Отидете към основна версия

2 706 22

Купуваме два пъти по-скъпо руски газ

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • валентин кънев

България транзитира по-малко природен газ и към Гърция

В момента цените, по които страната ни купува газ по дългосрочния си договор с руската компания „Газпром“, са два пъти по-високи в сравнение с тези на борсата в Австрия. Тези данни обяви пред БНР председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев.

„Цените, по които България внася по дългосрочните договори, в които цената на газа се определя по формула, в която е свързан с цената на нефта, при която цената на хъбовете се определя търсенето и предлагането и от конкуренцията. В последно време имаше излишъци от газ и намалено потребление, което повлия в посока на намаляване цените на газа на хъбовете на Запад“, посочи Валентин Кънев.

В момента страната плаща по $266 за 1 000 кубически метра газ, докато спот цената е двойно по-ниска.

През последните около 6 години страната ни е надплатила $319 милиона, ако се вземе цената, на която сега купуваме газ и тази на австрийския хъб. Сумата за периода, която България е платила, е $4,65 милиарда.

През последните две години има спад на транзита на природен газ от България към Турция. От една страна потреблението на газ в Турция е намаляло, а от друга страна там се внася и втечнен газ.

България транзитира по-малко природен газ и към Гърция, защото в южната ни съседка се е увеличило потреблението на втечнен газ.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини