Отидете към основна версия

6 132 7

До 0.80 лева за килограм грозде

  • грозде-
  • реколта-
  • гроздобер-
  • министър-
  • порожанов

Очаква се през тази година да бъдат събрани между 150 000 и 160 000 тона грозде, което е почти колкото миналата година. Изкупната цена ще варира между 0.60 и 0.80 лв./кг. България разполага с около 600 000 декара лозя. От тях 55% са червени, а 45% - бели.

„Два фактора повлияха на сектора през тази година. Единият е, че миналата година нямахме проблема с градушки и наводнения. Там, където нямаме покритие на противоградната система, определено имаше масиви, които пострадаха, както частично бяха поразени и домашни дворове. Имаше и наводнения, които се отразиха на самите насаждения. Другият фактор, който беше налице миналата година, е, че имахме изсъхване на самото зърно и на самия плод и той стана доста по-лек. Очакваме реколтата да бъде добра и с висока захарност. Вече е стартирала основно при белите лозя. Частично вече започва и при червеното грозде", каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при официалното откриване на гроздобера в област Стара Загора.

Други 100 000 тона ще бъдат използвани за производството на ракия. Във винарните се произвежда и между 50 000 и 60 000 тона оцет.

Към момента у нас има 166 лицензирани изби. Други 15-16 са в процес на лицензиране. „Очакваме плавно и постепенно надграждане на винения сектор. Не може да разширяваме масивите тъй като има ограничения в рамките на ЕС. Съюзът както дава много пари, така и налага редица ограничения. В България имаме определена квота и опция до 1% увеличение на година”, точни министър Порожанов.

България може да се похвали и с наличието на 7 сартифицирани биологични производители на вино. Те работят по германския стандарт TUF и изнасят продукцията си най-вече за ФРГ.

За последната година от програмния период са стартирали 150 проекта в сектор „Лозарство". „От 16 октомври започва новият програмен период. Общо разполагаме с 133.8 млн. EUR за четиригодишен срок. С 52 млн. лв. стартира за лозарството.

Наредбата за новия програмен период е готова и е със срок три години", уточниха от Министерството на земеделието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини