Отидете към основна версия

3 184 9

Да намалиш държавния дълг с 12 млрд. USD само за месец

  • тръмп-
  • дълг-
  • сащ
Снимка: Shutterstock

За първия месец от управлението на президента Доналд Тръмп държавният дълг на САЩ е намалял с 12 млрд. USD. Това съобщи самият Тръмп в профила си в Twitter. Той не пропусна да отбележи, че се отчита ръст и на ключовия индекс Dow Jones на борсите в САЩ, което също влияе положително на икономиката. Очаква се понижаване на данъците и опростяване на процедурите за правене на бизнес.

Решаването на проблема с огромния дълг на САЩ беше едно от предизборните обещания на Тръмп. Експерти от щаба му заявяваха, че за това ще са необходими два мандата. След належащата реформа и преразглеждане на търговските договори, ще настъпи икономически подем, което ще помогне на Щатите да плати дълговете си кеш.

Към момента държавният дълг на САЩ е малко над 19.9 трлн. USD. Сумата е наследство от кризата през 2007-2008 г. Тогава правителството беше принудено няколко пъти да надвиши лимита на държавния дълг, което всеки път предизвикваше ожесточени спорове между републиканци и демократи в Конгреса. По време на управлението на Барак Обама дългът нарасна с над 9 трилиона USD. Песимистично настроени икономисти прогнозират нарастването му до 30 трлн. USD към 2026 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини