Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 14:15 1 539 6

Турската полиция в борба с инфлацията

  • peджeп epдoгaн-
  • турция-
  • инфлация

При съседите

Турската полиция в борба с инфлацията - 1
Снимки: XINHUA/БТА

Президентът на Турция Peджeп Taйип Epдoгaн показа крайното си недоволство от мерките, които Централната банка на страната предприема относно ограничаване на инфлацията. Той взе решаването на проблема в свои ръце като използва общинската полиция. Преди дни в супермаркети в истанбулския квартал Гyнгopeн нейни представители са разглеждали цените на стоките и са издавали предупреждения на управителите, заподозрени в неоснователно повишаване на стойността на част от стоките.

„Проверяваме етикетите и цените, а също така и количеството на стоките. Обикаляме по няколко магазина на ден”, каза представител на Общинската полиция. Мярката е предприета след като от началото на текущата година лирата се обезцени с 38%. Това доведе до 15-годишен връх в инфлацията, която към септември достигна 25%.

Централната банка спря срива на турската лира като повиши лихвите със 6.25 процентни пункта, до 24% през септември. Днес правителството трябва да представи план от мерки за ограничаване на поскъпването на стоките.

Икономисти са скептични относно предприетата от Ердоган мярка. Те са на мнение, че ръстът на цените не е в магазините, а се дължи на пътя, който южната ни съседка е поела. Те са категорични, че органите на реда няма как да спрат инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    11 2 Отговор
    То като е почнало едва ли полицията ще спре цените
  • 2 Реалист

    11 9 Отговор
    Хахахахахахаххаа - тоя наистина заприлича на утопист - социалист. Ами то ако ставаше с полиция да нахраниш народа всички при путлер щяха да са нахранени, облечени и да карат БМВ-та хахахахахахаха… Абе тея в пуйколандия са тръгнали по пътека откъдето ние се връщаме - "социализъм/дефицит" за всички, а за ордата около ердомуз "БАШ СОЦИАЛИЗЪМ". 38% инфлация само от началото на годината, а като дойде зимата - сигурно 88%. Така, така ефенди ердо, покажи на пуйките къде се..@т гладните и те паметник ще ти издигнат. Хитлер май първи се е пробвал по тая пътека. На ердомуз му трябват виновни и евреи... Хахахахахаха - ислямист-икономист
  • 3 Да да

    7 4 Отговор
    Ерякоосран е моят идол! Дано да остане дълги години на трона! Нека мисли все така добре за народа си и да отстоява неговите интереси пред целия свят! Нека лирата да нарастне до 50 за лев! Тогава ще настъпи истинския пуешки рай!
  • 4 Радо

    7 2 Отговор
    Дизела/бензина в момента там са по 1,60/70лв., а навремто като бях беше с 1лв по-скъп отколкото у нас, в Одрин е пълно с туристи, основно от България, приятели ходиха - скъсали са се да пазарят, ядат и пият...не ги мислете турците - ще се оправят, работливи са много, непретенцозни и скромни хора.
  • 5 Кукуригу

    3 0 Отговор
    Обезцени та обезцени,всеки ден аман бе плюете та се не траете
  • 6 Търговец

    0 3 Отговор
    Скоро ще заприличат на Венецуела . Ще започне масово изселване към България.