Отидете към основна версия

4 655 6

Българската роза стана френска

  • българия-
  • роза-
  • франция

От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв., което е рисково за българските фирми

Чужди фирми, основно френски, изкупуват българските розоварни, твърдят от бранша. От години те надуват изкупните цени на розите и по този начин притискат българските дестилерии, пише в. „Монитор“.

У нас работят, освен вече няколко големи френски фирми, занимаващи се с доставки на розово масло и други екстракти от етерични култури за производителите на парфюмерия и козметика, а половината от розоварните в България вече са тяхна собственост, твърдят от бранша.
По думите на експертите, вдигането на цената суровината ще се окаже пагубно за розата. Всички ще се юрнат да садят рози и насажденията ще станат толкова много, че няма да може да бъдат обрани и ще стане хаос. Французите ще си доставят колкото розово масло им трябва от техните си розоварни на наша територия и българските дестилерии ще увиснат и няма да имат къде да си продават продукцията.

На практика те ще бъдат изтикани от европейския пазар. За това дори и някои от големите производители на розово масло у нас вече си продадоха дестилериите си. „Затова и работя само с Япония“, казва собственик на розоварна, пожелал анонимност. Той добавя, че наши дестилерии се купуват и от турски фирми, като целта им е да смесват нашето розово масло с тяхното, за да повишат качеството му и по-успешно да конкурират българското. Бизнесмен твърди още, че причина за недоброто състоянието в бранша е липсата на специален закон, за който винаги има обещания преди избори, забравяни много бързо след това.
От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв., което е рисково за българските фирми, смята Веселина Ралчева, собственик на дестилерия. Според нея проблемът може да се реши отчасти като розоварните имат собствени градини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини