1 Август, 2018 20:37 7 628 53

Руският туристически поток към Турция е напълно възстановен

  • турция-
  • русия-
  • туристи-
  • рекорд
Руският туристически поток към Турция е напълно възстановен - 1
Снимка: Shutterstock

Почти 1 милион руски туристи са пристигнали на почивка в Турция през месец юни т.г. Това е абсолютен рекорд спрямо 2010 г. Предишният максимум беше достигнат през месец май тази година, когато южната ни съседка е била посетена от 864 000 руснаци. До април 2018-а броят на братушките посетили южната ни съседка на месечна база не е надвишавал 800 000 души.

През юни т.г. всеки пети турист отишъл на почивка в Турция е бил руснак. По данни на турското министерство на културата и туризма 22% от чуждестранните туристи са били от Русия. На второ и трето място са германците и британците, съответно с 10% и 7% дял.

Всеки чуждестранен турист харчи в Турция средно по 682 USD. Съдейки по тези данни, то руснаците са оставили в южната ни съседка 1.6 млрд. USD за първото полугодие на текущата година.

Ръстът на руските туристи в Турция се обуславя на първо място от активната дейност на туроператорите, които отрано започнаха с промоциите и резервациите. Много атрактивни са и условията, предлагани от турските хотели.

Броят от 1 милион руски туристи на месечна база няма да бъде преодолян нито през юли, нито през август, коментират туроператори. Причината е, че авиокомпаниите вече намаляват броят чартърни полети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синан

    38 15 Отговор
    Руският, Немският, Китайският всяка година се увеличава.. Турция ще е номер 1 в туризма! Руско-Турска дружба!

    Коментиран от #44

  • 2 Синан

    17 14 Отговор
    Приходите от туризъм в Турция са се увеличили с 30,1% през второто тримесечие на годината спрямо същия период м. г., предаде Анадолската агенция, като се позовава на данни на Турския статистически институт (Тюркстат).

    По данни на Тюркстат в периода от април до юни 2018 г. приходите от туризъм в Турция са възлезли на над 7 милиарда и 44 милиона долара.

    84,7 на сто от приходите са получени от чуждестранни туристи, а 15,3 на сто от турски граждани, живеещи в чужбина. Kитaй cĸopo щe ce пpeвъpнe в eдин oт нaй-вaжнитe пapтньopи нa Typция в oблacттa нa тypизмa. 250 000 ĸитaйци ca пoceтили южнaтa ни cъceдĸa пpeз минaлaтa гoдинa, a влacтитe в Aнĸapa oчaĸвaт тaзи цифpa дa ce yдвoи пpeз 2018 г., cъoбщaвaт тypcĸи мeдии. Южнaтa ни cъceдĸa e вce пo-интepecнa зa ĸитaйцитe и щe ce cтpeми дa yвeличи тexния бpoй. "Oĸoлo 250 000 тypиcти дoйдoxa в Typция минaлaтa гoдинa. Hямa пpичинa дa нe yвeличим тoзи бpoй дo 500 000", пocoчи Kypтyлмyш.

    Mиниcтъpът oбяви, чe cтpaтeгиятa нa Typция в oблacттa нa тypизмa e дa ce вĸлючи в пpoмoциoнaлни дeйнocти c дъpжaви ĸaтo Kитaй, Индия, Япoния, Maлaйзия и Индoнeзия. "Haдявaмe ce, чe близĸитe oтнoшeния мeждy Typция и Kитaй щe ce oтpaзят и в oблacттa нa тypизмa", ĸaзa тoй.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Булгар

    23 36 Отговор
    Е нема що много е престижно да идеш да вдишваш ромска плът

    Коментиран от #38, #48

  • 4 Иван

    29 5 Отговор
    България недей спа.. Турция какво прави...
  • 5 Булгар

    15 12 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    И кво се фукаш на кой му дреме

    Коментиран от #8

  • 6 ич биля

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    От ниска база (2017 ич биля туристи) 30% са голям ръст,научи се да четеш цифрите,сравни 2015,2016(ръст ич биля.........)
  • 7 Kcaniba

    7 6 Отговор
    Ще е утъпкан я нали те им носят най много мънгизи и седят мирно фесовете!!
  • 8 Синан

    13 15 Отговор

    До коментар #5 от "Булгар":

    На никой не му дреме, за какво ви дреме на вас. Даже не ми се пише с теб, направете поне половината на тези туристи, тогава с удоволствие ще си пишем.. Сега няма смисъл

    Коментиран от #21, #50

  • 9 Пиночет

    15 31 Отговор
    Чудесно всичките там да отиват да не се мярка при нас тая паплач гнусна !!

    Коментиран от #10

  • 10 Патагонец

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пиночет":

    Ти пък да си ходиш на плаж на Огнена земя!
  • 11 Хасан

    16 31 Отговор
    Да живее Велика Турция

    Коментиран от #14, #22

  • 12 Мерт

    18 21 Отговор
    Русия и Турция! Две големи империй!

    Коментиран от #15, #18

  • 13 Бог

    35 10 Отговор
    Тези данни да ги четат в министерствата. Прогониха най- добрите клиенти руснаците с тъпа политика и в момента туризмът ни е на дъното. По черноморието е пълно с бедни гадни , болни утайки англоговорящи.То бива бива ама толква да не си знаем интереса.
  • 14 Бог

    18 12 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    И ти си хващай пътя за Анадола.Ма..фите те чакат с нетърпение
  • 15 Български език

    10 11 Отговор

    До коментар #12 от "Мерт":

    Научи български език,пишеш неграмотно!След като изпишеш думата тук,под НЕ правилната дума имаш вълнички(не морски),та това значи че не си я изписал правилно.Има речници читанки,книги-чети и пише грамотно.И да ти дам жокер,И и Й ...

    Коментиран от #17, #47

  • 16 СЕРВИТЬОР

    23 10 Отговор
    Е ние ги прецакахме и мародерствахме миналата година , та сега нещат и да чуят за българия.
    Ние не сме в услугите , а в прецакване на клиентите и познайте дали ще се върнат друг път?
    Аз съм бил в гърция и в турция , но турция е на върха в услугите.
    ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ, ИДЕТЕ САМИ ДА ГИ ВИДИТЕ И УСЕТИТЕ.
  • 17 Мерт

    12 14 Отговор

    До коментар #15 от "Български език":

    Честно да ти кажа.. Не ме трогна, със тази твоя лекция по Български език.
  • 18 Граматик ВеликиЙ

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Мерт":

    Е, просто граматическа грешка, няма дума в българския език, която в мн.ч.да завършва на И кратко-Й. Елементарно, вероятно, колкото теб!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мерт

    15 18 Отговор

    До коментар #18 от "Граматик ВеликиЙ":

    Така ли, отвличате вниманието от това, че нямате туристи, защото Турция си ги прибра обратно, и България пресъхнали от към туризъм. Направил съм грешка, добре! Но както казах, не ме трогва мнението на хора, който търсят на всеки кусура, мен ме оставите, аз съм лесен, ама облегнете на това, че сте най - бедната, корумпирана, държава в ЕС. Без армия, икономика, работещи институции, с 500 лева заплата, и 200 лева пенсия, иначе като ви гледа човек как оплювате Турция, и някой който не е ясно кое как е, ще си помисли, че сте с нещо по-напред от Турция.

    Коментиран от #23, #32

  • 21 ajde

    24 5 Отговор

    До коментар #8 от "Синан":

    Абе смешник, ти пък кой си, че да си приписваш заслуга за тези туристи? Ти си турчин колкото аз съм марсианец.

    Коментиран от #24

  • 22 00359

    18 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Можеш да си завреш прокламациите знаеш къде. Хубавото в случая,че като отидете в Турция не Ви приемат за близки, а тъкмо обратното. - Каква ирония а? С удоволствие се смея на този факт и ти каквото и да дрънкаш не можеш да го промениш. По- добре си гледай созиалните помощи и не се занимавай с въпроси, които не са ти по главата. - Тя е празна! - Овчите кратуни винаги са празни!

