Отидете към основна версия

7 621 5

Собственикът на „Актавис” с масови съкращения

  • актавис-
  • teva pharmaceutical industries-
  • фармация-
  • съкращения
Снимка: Shutterstock

Teva Pharmaceutical Industries, която управлява бизнеса на „Актавис” у нас от 2016 г., обяви че съкращава 25% от персонала си, което е близо 14 000 служители. Това е част от двугодишната програма на компанията за намаляване на разходите. Мерките, по-голямата част, от които ще бъдат реализирани през 2018 г., също така предвиждат продажбата на част от производствените и изследователски предприятия, както и спиране изплащането на дивиденти.

Планът за действие е част от политиката на новия директор на компанията Каре Шулц, който встъпи в длъжност в началото на ноември. Целта е през 2018 г. разходите да бъдат съкратени с 3 млрд. USD. Дългът на Teva Pharmaceutical Industries е в размер на 35 млрд. USD след като плати за „Актавис” цена от 40.5 млрд. USD.

Реализирането на плана за съкращения ще струва поне 700 млн. USD и то само за действията, които ще бъдат извършени през второто и третото тримесечие на следващата година. Разходи ще има и по закриването или намаляването на дейността на заводи, изследователски обекти и офиси.

Големият въпрос е кои държави ще засегнат съкращенията. В съобщението до медиите информация по този въпрос липсва. Според израелски медии в страната без работа ще останат 1700 служители. Това накара профсъюзът „Хистадрут” да организира стачка на 17 декември. Премиерът Бенямин Нетаняху също призова Шулц да „ограничи максимално съкращенията” в страната.

Според анализатори програмата за намаляване на разходите повече като че ли е фокусирана върху оцеляването на компанията, отколкото върху нейното оптимизиране, а това ще доведе до силен отрицателен ефект върху конкурентоспособността й.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини