Отидете към основна версия

4 011 16

ТЕЦ "Марица изток 2" вдига капитала, за да оцелее

  • тец марица изток 2-
  • капитал

Увеличението може да стане след разрешение от Брюксел

Снимка: Shutterstock.com

Държавата планира да даде още пари на ТЕЦ "Марица изток 2", която в момента работи благодарение на купените от държавата парникови квоти. С тях централата трябва да покрива собствените си вредни емисии. Целта е централата да не попадне в обхвата на влизащите в сила от 2021 г. нови европейски екоизисквания. Това коментира в. „Дума“.

Дружеството е получило от екоминистерството безсрочно изключение от спазването на завишените норми за очистване на изхвърляните при работа газове.

Дерогацията обаче се обжалва пред административния съд в София. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на БСП депутата Красимир Янков за запазването на работните места в района на "Марица изток", Петкова припомни, че и през 2018 г. енергийното министерство и БЕХ са подпомогнали закупуването на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица изток 2", за да може тя да продължи да работи.

"Сега предстои да се нотифицира Европейската комисия с искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2, което е важна стъпка за продължаването на работата на централата", каза Петкова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини