Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 16:11 2 702 22

Купуваме два пъти по-скъпо руски газ

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • валентин кънев

България транзитира по-малко природен газ и към Гърция

Купуваме два пъти по-скъпо руски газ - 1

В момента цените, по които страната ни купува газ по дългосрочния си договор с руската компания „Газпром“, са два пъти по-високи в сравнение с тези на борсата в Австрия. Тези данни обяви пред БНР председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев.

„Цените, по които България внася по дългосрочните договори, в които цената на газа се определя по формула, в която е свързан с цената на нефта, при която цената на хъбовете се определя търсенето и предлагането и от конкуренцията. В последно време имаше излишъци от газ и намалено потребление, което повлия в посока на намаляване цените на газа на хъбовете на Запад“, посочи Валентин Кънев.

В момента страната плаща по $266 за 1 000 кубически метра газ, докато спот цената е двойно по-ниска.

През последните около 6 години страната ни е надплатила $319 милиона, ако се вземе цената, на която сега купуваме газ и тази на австрийския хъб. Сумата за периода, която България е платила, е $4,65 милиарда.

През последните две години има спад на транзита на природен газ от България към Турция. От една страна потреблението на газ в Турция е намаляло, а от друга страна там се внася и втечнен газ.

България транзитира по-малко природен газ и към Гърция, защото в южната ни съседка се е увеличило потреблението на втечнен газ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    22 32 Отговор
    Нормално, ние сме братя и трябва да ги храним. А като идват в България им пускаме я жена я щерка, ако поиска и бабата ще дам ;)

    Коментиран от #12

  • 2 EL fatmak haskovski

    8 23 Отговор
    ЩЕ ГОВОРЯ С РЕШЕТНИКА И ДЖУДЖЕТО,ПА МОЖЕ И ДА ГО НАМАЛЯТ.!
  • 3 сноу

    28 12 Отговор
    Ами ще купува ..то в БГ-то пачки бол ,та немски шоколади,салами и какво ли не ,на двойна цена, а лизането на амерски задници е винаги на промоция .
  • 4 ГЕРБ

    12 11 Отговор
    Фейк нюз...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шаолина

    30 11 Отговор
    За скъпата газ въпросите към Булгаргаз! Плевнелиев и Боко къзето саботираха АЕЦ Белене и,, Южен поток "те да плащат скъпата газ!
  • 7 Ахаахах

    32 0 Отговор
    Кога най-сетне ще покажете договора господа министри! Нали ние сме ви пратили да преговаряте, а не се отчитате!
  • 8 Миризлив пор

    18 7 Отговор
    Защо пишете глупости, Р. Овч. развали договорите на времето и после пък нашенци решиха да "наказват руснаците" защото не искат да подаряват газ на Украинците - или както се казва нищо лично, просто бизнес. Ако имаше още една тръба която упорито се саботира дали цената щеше да е такава?
  • 9 Ами да

    19 12 Отговор
    Можеше да купуваме доста по-евтино, ако бяхме пуснали Южен поток, и други ползи щеше да има, ясно е заради кого и тук, и навън, не е така.
  • 10 Бесен Язовец

    18 9 Отговор
    Време да си поръчаме и ние газ в кенчета от Краваристан, и тогава вече ще ни е офи. закриване на страната!

    Коментиран от #18

  • 11 демократ Сорко

    18 8 Отговор
    Друго си е втечнена газ по 860 $ нали така!?

    Коментиран от #15

  • 12 Готин ама не съвсем

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    М-дааа! И що се оплакваш бе цървул? Нали така си го пожелахме! Кой обяви Русия за враг номер едно на България?? Ми оплаквай се на него и искай той да ти го поевтинява! А тока що е на такава двойна цена? Едни 500-600 милиона всяка година в повече за братска Хамерика? Тях що не ги коментираш, или ги няма в опорните точки?

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Педя човек, лакът ботокс

    4 12 Отговор
    Айде русофрениците на амбразурата да защитават РОШИЍ. КАЗАХ!!!
  • 14 гост

    3 5 Отговор
    Новооткритото гaзoвo нaxoдищe "Блoĸ Bpaцa 1-25 Зaпaд" cъдъpжa нe пo-мaлĸo oт 7,4 милиapдa ĸyбичecĸи мeтpa гaз, ĸoeтo e дocтaтъчнo дa oтгoвopи нa нyждитe нa Бългapия зa пepиoд oт двe гoдини пpи нacтoящoтo пoтpeблeниe, cъoбщи пpeд жypнaлиcти Aнгeл Ceмepджиeв, мeниджъp зa cтpaнaтa ни нa ĸoмпaниятa, ĸoятo пoлyчи лицeнз зa пpoyчвaнe и дoбив и пpeдceдaтeл нa Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe дo 2013 г. При частично използване от 10-до 30 % от потреблението то може да се използва между 10 и 20 години !
    Koличecтвoтo гaз ce paвнявa пpиблизитeлнo нa нaмepeнoтo в "Чиpeн", ĸoeтo вeчe e изчepпaнo и днec ce изпoлзвa зa xpaнилищe, пocoчи oщe тoй. Двeтe ce нaмиpaт и в cpaвнитeлнa близocт - в peгиoн, зa ĸoйтo ce знae, чe имa дoĸaзaни peзepвoapи - oцeнĸитe ca, чe имa поне още 7 oбeĸтa c подобен или по-голям възмoжeн pecypc.
  • 15 гост

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "демократ Сорко":

    Само преди два месеца Булгаргаз купи втечнен газ от ТЪРГОВЕЦ ПРЕКУПВАЧ плюс транзит през цяла Гърция от терминала в Атина и въпреки това цената беше под 180 долара !!! И това за една единствена и то малка поръчка !!! Колко ли ще е за сериозно количество и редовни доставки ??? Въпрос с мноооого труден отговор за путиноиди !! А тия 860 долара НИКОГА И НИКЪДЕ не ги е имало !!!! Поне си мери лъжите , щото с такива идиотии само показваш колко си видиотен !! И твоите дружки даже няма да се вържат на такива смешки !!
  • 16 Сух

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Готин ама не съвсем":

    Ходи им обяснявай на такива малоумници, че всичко това е благодарение на управляващите до сега и сега, и че същите тези идеоти са си ги избрали те. Ма то тъпо, че и минус ти сложели..
  • 17 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Готин ама не съвсем":

    Русия Е ВРАГ НОМЕР 1 на България и именно това доказват и цените на газа !! Но това ще свърши скоро и не само за България !!
    B Eвpoпa зa пъpви път пpeз тaзи гoдинa пoтpeблeниeтo нa втeчнeн гaз нaдxвъpли тoвa нa гaз oт Hopвeгия. Toвa ce e cлyчилo пpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2019 г., пocoчи eĸcпepтът Aнгeл Ceмepджиeв. 35% oт гaзa, пoтpeбявaн нa Cтapия ĸoнтинeнт, идвa oт Pycия, 25% oт Hopвeгия, 10% oт Aфpиĸa, a ocтaнaлитe 30% ca втeчнeн гaз. Очакванията са газа от Африка и втечнения газ да нарастват с изпреварващи темпове през следващите години за сметка на руския и този от Норвегия , където има спад на добива ! Та кой разправяше нещо за кранчета и тръбички , хахаххахаха !!!
  • 18 стоян

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    До 10 ком А ти какво очакваш бе одупен на Путин =ако трябва и в канчета ще я внасяме и пак ще е по евтина от тая на гладните руснаци =защото те само от продажба на газ и нефт преживяват
  • 19 Ххх

    10 3 Отговор
    ЦЕНАТА Е ВИСОКА ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ МУТРИТЕ ИЗИСКАЛИ НЕЧОВЕШКИ КОМИСИОННИ !!!!!! ЗНАЯТ, ЧЕ СТАДОТО НЕ ПРОТЕСТИРА...
  • 20 612

    4 7 Отговор
    Тия алкохолици големи кожодери си падат
  • 21 Зайко Байко многознайко

    11 2 Отговор
    Не са ни виновни руснаците, виновни са всички неграмотни айдуци, които ни управляват в последните 30 години. Черешката на тортата постави Тиквоций Едно , като коленопреклонно се наведе да не кажа нещо по-нецензурно на Брюксел ,на баба Канцлер, на герантофила ( бабо&ба ) Макарон на гущерите от Албиона, на жабарите от Ботуша, като не защитаваше нашите интереси а през цялото време ни омаяваше с новонаучените думички, като диверсификация , конграчулейшън и т.н.Те го галеха зад ушите, като послушно кученце и той изпълняваше, ако бяхме участвали в "Южен поток" " Фолксваген" нямаше да разиграват такъв кадрил. Явно, че всеки народ заслужава тези които го управляват. Не ставаме за нищо, стрижат ни, като овце мълчиме. Крадат ни пак мълчиме. В друга държава на запад от Виена той мазен каунЬ Цвъко щяха да го разпердушинят, тук ГЕПИ ( герб ) му дават трибуна на Физкултурника да ни се подиграва и да ни плюе в суратите и да ни доказва, че е недосегаем.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.