Last news in Fakti

11 Февруари, 2019 23:31 4 004 16

ТЕЦ "Марица изток 2" вдига капитала, за да оцелее

  • тец марица изток 2-
  • капитал

Увеличението може да стане след разрешение от Брюксел

ТЕЦ "Марица изток 2" вдига капитала, за да оцелее - 1
Снимка: Shutterstock.com

Държавата планира да даде още пари на ТЕЦ "Марица изток 2", която в момента работи благодарение на купените от държавата парникови квоти. С тях централата трябва да покрива собствените си вредни емисии. Целта е централата да не попадне в обхвата на влизащите в сила от 2021 г. нови европейски екоизисквания. Това коментира в. „Дума“.

Дружеството е получило от екоминистерството безсрочно изключение от спазването на завишените норми за очистване на изхвърляните при работа газове.

Дерогацията обаче се обжалва пред административния съд в София. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на БСП депутата Красимир Янков за запазването на работните места в района на "Марица изток", Петкова припомни, че и през 2018 г. енергийното министерство и БЕХ са подпомогнали закупуването на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица изток 2", за да може тя да продължи да работи.

"Сега предстои да се нотифицира Европейската комисия с искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2, което е важна стъпка за продължаването на работата на централата", каза Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЮ

    16 1 Отговор
    Скоро ще е собственост на енергийния корифеи Мис Доган и тогава ще е на печалба всеки ден , седмица, месец ,година .
  • 2 Дългия

    7 13 Отговор
    До колкото знам от едно време рудник Трояново север трябваше да бъде закрит още 2000 -та година. Ама не знам защо едно губещо производство съществува още и до кога?

    Коментиран от #11

  • 3 Зузу

    11 15 Отговор
    На загуба,а раздават баснословни заплати и бонуси.Егати малоумниците.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Бай Маричан

    9 3 Отговор
    Където са мариците, там са париците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Само питам

    16 0 Отговор
    Защо тогава ТЕЦ-а се отказа от студения резерв в размер на 27 милиона лева годишно? Същия бе даден на ТЕЦ Варна, чийто собственик срещу 7200 лева става Ахмед Доган.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    3 1 Отговор
    т.е централата е на загуба, но ще бичи на 100% за да може онзи ахмак на частно да прибира парите от студеният резерв.
    Чиста кражба е това!
  • 9 Гост

    7 4 Отговор
    Да вземат да им намалят заплатите и бонусите,крайно време е.Вземат сума пари,а същевременно държавата ще ги спасява,аз ли не мога да разбера!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кое е губищо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дългия":

    Кое е губещо??? Това че едни бюрократи ти извиват ръцете защо трябва да е губещо.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вие

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Вие знаете ли какво точно работят хората там , каква отговорност носят и какви отрови дишат ?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Енергетик

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вие":

    Ами да знам! Хора назначени с партийни протекции, и роднински връзки с директорите и кмета! Около 50% от работещите там ходят на работа без да знаят защо и какво правят!!! Всеки ден се назначават нови хора и се внасят нови бюра в стаите! Реално персонала на ТЕЦ 2 трябва да бъде намален на 1000 човека, в момента са над 2600 работещи! И най- важното 80% от работещите там са некадърници!!!
  • 16 Българин

    1 0 Отговор
    Някой да каже кои лица са в борда на директорите на Марица 2! И ще ви стане само за какво става дума! Преди години в борда на директорите имаше хора със основно образование!!! Сега предполагам пак има ! А как така Ахмет купи тц във Варна ! И аз искам да си купя защото имам всичко на всичко 8000лв спестени за 20 години работа !