Отидете към основна версия

8 109 29

Турция ни конкурира изключително много

  • черноморие-
  • чужденци-
  • туризъм-
  • посещения
Снимка: М. Богданова ©

Връщането на възможността руски туристи да почиват в турските курорти доведе до спад в резервациите към България. Към момента той е в рамките на 5% спрямо същия период на 2017 г. „Много голямо влияние при определяне на дестинация за почивка оказва цената и в това отношение Турция изкючително много ни конкурира”, призна министърът на туризма Николина Ангелкова, по време на V-тата Национална среща на туристическия борд. Спадът, който се отчита към днешна дата не е окончателен, побърза да поясни тя. За целия сезон резервациите от страна на руски туристи ще са между 3-4%, максимум 5% по-малко, поясни тя.

Логично възниква въпросът с какво бихме могли да заместим руските туристи. Данните сочат, че се отчита ръст в резервациите към българските Черноморски курорти от граждани на Германия, Полша, Чехия, Израел и Великобритания. За последните две години с 46% са се е увеличила посещаемостта от страна на германски туристи в България. За Чехия увеличението е между 15% и 20%, а за Полша и Израел е съответно 47% и 25%. С 24% се е повишил интересът от страна на англичани към българските морски курорти.

Що се отнася до българите, то 44% от тях са планирали да почиват това лято. Очаква се увеличението спрямо 2017 г. да е в рамките на 5%-6%. Акцентът е върху 4- и 5-звездните хотелски бази. За периода юли-септември има резервации за 90% от базите.

Ключов фактор за привличането на повече туристи е качеството на обслужване. За съжаление, и през тази година ще има внос на работна ръка – предимно от Украйна и Молдова. „Това е сериозен въпрос, който не може да бъде решен това лято, нито следващото”, коментира министър Ангелкова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини