Отидете към основна версия

2 748 22

Юлиян Попов: Спирането на въглищните централи е неизбежно

  • въглища-
  • тец-
  • централи

Производството на електроенергия от тях е скъпо и мръсно

Неизбежно е спирането на въглищните централи, особено в Европа. Това каза Юлиян Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите, пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него затварянето ще е поетапно и в момента се обсъжда както ще е мястото на газа в този преход.

„Вече влизаме в период на усложнена диверсификация на енергийните решения. Важно е да се види дали се плаща пълната цена на въглищата, когато се използват - става дума и за въздушното замърсяване, емисиите. Когато тези стойности се добавят към цената на въглищата, те стават доста скъпи. В този смисъл въглищата влизат в тежка конкуренция с други горива. Енергийната ефективност е най-евтината и устойчивата алтернатива“, смята той.

Той е на мнение, че от гледна точка на производството, вятърната и соларната енергия са значително по-евтини. „След това е газът, следван от въглищата и атомната енергия. Атомната енергия и въглищата са най-скъпите. Технологиите се развиват лавинообразно и в света се появява силна технологична конкуренция, от която Китай започва да печели сериозно. Трябва да се инвестира в иновации и икономико-енергийни промени в широк спектър. Следва и да се работи в областта на транспорта и селското стопанство, каза Попов.

Той е на мнение, че Европа страда от късната комерсиализация на научните изследвания, докато САЩ и Китай са силно заинтересовани от случващото се електроенергийния сектор.

„Работещите във въглищното производство имат всички основания да искат да запазят работата си. Трябва обаче да погледнем икономическите показатели на електроцентралите. Те не са добри. Нужно е да се обмисли работеща алтернатива, която да удовлетвори работещите", смята експертът. "Една от тях е "Марица-Изток" да се превърне в нова индустриална зона, съсредоточена в новата енергетика. Там има невероятни условия това да се реализира – добра инфраструктура, огромна площ държавна земя. Освен това там работят инженери и техници“, каза Юлиян Попов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини