26 Февруари, 2017 09:47 3 174 9

Да намалиш държавния дълг с 12 млрд. USD само за месец

  • тръмп-
  • дълг-
  • сащ
Да намалиш държавния дълг с 12 млрд. USD само за месец - 1
Снимка: Shutterstock

За първия месец от управлението на президента Доналд Тръмп държавният дълг на САЩ е намалял с 12 млрд. USD. Това съобщи самият Тръмп в профила си в Twitter. Той не пропусна да отбележи, че се отчита ръст и на ключовия индекс Dow Jones на борсите в САЩ, което също влияе положително на икономиката. Очаква се понижаване на данъците и опростяване на процедурите за правене на бизнес.

Решаването на проблема с огромния дълг на САЩ беше едно от предизборните обещания на Тръмп. Експерти от щаба му заявяваха, че за това ще са необходими два мандата. След належащата реформа и преразглеждане на търговските договори, ще настъпи икономически подем, което ще помогне на Щатите да плати дълговете си кеш.

Към момента държавният дълг на САЩ е малко над 19.9 трлн. USD. Сумата е наследство от кризата през 2007-2008 г. Тогава правителството беше принудено няколко пъти да надвиши лимита на държавния дълг, което всеки път предизвикваше ожесточени спорове между републиканци и демократи в Конгреса. По време на управлението на Барак Обама дългът нарасна с над 9 трилиона USD. Песимистично настроени икономисти прогнозират нарастването му до 30 трлн. USD към 2026 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    4 27 Отговор
    19.9 трлн. USD.??? Е на кой може да дължат толкова много пари след като са най-богатата държава в света И всички сме задлъжнели към нея ???Учил съм икономика и завърших с отличие и не мога да разбера защо излиза такава информация която НЕ Е ВЯРНА !!!

    Коментиран от #2, #7, #9

  • 2 Оня без коня

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Общата сума на държавния дълг на САЩ за първи път превиши 19,5 трилиона долара, сочат данните на министерството на финансите на САЩ
    Бав толкова си е. Нещо си учил недоучил. Ако си завършил УНСС, а именно утре носете съответната сума, няма как да знаеш :-)
  • 3 на коня под опашката

    16 1 Отговор
    Хихихихи, господаря ми е със средно образование, има вехто БнВ, нафтова печка, издържа се с рентиерство от реституирани земеделски площи и е по-тъп и от задните части на крава.
  • 4 Andrey

    4 2 Отговор
    Не съм учил нищо и съм със основно и питам училите. на кого дължи сащ пари на mwr или на бликия изтог можеби на нас . О да дължи на българия 10 милярда нали им бяхме им дали на заем долари на америка и то щатски обединени
  • 5 Госта

    20 1 Отговор
    На китаи. Интересуваите се бе хора. Те за това се репчат.
  • 6 кроко

    5 2 Отговор
    Трамл - на всички които сме им длъжни им прощаваме...
  • 7 Azazel

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Значи, щом си учил, би трябвало да знаеш, че дългът на САЩ и дългът към САЩ, са две различни понятия и тук се говори замо за първото. Разбирам, че се опитваш да се правиш на ироничен, но ако наистина разбираше толкова от икономика, щеше да знаеш, че този дълг всъщност не е чак толкова страховит, тъй като САЩ са голяма и богата държава, и като процент от БВП дългът им е доста по-малък от този на някои европейски държави, Япония и т.н. Но, като отговор на въпроса ти, най-много пари САЩ дължат на Япония, на второ място - Китай, трето - Ирландия, четвърто -... Кайманови острови (или компании, които се крият под такъв флаг) и пето - Бразилия. Просто тези мощни икономики (без Ирландия и Каймановите острови, където са регистрирани хедж фондове, вероятно американски) имат много пари в пенсионните фондове, които трябва да се инвестират и американските дългови книжа са най-сигурната инвестиция, заради това, че САЩ винаги си плащат дълговете и заради стабилността на долара.
  • 8 tost

    1 0 Отговор
    Незнам за Оня,но дори и на коня му е ясно,че на американците няма да им стигне всичката хартия на света,за да си напечатат долари от 19,9 трильона.
  • 9 Зузу

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ето ти една идея: Високият външен дълг се поддържаше изкуственно от години. Защо? по същият начин, целенасочено Япония поддържа висока стойност на Йената. Защо? защото е експортно ориентирана страна. Тогава има интерес от вноса на ниски цени на ресурси-вкл. материали- все същото, И износ на достъпни цени пос вета, за дас е продава. Което автоматично прави неизгоден силен долар - тогава всички ще наливат инвестиции в долара и тойщ е падне - като няма кой да продава пада. САЩ имат интерес да внасят изгодно ниски цени на ресурси, а да продават продукция. Както ив секи, който няма ресурси. Япония също. Това ет рупано десетилетия, така, че не са се напхрегнали властите да намалят дълга може би нарочно. А може би задкулисието разчита, че при една световна война, дълга ще отпадне...? вероятно много фактори определят този вариант. Но войната ще съсипе всички ни тук. Тръмп има добри идеи, да видим дали ще ги приложи? неговата идея за производството да се прибере в САЩ от корпорейшън е умното. Но лошото е, че корпорейшън оставихат ехнологиите на Китай ид руги и сега оттам ще бълват по-евтинап родукшън, а това не е изгодно за САЩ. Е, не знаяк акво ще става, но света е все по-тревожен.