Отидете към основна версия

7 648 53

Руският туристически поток към Турция е напълно възстановен

  • турция-
  • русия-
  • туристи-
  • рекорд
Снимка: Shutterstock

Почти 1 милион руски туристи са пристигнали на почивка в Турция през месец юни т.г. Това е абсолютен рекорд спрямо 2010 г. Предишният максимум беше достигнат през месец май тази година, когато южната ни съседка е била посетена от 864 000 руснаци. До април 2018-а броят на братушките посетили южната ни съседка на месечна база не е надвишавал 800 000 души.

През юни т.г. всеки пети турист отишъл на почивка в Турция е бил руснак. По данни на турското министерство на културата и туризма 22% от чуждестранните туристи са били от Русия. На второ и трето място са германците и британците, съответно с 10% и 7% дял.

Всеки чуждестранен турист харчи в Турция средно по 682 USD. Съдейки по тези данни, то руснаците са оставили в южната ни съседка 1.6 млрд. USD за първото полугодие на текущата година.

Ръстът на руските туристи в Турция се обуславя на първо място от активната дейност на туроператорите, които отрано започнаха с промоциите и резервациите. Много атрактивни са и условията, предлагани от турските хотели.

Броят от 1 милион руски туристи на месечна база няма да бъде преодолян нито през юли, нито през август, коментират туроператори. Причината е, че авиокомпаниите вече намаляват броят чартърни полети.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини