Отидете към основна версия

2 231 5

Над 80% от богатството в 1% от хората

  • богатство-
  • свят-
  • пари
Снимка: Shutterstock

Над 80% от богатството, което е произведено през 2017 г. е отишло в ръцете на 1% от хората. Проучването е дело на благотворителната организация „Оксфам” и е направено преди поредното издание на Световния икономически форум в Давос. Тази година темата му ще е: „Споделено бъдеще в един несигурен свят”.

От 2010 г. до края на 2017-а милиардерите по света са увеличили богатството си шест пъти по-бързо в сравнение с обикновените служители. Интересно е да се отбележи че в периода март 2016 г.-март 2017 г. на всеки два дни се е появявал по един милиардер.

Изводът е, че богатите стават все по-богати, а в същото време стотици милиони хора по света се борят да оцелеят. „Тенденцията, която се наблюдава, определено не може да бъде окачествена като признак за процъфтяване на световната икономика. По-скоро е признак за провалена икономическа система”, коментира Уини Биянима, изпълнителен директор на „Оксфам”.

Относно заплащането на мъже и жени, то неравенството продължава да е налице. Жените печелят по-малко от мъжете. От 10 милиардера 9 са представители на силния пол. Именно и с това е свързана една от препоръките направени от „Оксфам” – да няма разлика в заплащането при половете. Другите съвети е засилване борбата с укриването на данъци, ръст на разходите за здравеопазване и образование и правителствен натиск върху съвкупните доходи на акционерите и мениджърите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини