Отидете към основна версия

35 374 192

3 лв за литър дизел до седмици

  • дизел-
  • бензин-
  • горива

3 лева на литър за дизел не е мираж, а ще стане факт след 20-25 дена. Прогнозата е на Красимир Лалов от Националния съюз на превозвачите пред БНР. Той не изключва по темата за горивата да има политически спекулации. В неделя пък се готви протест срещу поскъпването на горивата.

„Ние оперираме на международния пазар като зареждаме на много места, знаем, че например дизелът в Словения струва по-малко от България. Те нямат рафинерия, имат акциз”, обясни Лалов, „но там никой не може да си позволи спекулация и монопол”.

„Имаше мерки, които щяха да се приемат, една работна група, която щеше да се събира. Комисия, кръгла маса, всичко беше, за да се намали напрежението. Въпросът е че дори и някой да иска да направи конкуренция на пазара на горивата, ще бъде сринат”, заяви Лалов.

Той предупреди, че една фалирала транспортна фирма повлича след себе си около 150 души, които остават на улицата.

В неделя се очаква протести срещу високите цени на горивата да се проведат в 17  града на страната. Организатор е гражданското сдружение “Сила”, което нашумя през миналата година със аналогични протести. Тогава недоволните зареждаха бензин на символични цени от 5 стотинки, а също така блокираха пътища в градовете.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини