дължи върху активите за лични нужди принуди доста фирми да отлагат декларирането му и на практика през първите няколко месеца на годината влязоха минимални постъпления от ДДС.

Законопроектът всъщност доста бързо беше приет. Изненадващо. Липсата на финансова обосновка, обаче, за 10-те% разбуни опозицията.

Ако се гласува на второ четене, новият данък ще заработи с обратна дата - от първи януари 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxax

    0 0 Отговор
    Няма такава държава!!!! хаха -Родино мила- Бойковщина

    Коментиран от #2

  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "xaxax":

    И какво според теб е неправилното?
    Обикновения българин си купува кола за 20 хиляди, върху които плаща още 4 хиляди ДДС, а върху тези 24 хиляди вече е платил ДОД още 2,4 и така държавата лапа 6400.
    Фирмаджията си купува кола за 200 хиляди, пише я като разход на фирмата си и плаща 0 ДОД и 0 ДДС.
    Това правилно ли е според теб?

    Коментиран от #3

  • 3 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Нещата не са съвсем така както ги мислиш приятелю.
    Общата постановка, която си изложил не е съвсем вярна!
    Казвам ти го като човек завършил Счетоводство и Контрол и като собственик на фирма.
    Притеснявай се повече, защо правителството в рамките на 3-ри месеца обмислят въвеждането на втори, нов абсурден налог.
    Забравяш подробността, че всеки един допълнителен данък, ще бъде включен в разходите за издръжка на фирмата, което задължително ще рефлектира върху заплатите на работниците, услугите или стоките които произвежда/ Продава.
    Като добавиш, че годишно емигрират около 50 хил. души- тоест потреблението намалява, как мислиш?
    - Този данък да ли ще има ефект и какъв?
  • 4 Киро

    0 1 Отговор
    И КАК ТОЧНО държавата ще следи, дали един актив се ползва извън работа?

    КАК?

    Ще чука по вратите и ще пита "пуснали ли сте си служебния лаптоп през неделя" ли?

    Или данъчните ще спират автомобили през почивните дни?

    Стига глупости!

    Коментиран от #5

  • 5 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Схемата ще е същата като при данък Уикенд! - Имаш разходи за принтер, хартия и каквото се сетиш. От тези разходи държавата ти признава 90%, останалите 10% не ти ги брои. Те обаче са ти разход! - Държавата прости казва да го ХХХ.
    Какво се получава накрая?
    Тези непризнати разходи от 10% практически влизат в увеличение на финансовия резултат. Тоест грубо и по народно казано увеличават ти нормативно Печалбата с тези 10% нищо, че това не е реално. Така като те обложат с данък печалба по ЗКПО ти ще платиш данък печалба именно на тези 10%. Така ти се увеличава и данък дивидент (5%) при разпределението на печалбата. Излиза така, че хем правиш разходи за собствена сметка, които ти ги облагат с данък все едно че са приходи!
    Това е цялата нагла и просташка схема на ГЕРБ. Добави и онзи ХХХ Данък Уиекнд и ще установиш, че държавния търтей те облага с сериозен данък върху доходите.
    На това му се казва ЧИСТ РЕКЕТ!
    Правиш разходи за да може да ти функционира фирмата, а те приемат част от разходите ти като приходи за което те облагат с данък!
  • 6 пародия

    0 0 Отговор
    Тия алчни мутри продължават да рекетират дребния и средния бизнес, голямо мачкане.
    От комунисти, какво може да се очаква освен рекет, до дупка и тва, докато издънят изцяло държавата.
    Скоро от циганите, какво ще събират, май само л*йна ще останат за облагане.
  • 7 пародия

    0 0 Отговор
    Милиционер и ИКОНОМИКА, магаре и космос!
  • 8 mediator37

    1 0 Отговор
    Администрирането на този и на предния идиотски данък "уикенд" ще глътне повече пари на държавата отколкото ще й донесе приходи. НАП-а един данък ДДС не може да администрира кадърно и допуска кражби за стотици милиони от ДДС, а за тия мравкаджийски глупости ще заделя персонал да следи фирмите, и познай какво ще свърши този персонал , освен да си напълни джобовете с рушвети.
    Но в крайна сметка пак дребния и средния бизнес са хванати за т...ците.
  • 9 Julio

    1 0 Отговор
    Законите в България понастоящем се пишат от пълни неграмотници във финансово и данъчно отношение, които хал хабер си нямат от практическото приложение на това което са написали. А идиотщината с влизането в сила със задна дата изобщо няма да я коментирам.... Тя бие по тъпотия и настоящият режим "данък уикенд", който е доволно смешен и неприложим и не случайно нищо не се кеширали от него...