Отидете към основна версия

2 413 3

От Нова година ДДС секира за всички острови в Гърция

  • гърция-
  • данъци-
  • острови-
  • ддс

ДДС секира ще удари всички острови в Гърция. Оттогава те ще загубят отстъпката от 30%, която ползват за данъка, коментира в. „Нафтемборики“.

През последните две години левичарското правителство на Сириза постепенно

премахваше данъчните облекчения за някои острови.

Първи през октомври 2015 г. паднаха популярните туристически дестинации като Санторини, Миконос, Наксос, Парос, Родос и Скиатос. От юни 2016 г. към тях се присъединиха Тасос, Тинос, Карпатос и други.

От финансовото министерство посочват, че въвеждането на пълната ставка на ДДС е довело до увеличаване на приходи от популярните като туристическа дестинация острови.

Опозицията и правозащитни организации обаче разкритикуваха решението на кабинета на Алексис Ципрас. Те не пропуснаха да припомнят, че непопулярната мярка ще удари и тези острови, които се задъхват под напора на бежанската вълна.

Те настояват да се запази отстъпката за Лесбос, Хиос, Самос и Кос.

Опозицията посочва, че ако се забелязва ръст на постъпленията в хазната от Миконос и Родос, които са популярни туристически дестинации в Егейско море, то островите, които са приютили сирийските бежанци са обречени на бавно и мъчително обезлюдяване. Ако войната в Сирия се проточи, то правителството в Атина ще трябва да търси къде да премести бежанците от островите на континента, отбелязват експерти, цитирани от в. „Та Неа“.

В същото време Гърция отчита, че е била посетена от над 750 000 туристи повече, отколкото за същия период на миналата година. От социалното министерство се хвалят, че

близо четири пети от новите работни места

през тази година са разкрити в туристическия бранш - голяма помощ за страната, страдаща от висока безработица.

Този ръст е постигнат въпреки оспорваното повишаване на данъка добавена стойност (ДДС) на 24% през юни - и въпреки бежанската криза, посочват експертите.

От своя страна финансовото министерство обещават да предприемат стъпки за облекчаване на административното обслужване на гражданите и фирмите.

Освен с по-висок ДДС хотелиерите плащат и по-висок данък сгради.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини