Отидете към основна версия

2 288 5

Темата за дефицита на кадри измести тази за корупцията

  • австрия-
  • инвестиции-
  • дуално обучение-
  • корупция
Снимка: Shutterstock

От поне две години усилено се говори за проблема с кадрите. За липсата на квалифицирана работна ръка първи алармираха чуждестранните инвеститори. Някои държави чрез търговските си представителства въведоха т.нар. „дуално обучение” – Австрия, Германия и Швейцария. Първите стъпки вече са направени, но всичко е на ниво частен бизнес. Държавата подпомага процеса единствено чрез законодателни инициативи, но без създаване на програми или финансиране.

Чуждестранните компании, и в частност австрийските с дъщерно участие у нас, са готови да обучават по дуалната система. Това са заявили 57% от участниците в тазгодишното проучване на Търговския отдел на Австрийското посолство в България. В него са взели участие 35 австрийски фирми развиващи дейност у нас. Най-голям е делът на компаниите, които се занимават с търговия с австрийски продукти и услуги (40%). На второ място са извършващите услуги (34%) и производство (26%).

Близо 40% от анкетираните споделят, че има подобрение в българския бизнес климат. Подобен е и процентът на компаниите, които смятат, че той ще продължи да се подобрява и през новата година. За 37% няма промяна, а други 46% смятат, че промяна няма да настъпи и през 2018 г. Според 23% от респондентите бизнес климатът у нас се е влошил през 2017-а. Що се отнася до текущата година, то едва според 11% ще има влошаване.

През 2017-а оборотът и получаването на поръчки е нараснал смятат между 22% и 25% от австрийските компании. Такъв е и процентът на тези, които прогнозират, че това ще продължи и през текущата година. Според 21% обаче през миналата година се е наблюдавал спад в обема на инвестиции и според същия процент респонденти това ще продължи и през 2018-а.

Трите регулаторни сфери, в които е необходимо да има подобрение, за да се привлекат повече австрийски инвестиции, са борба с корупцията и престъпността (23%), повече предвидимост в икономическата политика (19%) и правната сигурност (19%). Трите най-важни теми свързани с пазара, които биха направили страната ни по-привлекателна за австрийския бизнес са квалификацията на кадри (19%), подобряване на инфраструктурата (15%) и наличието на работна ръка (15%).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини