Отидете към основна версия

1 550 6

Турската полиция в борба с инфлацията

  • peджeп epдoгaн-
  • турция-
  • инфлация

При съседите

Снимки: XINHUA/БТА

Президентът на Турция Peджeп Taйип Epдoгaн показа крайното си недоволство от мерките, които Централната банка на страната предприема относно ограничаване на инфлацията. Той взе решаването на проблема в свои ръце като използва общинската полиция. Преди дни в супермаркети в истанбулския квартал Гyнгopeн нейни представители са разглеждали цените на стоките и са издавали предупреждения на управителите, заподозрени в неоснователно повишаване на стойността на част от стоките.

„Проверяваме етикетите и цените, а също така и количеството на стоките. Обикаляме по няколко магазина на ден”, каза представител на Общинската полиция. Мярката е предприета след като от началото на текущата година лирата се обезцени с 38%. Това доведе до 15-годишен връх в инфлацията, която към септември достигна 25%.

Централната банка спря срива на турската лира като повиши лихвите със 6.25 процентни пункта, до 24% през септември. Днес правителството трябва да представи план от мерки за ограничаване на поскъпването на стоките.

Икономисти са скептични относно предприетата от Ердоган мярка. Те са на мнение, че ръстът на цените не е в магазините, а се дължи на пътя, който южната ни съседка е поела. Те са категорични, че органите на реда няма как да спрат инфлацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини