Отидете към основна версия

3 600 29

Най-малко корумпираните държави

  • корупция-
  • индекс-
  • corruption perceptions

България е на 74-то място

В ТОП 3 на най-привлекателните държави за правене на бизнес влизат Дания, Нова Зеландия и Финландия. Най-ниско ниво на корупция има още в Сингапур и Швеция. Швейцария и Норвегия са съответно на 6-то и 7-мо място. В ТОП 10 влизат още Нидерландия, Германия и Люксембург, сочат данните на тазгодишното издание на индекса Corruption Perceptions, което се провежда ежегодно от 1995-а.

Проучването е базирано на 13 въпроса и експертни оценки за 180 държави. Оценката варира от 0 за напълно корумпирани държави до 100 за напълно „чисти”.

Най-малко корумпираните държави се намират в Западна Европа и Европейския съюз, а в другия край на класацията са предимно държави разположени в Африка, южно от пустинята Сахара. Близо 70% от изследваните държави са с индекс под 50.

За последните 8 години едва 22 държави съществено са подобрили ситуацията по отношение на корупцията. Тук влизат Гърция, Гвиана и Естония. В същото време 21 държави са понижили индекса си, като например Канада, Австралия и Никарагуа. В останалите 137 държави нивото на корупция е почти без промяна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини