Отидете към основна версия

21 351 78

Горивата отново поскъпват

  • бензин-
  • дизел-
  • лукойл

Цените на горивата у нас отново тръгнаха нагоре. Рекордно поскъпна май-масовият бензин А-95, който се продава за 2.63 лева за литър, а дизелът струва 2,68 лева.

През уикенда „Лукойл" повиши продажната цена на най-масовия бензин с повече от 2%, а дизелът е поскъпнал с близо два и половина процента.

В началото на месеца бензинът поевтиня с 3-4 стотинки, а дизелът - с 8 стотинки.

Дизелът е по-евтин в шест страни от ЕС, докато безоловният бензин се продава по-евтино само в Кипър и Румъния, показва справка със сайта energy.eu.

Експертите обясняват новия скок с котировките на международните пазари. Според данните на Българската петролна и газова асоциация само за година бензинът е поскъпнал с около 13%, а дизелът с 16 на сто, съобщава БНТ.

"Нито картел, нито монопол са причина за високите цени, причините за високите цени са извън България", заяви председателят на асоциацията Андрей Делчев.

"Професионалните анализатори, за жалост, дават едни средни цени на петрола близки до сегашните за едногодишен период от тук нататък, което е висока цена и ако се запази, ще запази и високата цена на течните горива, което пък, разбира се, ще се отрази на потреблението и на възможностите за излизане от кризата не само в България, но и в Европа като цяло. Хубавото е, че много често петролните анализатори бъркат", коментира пред БНТ Андрей Делчев.

В края на миналата седмица протестиращи срещу високите цени на горивата настояха държавата да дотира най-масовия бензин А-95 и масовия дизел с 10 стотинки на основната цена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини