12 Март, 2012 17:37 21 338 78

Горивата отново поскъпват

  • бензин-
  • дизел-
  • лукойл

Цените на горивата у нас отново тръгнаха нагоре. Рекордно поскъпна май-масовият бензин А-95, който се продава за 2.63 лева за литър, а дизелът струва 2,68 лева.

През уикенда „Лукойл" повиши продажната цена на най-масовия бензин с повече от 2%, а дизелът е поскъпнал с близо два и половина процента.

В началото на месеца бензинът поевтиня с 3-4 стотинки, а дизелът - с 8 стотинки.

Дизелът е по-евтин в шест страни от ЕС, докато безоловният бензин се продава по-евтино само в Кипър и Румъния, показва справка със сайта energy.eu.

Експертите обясняват новия скок с котировките на международните пазари. Според данните на Българската петролна и газова асоциация само за година бензинът е поскъпнал с около 13%, а дизелът с 16 на сто, съобщава БНТ.

"Нито картел, нито монопол са причина за високите цени, причините за високите цени са извън България", заяви председателят на асоциацията Андрей Делчев.

"Професионалните анализатори, за жалост, дават едни средни цени на петрола близки до сегашните за едногодишен период от тук нататък, което е висока цена и ако се запази, ще запази и високата цена на течните горива, което пък, разбира се, ще се отрази на потреблението и на възможностите за излизане от кризата не само в България, но и в Европа като цяло. Хубавото е, че много често петролните анализатори бъркат", коментира пред БНТ Андрей Делчев.

В края на миналата седмица протестиращи срещу високите цени на горивата настояха държавата да дотира най-масовия бензин А-95 и масовия дизел с 10 стотинки на основната цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ля9б

    2 0 Отговор
    Стягай налъмите българино!!!!!!!!
  • 2 Георги Георгиев

    4 2 Отговор
    Неее е скъпо. Заплатите са ни маааалки
  • 3 NIKOLAI

    0 2 Отговор
    s 13% za godina e poskupnal benzina ??? zna4i ot 2.00lvx0,16+2.00=2,32 a ne na 2,63 mai burkam nqkude ama neznam moita formula li e gre6na ili na oniq djobovite im sa do6iti i sa dvoini za da subirat pove4e pari ot nas...

    Коментиран от #4

  • 4 Атанас Велики

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "NIKOLAI":

    @3 Ne se smqta taka! Cenata na benzina e poskupnala s 13%... Cenata na pazara da kajem e 3lv. Ot tazi cena 1lv e realnata stoinost na benzina, a 2 lv sa danuci! Taka, 4e ako realnata cena na benzina e 1,2, to krainata za potrebitelq 6te bude 3,60 lv... Abe ne6to takova! ;)






  • 5 гого

    1 0 Отговор
    ние сме на една педя от петрола
    а е по скьп от повечето страни вьв ЕС
  • 6 bulgarian

    5 0 Отговор
    http://gorivo.net = vijte temat: 17 март: нека завладеем улиците и площадите по цялата страна!
  • 7 пешеходеца

    0 0 Отговор
    Ихаааа тба.и якото
  • 8 Иван Василев

    1 0 Отговор
    Е за пропан-бутан нищо не викат...Изглежда почти двойната разлика в цените в сравнение с бензина и дизела, винаги ще я има...замислям се за газов инжекцион..
  • 9 Иван Василев

    1 0 Отговор
    Е за пропан-бутан нищо не викат...Изглежда почти двойната разлика в цените в сравнение с бензина и дизела, винаги ще я има...замислям се за газов инжекцион..
  • 10 Hellboy

    0 1 Отговор
    Суперрррррррр само нагоре!
  • 11 Николай Пешев

    4 1 Отговор
    решението за мене е ако спреме да зареждаме масово и само в належащи случаи искът нискът ще поевтинее и не само да се говори за протести а да се излезне на улицата а не само на думи защото това вече е нечовешко и съм сигорен че ако бензинат и нафтата са на цена от порядака на 1.70 и 1.80 ще печелят мн повече
  • 12 djoi

    3 0 Отговор
    На умрелите българи така им се пада,или по-точно така ни се пада защото колкото и да ми е кофти и аз съм в това число.Вечно коментира по форумите колко му било тежко и трудно да се справя със нещата в нашата умряла държава, но въпреки всичко си седи пред телевизора или компа гледа като изнасилена невеста и тъпее.
  • 13 Дреню Дренев

    5 0 Отговор
    Докато не пукне калашник нема да видите бел ден тва да го знаете протестите требваше да се прават доста по рано вече има чувство за безнаказанос у хората от които зависят нещата.
  • 14 Радо

    6 0 Отговор
    Да ни е честито новото поскъпване на горивата и премиера каза че и 2013 ще е още по трудна. Откакто са на власт всяка година е все по трудна.
  • 15 Дидо

    5 0 Отговор
    А ве ей само за ЕС говорите, направете ни заплатите като на прочутия ви ЕС и направете горивото 3 лева, а то какво е български заплати с европейски цени набиите си го горивото в ....... когато всички хора спрът да зареждат ще ви видим ;)
  • 16 ърър

    1 0 Отговор
    аз едно време казах купете бензинава моно инжекция ама не не дизелат бил икономичен сега щяхте да карате на газ или метан!
  • 17 ДИИ...

    1 0 Отговор
    Да впрягаме каруците
  • 18 ................

    0 0 Отговор
    БРАВО. ЧАКАМ ДА СТАНЕ ТРИ ЛЕВА ДИЗЕЛА .
    ЩЕ СИ НАПРАВЯ СНИМКА ДО ТАБЕЛИТЕ С ЦЕНАТА ЗА ЕДИН ДРУГ САЙТ.
    WWW.SE.R.BG
  • 19 ивайло иванов

    3 0 Отговор
    ДОВОЛЕН СЪМ НЕКА МАЛКО НИ Е НЕКА СИ НА Е... ТУРЦИТЕ НИ БЯХА МАЛКО ЯВНО............................НАЙ ТЪРПЕЛИВИЯ НАРОД СМЕ БРАВО НА НАС.
  • 20 Няма име

    5 1 Отговор
    Ма.а ви да е... българска 5 лв ги направете всички горива. След няма и месец ми е полета за една далечна държава и никога ама никога повече не искам да идвам тук !!!! Никога! И един лев повече няма да похарча в тая страна!
  • 21 Пловдив

    1 0 Отговор
    И собствената си майка ли,бе българино? Защото и на Луната да отлетиш,пак няма да избягаш от произхода си...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 педалите

    2 0 Отговор
    Вие сега оставете горивата,кажете кога ще изхвърлите бонусчиите от министерството щото не мислят за даржават а за бонуси
  • 24 фичката фичков

    0 0 Отговор
  • 25 .........

    2 0 Отговор
    абе немога да разбера защо винаги правят такива сравнения.бензинът бил по-евтин само в 2 държави и дизелът в 6.А защо никой не сравнява в тез държави какви заплати зимат.То може например и 5 лв да стане литъра,ама човека като зима по 5-6 хиледарки заплата не го боли.ама ние тука със тез масови трицифрени заплати на къде.И са ми тръгнали да сравняват с другите страни.смешна работа !!!!!!
  • 26 емигрант

    3 0 Отговор
    доста са хората които след някой друг ден няма да са тука и аз се махам от тази порнография
  • 27 иван

    3 1 Отговор
    или да се маха боико или на воина като при виденов едно време то ми писна всеки вдига а заплатата никои не вдига и само ни прават на будали до когаа до когаа
  • 28 кик

    2 0 Отговор
    геноцид, юдей,илюминанти, българия,територия,нов световен ред...да изборявам ли още или понасвързахте отговора за цената на бензина?
  • 29 igen

    4 0 Отговор
    Елементарната сметка показва следното:

    1. Заплата на бензинджия /разбирайте момчето дето тича между колонките и Ви зарежда колата/ в България - около 800лв. /400евро/ - цена на дизела в България - 2,68лв./ 1,37евро/

    2. Заплата на бензинджия /разбирайте момчето дето тича между колонките и Ви зарежда колата/ в Германия - около 4000лв. /2000евро/ - цена на дизела в Германия - 2,98лв./ 1,52евро/

    Дали се печели в България? И дали е бедна държава? Представете си какво би станало, ако в Германия картела качи цената на горивата 5 пъти - 14,90евро за литър нафта. Ще ли си траят немците?
  • 30 joro

    2 0 Отговор
    Ще стане като при Виденов ,а може и по стра6но на там отиват нещата .Да продължават в същия дух .
  • 31 sttt

    1 3 Отговор
    Колеги шофиори, не обвинявайте за всичко случващо се управляващите, със своите действя те мислят за нас и нашето здраве, с поскъпването на горивата по малко ще са счупените коли по новите ни пътища, с по малките заплати ще си взимаме само най-необходимото за оцеляване без да даваме за вредни пороци, неплатежо способните няма да могат да си осигорят лечение с което ще остане само една здрава нация!!!!!
    Хвала на хората които правят всичко за народа
  • 32 Фикри паша

    2 0 Отговор
    Не е проблема в цените на горивата.В ниските заплати е проблема.То всъщност ниски не е точна дума.Това заплати ли са изобщо.Заплата е това което ти остава след като се разплатиш с всички които влачат карак на вратата ти.Ток,храна. вода,данъци и ако на някой му останат пари именно това му е заплатата.Там е целия проблем.Ние сме роби!
  • 33 O_O

    1 0 Отговор
    Поскъпването на горивата в момента е световна тенденция. Вина за него няма никой у нас. Друг е въпроса, че предвид разходите на родните търговци на горива, цените на литър би трябвало да са по-ниски от сегашните. Не си мислете обаче, че могат да бъдат наполовина на сегашните.
  • 34 Ники

    0 8 Отговор
    Към igen заплатата на момчето дето тича да зарежда колите е около 450лв. почти на всички вериги няма такава заплата никъде максимум да вземат 500лв. Надявам се бензина да стане поне 5 лева за да мога да си карам служебната кола на спокойствие и ми дреме каква е цената като има излишък отива в моят резервоар. А за тези с газовото набутвайте се като и газта скочи ще слагате слънчеви панели за да се задвижва колата. Карам държавен автомобил и не ми се прави сметка на изразходваното гориво и да го вдигнат ще вдигнат данъците и пак ще си карам чакам със нетърпение да видя пет лева за литър.
  • 35 иво

    4 0 Отговор
    ..........кога ще дигнете заплатите, боко да дойде той да зарежда с 500-600 лева заплата, за какво ни е тоя европейски съюз като само вдигат всичко?
  • 36 bbb

    2 0 Отговор
    нали тия войни дето ги водят някои,трябва да се платят с пари отнякаде
  • 37 Перо

    3 0 Отговор
    Не стенкайте само пишете тука и тва е пред парламента ни е мястото на всички до като не се оправят нещата.Представете си какво ни чака като влеземе в шенген.Хлябчето ще ви стане едно евро и тогава за бензин и дизел няма да се сещате.Всичко скача а заплатите не политика бе братче кво да се прави.Гърците бяха много много по добре от нас преди да приемат еврото като платежна единица а вище ги десеттина години след това.Европа е клуба на богатите държави и за балкански цървулковци място няма.Ако не бяхме в европа щяхме да сме сто пъти по добре плащаме два пъти по голям членски внос от колкото сме усвоили за три години.Некадърната "уважавана" от всички нас бедна бг. администрация е неспособна да усвоява фондовете от европа поради липса на мозък в кухите им лейки и ширищата се корупция. А иначе мноо работат и за това зимат и толкова голями бонуси.
  • 38 pa4ko

    2 0 Отговор
    не знам за заплатите,но ако продължават да вдигат тия ш...ни осигуровки ще фалираме много хора!!!!!!!!!
  • 39 djoi

    5 0 Отговор
    Май вече трябва да се вдигнем и да им покажем кой командва ...........
  • 40 орисия

    4 0 Отговор
    В тая държава сме като в средновековието. 200 - 300 феодални семейства притежават бизнеса в страната, а останалите ни държат като роби на оцеляване. Ама все пак няма какво да се оплакваме, всички сме от едно семе...който и от народа да отиде ще се изкуши по същия начин да мачка.
  • 41 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    kovti trapka
  • 42 Свободен

    0 0 Отговор
    Към ОРИСИЯ - ти от какво не си доволен ? От държавата или от феодалите ?
  • 43 иван

    1 0 Отговор
    Ехх Ники сега се обедих, че тъпите хора са навсякъде...с газ винаги ще е по евтино отколкото с бензин ма тъпото ти средно образование неможе да ти помогне да го осмислиш ;)
  • 44 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
  • 45 ТОМОВ

    1 0 Отговор
    Ники много си прост бе мой човек.Като стане 5 лв бензина ще повлече и всички стоки нагоре и тогава заплатата ти от държавната службица ще започне още повече да не достига.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ццц

    1 0 Отговор
    .........................немало било монопол!
  • 48 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
    ...емигриране.....емигриране....емигриране...това му е майката.
  • 49 IVAN

    2 0 Отговор
    Стига с ТАя ЕВРОПА цените там били такива хляба бил там 1 евро бензина бил по скъп там ама там това било унова АМЕРИКА 1 ДОЛАР ЗА ЛИТАР БЕНЗИН МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 10 ПАТИ ПО ГОЛЯМА ШВЕИЦАРИЯЯЯ 2,200 ЕВРО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ГЕРМАНИЯ 1.000 МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ГЪРЦИЯ 500 ЕВРО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА БЪЛГАРИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ 130 ЕВРО А ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА Е СЪЩАТА МОЛЯ СПРЕТЕ ТОВА ВЗРИВЕТЕ 10 БЕНЗИНОСТАНЦИИ НА ЛУКОИЛ И ДА СЕ СПИРА.....НЕКА ДЪРЖАВАТА НАМАЛИ ОТ 70% НА 50% АКЦИЗ
  • 50 PlimP

    1 0 Отговор
    "Нито картел, нито монопол са причина за високите цени, причините за високите цени са извън България", заяви председателят на асоциацията Андрей Делчев.

    а причините за смешните ни заплати и те ли не са в БГ , точно в БГ са причините, тоя акциз да не отива в Танганаика, аз вече зареждам само, за да ида на работа и ако се наложи до някъде другаде, да се е..т, цял месец с газ за 50лв. изкарвам, много ми е запрашен градът иначе щом се стопли бих яхнал колелото
  • 51 бай петър

    1 0 Отговор
    НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ , ВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИ ТОВА СА ОБИРДЖИЙ .
  • 52 Неутрален

    1 0 Отговор
    Ние сме си винови за всичко случващо се около нас. Дори и 5 лева да стане литър гориво, няма да излезем и да протестираме както гърците правят. Какво да се прави ? Манталитетът ни е такъв само джафкаме и плюем по форумите и кръчмите. Ние сме си виновни за всичко случващо ни се в тая държава, а после на другите се сърдим.
  • 53 ядосан

    1 1 Отговор
    стига са сравнявали в коя държава за колко се продава, да погледнат в коя държава колко е заплатата.
  • 54 астигавече

    2 0 Отговор
    Аман вече от тези цени! На оружие братя не зареждайте и да видим колко време ше издържат изедниците търговци!!!!
  • 55 1 идея

    1 0 Отговор
    Аз ви предлагам вместо да емигрираме наляво и надясно да вземем пример от прословутите Европейци или в частност Французите ! Те какво направиха при последния им протест - Париж горя седмица
    Нека като се съберем на протест другия път и ние да подпалим София ,като използваме бензин за целта.Докато не изпепелим милата ни столица ще ни правят на маймуни
  • 56 тония

    2 0 Отговор
    Здравейте , аз ви предлагам да направим като гърците , всички на стачка , но кото козвам, всички значи всички , и давидите как добре ще станат нещата ,
  • 57 vw gost

    0 1 Отговор
    Никой няма да пусне горивото на по-ниска цена,понеже заплатите са нищожни.Из Европа навсякъде се вдига горивото,нормално е и тук да се вдигне. Със сигурност ще е добре да се намали облагането и да поевтинее горивото с няколко стотинки,но не може да стане на левче,както е в Америка, и всички да са доволни. Навсякъде е пълно с корупция и злоупотреби и това просто е един от многото проблеми.
  • 58 николай маринов

    1 0 Отговор
    Помните ли лицето Жан Виденов ? Както сме го подкарали с пожарникарчето много скоро ще стигнем пак там .
  • 59 Мадан

    1 0 Отговор
    Тук във България тези неща се оправят само с стачки и то масивни стачки, ЕТО Виждате ли ни ние по новините на крачка сме от постигането на нашите искания НАРОДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ ВЪВ НАШИТЕ СЪСЕДИ ГЪРЦИТЕ ДА МОЖЕМ ДА СПРЕМ ТЕЗИ МУТРИ ОТ ТЯХНОТО ПЪЛНЕНЕ НА ГУШИТЕ ДЕБЕЛИ
  • 60 иво

    1 0 Отговор
    Виждате,че трябва да се направи нещо...
  • 61 Радо

    1 0 Отговор
    Половината и даже повечето които пишат в този форум не са били нито на един протест за горивата или за друго а само агитират. Такива сме Българите чакаме някой друг да ни свърши работата така сме чакали 500 години Руснаците да ни освободят от Турците. А сега чакаме хората който наричаме мързеливи Гърците те да ни направят протестите щото ние сме свикнали все някой да оправя нещата. А докато се наканим ще има Виденова зима втори сезон със участието на един главен Герой Б.Б и цена на бензина около десетак за литър. Още на миналите протести когато ходих на хората им казвах че ако си стоят във вкъщи цената ще стане около три лева и то взе че се сбъдна така ще стане и пет и после десет докато си седим!!
  • 62 Някой си

    1 0 Отговор
    Нищо няма да се постигне с направените до момента протести поради простата причина, че те се правят НЕ където трябва :) Я блокирайте петролните бази в цяла България за няколко дена, та да не може нито един бензиновоз да влезе или излезе, да останат бензиностанцийте без гориво за няколко дена, да им се пообъркат малко сметките и да ги видим тогава дали няма да смъкнат цените :))))))
  • 63 николай плачков

    1 0 Отговор
    нали всички подкрепят герб ето ви герб сега
  • 64 българ

    1 0 Отговор
    syglasen sam s rado i nikolai plachkov
  • 65 e270 cdi

    0 0 Отговор
    Докога така ?
  • 66 Тоз

    0 0 Отговор
    Докато не си свалите всички задниците от тея пушещи пърдялници, закачите по няколко фотоволтаика и не подкарате коли на ток.
  • 67 dizel

    0 0 Отговор
    vsichki izkahme ГЕРБ eto na sega,do kato gi naranim taka shte e
  • 68 aha

    0 0 Отговор
    rado po4vai da kopae6 nefteni kladenci i prodavai na socialni ceni-kazval sam i pak 6te kaja kazval sam,4e dokato vsi4ki mladi hora do 45 god ne se iznesat da ba4kat v 4ujbina mestnite izmisleni i nazna4eni biznesmeni ot partiqta nqma da se nau4at da pla6tat zaplati !!!!Kazval sam i pak 6te kaja koga 6te mu uvri glavata na 1 kumonist,kogata omekne kamaka s koito e zatisnata v tendjerata :D
  • 69 валко

    1 0 Отговор
    Нито картел, нито монопол са причина за високите цени, причините за високите цени са извън България", заяви председателят на асоциацията Андрей Делчев. НЕ причината сме самите НИЕ защото си мълчим и траем.
  • 70 жалко

    1 0 Отговор
    Финансовият министър коментира икономическото положение на Гърция

    След 5 г. Гърция ще изглежда като България, защото в момента положението там е трагично" ДА но НАС вече няма да не има.
  • 71 kolev

    1 0 Отговор
    predi 2 godini i polovina dizela nyamashe i 1.70 doide bati Boiko na vlast i sega goni 3 lv. Da ni e 4estito deto si go nahakahme sami s teya gladni
  • 72 Радо

    1 0 Отговор
    Не виждам причина горивата да им се намалява цената когато правителството знае че народа дреме пред телевизора и протестира пред компа си прави каквото си иска. Може би повечето чакат да стане 5 лева за литър за да им дойде акъла просто стандарта на живот и цените не отговарят на Европейските. Има два избора единият да се примириш и да останеш вечният роб другият да избереш различен начин на живот. Но повечето предпочитат робството не са им стигнали 500 години!!!
  • 73 милен миленев

    0 0 Отговор
    това вече е безбожие ,нямало монопол ,пий скапана даржава
  • 74 аз

    0 0 Отговор
    Няма такова нещо, всичко е нормално. Какво като поскъпват- голяма работа, ще живеем докато можем и накрая ще умрем в агония и адски мъки и толкова.
  • 75 АСД

    0 0 Отговор
    Айди, гласувайте пак за ГЕРБ.....
  • 76 alcho

    0 0 Отговор
    Няма такава страна. всички сме за софия човек ще си каже хубаво там. А там какво да видиш едни мизерни студентчета се блъскат къртовски труд кипи в едно като затвор" бизнес парк". Цяла европа праи пари на техен гръб, живот в квартирката е доста мизерен и неприятен но какво да се прави както казах всички сме за софия.

  • 77 AaoO

    0 0 Отговор
    http://gorivo.net/17-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B5%D0%BC-%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B4/
  • 78 AaoO

    0 0 Отговор
    всички на протест, на 17 март иначе не виждам оправия колеги