    Коментиран от #25, #49

  • 23 ajde

    14 10 Отговор

    До коментар #20 от "Мерт":

    Ние ясно кои сме, а ТИ кой си? Като гледам хубав български пишеш, откога в Турция ви учат?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бог

    14 6 Отговор

    До коментар #22 от "00359":

    Ама те затова си натискат парцалите тук , защото турците неискат да ги видят. Когато говорят на турски с турчин който не е изселник им се смеят. Та ни български ни турски

    Коментиран от #31

  • 26 onq s konq

    17 16 Отговор
    Радвам се че руския поток се е увеличил към Турция,защото по нашето море ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДИША ОТ РУСНАЦИ.Мисля че дори и само тия 300 000 които притежават собствени имоти по Черноморието са ни ПРЕДОСТАТЪЧНИ!

    Коментиран от #29

  • 27 ajde

    8 9 Отговор

    До коментар #24 от "Синан":

    Турция забогатя и изведнъж фактите почнаха да говорят, ама преди никакви ви нямаше. Където е келепира, там сте и вие, типично по ганьовски.
  • 28 емо

    15 3 Отговор
    За съжеление ние мразим всички, и се считаме за умни надарени способни но никак не могат да ни оценят.Ако ви кажа една истина за съжеление Европейците считат нас и Румънците за 4 сорт по тяната категария на заплащане .( Това никой няма да го каже на улицата ако един италианец получава 3.500-4.000 евро за същата работа българин 1.200-1.500) .
  • 29 на коня под опашката

    15 5 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Кобилкин, на теб колко пъти да ти се повтори, че според Агенцията по вписвания руските имоти, въобще в страната са 74 000+ 30 на руски фирми! Ти тъп ли си, или от ГЕРБ?

    Коментиран от #39

  • 30 Данъкоплатец

    14 0 Отговор
    От написаното виждам загриженост за нашия туристически бизнес, в смисъл че губи. Пък на мен защо ли не ми дреме? А на вас? Били плащали данъци - дрън-дрън, чакайте от мутрите собственици на хотелите по нашето море да плащат данъци. А на някой пука ли му за моя и вашия бизнес или работа?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бог

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "00359":

    Много точно , и най- вече вярно.
  • 34 Бог

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "00359":

    А аз съм работил 2 г. с турци от турция , и така наречените български турци. Имам преки наблюдения за отношението им.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Знаещ

    12 6 Отговор

    До коментар #24 от "Синан":

    Фактите говорят, че България им повече от два пъти по-голям туризъм спрямо глава на населението. Също така на всеки българин приходите от туризма са 2.2 пъти по-големи отколкото на всеки турчин. Това показва сухата статистика.

    Коментиран от #37

  • 37 Знаещ

    14 5 Отговор

    До коментар #36 от "Знаещ":

    България за 2017 година има близо 5 млрд долара приходи от туризма при население под 7 млн души, а Турция за същия период има само 24 млрд долара при население от над 80 млн души.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 onq s konq

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "на коня под опашката":

    В последно време ми ОМРЪЗНА ДА СВЕТВАМ КАТО КРУШКИ Сульо и Пульо,но понеже си им брачет ще направя изключение.Цитираш ми ОФИЦИАЛНА статистика ПО РЕГИСТЪР от 2016г с тия 73 хил руснаци и 30-тина руски фирми ,които притежават имоти в БГ.Към момента цифрите едвали са се променили драстично.Аз обаче ти цитирам министър Ангелакова,която говори не за 300,А ЗА 400ХИЛ РУСКИ ГРАЖДАНИ,ПРИТЕЖАВАЩИ ИМОТИ У НАС,КОЕТО Е И РЕАЛНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!Ще ти цитирам и думите на брокерските къщи занимаващи се с покупко - продажба на недвижима собственост които обясняват,че РАЗМИНАВАНЕТО В ЦИФРИТЕ се дължи на факта,че РУСНАЦИТЕ РЕГИСТРИРАТ МАСОВО ЗАКУПЕНИТЕ БЪЛГ. ИМОТИ НА ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И ЧАСТНИ ЛИЦА.По тази причина и не влизат в регистрите като имоти закупени от чужденци.На практика обаче ПАРИТЕ СА РУСКИ,ПОЛЗВАТ СЕ ОТ РУСНАЦИ/СЕМЕЙСТВАТА И ПРИЯТЕЛИТЕ ИМ/.И за да не се чудиш какви са тия фирми и физ. лица на на чието име се пишат руските имоти,пояснявам-това са ФИРМИ СЪС СМЕСЕНО БЪЛГ-РУСКО УЧАСТИЕ ,а физич. лица може да са българи от СМЕСЕНИ БРАКОВЕ С РУСКИ ГРАЖДАНИ.За мен това е реалната картинка,а ти пак опитвай да ме правиш на глупав с кирливите си "знания":)

    Коментиран от #40

  • 40 на коня под опашката

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "onq s konq":

    Бра'чед, според вещното право за да си собственик на една вещ (движимо или недвижимо) имущество трябва да са налице едновременно следните три правни елемента-да "държиш" веща, да я ползваш и да можеш да се разпореждаш с нея (на латински-юс фроенде, отенде и аботенде)! Това-ама парите били руски, ама те ползвали имотите, ама тя министърката каза, ма то може да са смесени бракове, ма 300 000били, даже 400 000...Това кобилкин ще го обясняваш на селски вечеринки! Юридически, правно и фактически 74 000 руснака са собственици на имоти в страната!

    Коментиран от #42

  • 41 Мейси

    14 1 Отговор
    Вярвам на тази статия. Преди 2 дни се върнах от Созопол. От място пълно само с Руснаци тази година нямаше кой да те напсува буквално. ПРАЗНООООО
    За целият ми 10 дневен престой там срещнах само 2 руски семейства. Това е показателно колко им е писнало от нашите тарикатлъци и ниско ниво. Целият Созопол беши празен. На всяка къща висеше табела свободни стаи и апартаменти. А градът е толкова западнал, че догодина не знам как ще изглежда. Няма и да разбера, защото аз догодина там няма да отида.

    Коментиран от #45

  • 42 onq s konq

    5 6 Отговор

    До коментар #40 от "на коня под опашката":

    Упорит си като гладен комунист,искащ си Живковото време:)Пак обяснявам с пример:Фирмата е ОТ СМЕСЕН ТИП С БЪЛГАРО-РУСКО УЧАСТИЕ,Закупеният имот от руския партньор е записан на името ФИРМАТА РЕГИСТРИРАНА В БГ,но РУСКОТО ДЯЛОВО УЧАСТИЕ В НЕЯ Е ПРЕОБЛАДАВАЩО!Което значи че РУСНАКЪТ МОЖЕ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ИМОТА КАКТО СИ ИСКА/ПРОДАЖБА,ПОЛЗВАНЕ,ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ/,а българинът може да ходи в имота - примерно вила,апартамент,къща-САМО АКО Е ПОКАНЕН НА ГОСТИ,НЕЗАВИСИМО ЧЕ СЕ ВОДИ НА НЕГОВО ИМЕ!Пак ако не си разбрал-здраве.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Някой си турист

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    Аман от тия ТУРЦИ кво толкова като отишли туристи нали има море кво само пишете за тия пак теб кой та пита и даваш мненее
  • 45 Минчо

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Мейси":

    Ми да идем в Гърция .......
  • 46 А така

    2 2 Отговор
    да ходят вс. в Гърция и Турция,та да настане спокойствие на нашето си море...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Kо речи

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Булгар":

    От 5 години, всяка година почивам по турските курорти и мога да кажа само това: НЯМА МЯСТО ЗА СРАВНЕНИЕ с нашата цигания, скъпотия и бардак!!!
  • 49 Тюрк

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "00359":

    Не ни искали 😂Затова правят спортна зала за Наим, затова всеки втори учител, лекар,артист е изселник от България,Босна,Македония...Има един девиз на турците" Ne mutlu türküm diyene!!!"- За всеки, който се чувства щастлив турчин!!!Дори великият Ататюрк е роден в Солун и е израснал в Гърция и Македония...В Турция има формации-Göçmenler(Изселници) и всички са добре приети, защото както казах горе, много от интелигенцията са изселници, прославили Турция. Това е все едно тук да не обичат Джон Атанасов, въпреки, че той е бъргарин , колкото магарето е кон, но това е друга тема...

    Коментиран от #51

  • 50 синя трева

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Синан":

    Я марш от България, ако не се чувстваш българин поне недей да дразниш.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТОКМАКЧИЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "синя трева":

    Млък клошароф, кой те пита кой ... ..... носиш ?
    Ти си бедняк и ......... .
  • 53 1944

    0 1 Отговор
    руските мъже съвсем развяха бялото знаме. добре че аверите им от анадола помагат на наташките.