Отидете към основна версия

4 489 13

Чакат се чужденци, които да работят за 1000 EUR

  • литва-
  • работа-
  • чужденци-
  • заплата
Снимка: Shutterstock

Литовското правителство възнамерява да разшири почти двойно списъка със специалности, които могат да се работят от чужденци. Причина за подобна стъпка е недостигът на кадри. Част от латвийците не искат да работят определени дейности и за 1000 EUR на месец при средна заплата от 895 EUR.

Към момента в списъка с професии, които могат да се изпълняват от чужденци, са включени 27 професии. Скоро те ще бъдат вече 49. Там ще влизат вече инженери, дърводелци, специалисти в хранително вкусовата промишленост, еколози и други. Въпросният списък се използва за чуждестранни сътрудници с висока степен на образование при издаването на латвийско гражданство. Изискването е работодателят да сключи договор с чужденеца за минимум 1 година и да гарантира заплата минимум 1.5 пъти над средната за страната. Към момента това е над 1000 EUR чисто.

Кои професии да бъдат допълнени към списъка са определили представители на бизнеса, а също така и специалисти, които се занимават с подбор на персонала. За последен път документът е бил актуализиран преди година и половина. Сега властите планират да правят това на всеки шест месеца. На година в страната са необходими между 200 и 300 висококвалифицирани специалисти. Нивото на безработица към момента е 6.8%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини