Отидете към основна версия

15 682 40

Първият полет на най-големия самолет (ВИДЕО)

  • beluga xl-
  • airbus-
  • самолет-
  • полет

Аіrbuѕ Веlugа ХL може да пренася по две крила от модела А350

Снимка: Airbus.com

Най-големият самолет в света, който се използва са пренасяне на части на самолети Airbus - Аіrbuѕ Веlugа ХL, реализира първия си оперативен полет. Той ще се конкурира в небето със самолети като Аіrbuѕ А380 и Воеіng 747. Той ще бъде основен доставчик на компоненти на много от пътническите самолети, които ще бъдат построени от авиопроизводителя през следващото десетилетие.

Основно Аіrbuѕ Веlugа ХL ще лети между производствените обекти на компанията в Европа и крайните монтажни линии в Тулуза (Франция), Xaмбypг (Гepмaния) и Tиeндзин (Kитaй).

При най-новата версия на Beluga пилотската кабина е по-ниско от предходния модел. Също така е добавен огромен товарен фюзелаж върху корпуса на самолета, с цел създаване на уникалната му форма. Той е с 6 метра по-дълъг и 1 метър по-широк от оригиналния модел. Напречното му сечение е с обхват 8 метра.

Формата на самолета, не случайно наподобява кит. Тя не само е забавна, но и функционална. Товарният отсек може спокойно да побере две крила от най-новия модел пътнически самолети – А350. Носът на машината, която наподобява на кит, подобрява аеродинамичната ѝ ефективност. Самолетът се задвижва oт двa двигaтeля Rоllѕ-Rоусе Тrеnt 700, ĸoитo ce изпoлзвaт и пpи А330.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.

Свързани новини