Отидете към основна версия

13 426 20

Тук пенсионната възраст расте, а пенсиите - намаляват

  • пенсия-
  • заплата-
  • намаляване-
  • гърция-
  • ес

Представителите на поколението Милениум ще трябва да работят повече, отколкото техните родители и ще получават значително по-ниска пенсия. И това се отнася не само за Гърция, но и за повечето държави членки на Европейския съюз. Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прави този извод на базата съпоставка на ръста на очакваната продължителност на живот и бързото остаряване на населението. Това е един от ключовите фактори за коригиране на пенсионната възраст и коефициентът, който определя размера на пенсиите.

Както и другите държави членки на ЕС, Гърция също повиши пенсионната възраст от 60 на 62 години. Държавата също така понижи процента от заплатата, който гърците родени през и след 1990 г. ще получават в качеството на пенсия - от 70.6% на 53.9% в дългосрочна перспектива. Тези, които ще се пенсионират в близките няколко години, ще получат 62.8% от своя доход след излизане в пенсия.

Гърция, по данни на ОИСР е сред държавите с най-силно понижаване на коефициента 0 над 15%. Бъдещите пенсионери също така ще трябва да живеят с намаления доход по-дълго, като се има предвид, че пенсионния период е 39.4% от пенсионната им възраст в сравнение с 39.1% за тези, които са се родили през 50-те години на миналия век и 35.6% за родените през 40-те години.

Днес средно хората излизат в пенсия на 64.2 години, по данни на ОИСР, а през това десетилетие, той ще нарасне до 67.2 години.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини