Отидете към основна версия

5 055 29

Има още мегдан за поскъпване на горивата

  • горива-
  • бензин-
  • петрол-
  • цена-
  • поскъпване

3 лева за литър през септември?

Снимка: БГНЕС

Мегдан за увеличение на цените на горивата още има. Това заяви пред Нова ТВ икономистът Владимир Каролев (НДСВ). Той не очаква да има добри новини, освен ако САЩ не отворят запасите си. Каролев каза още, че е против всякаква директна намеса на държавата вценообразуването на петрола.

Според него единственото, което държавата може да направи, за да спре главоломното качване на цените на горивата, е да стимулира конкуренцията на пазара. Той допълни, че друг начин е Комисията за защита на конкуренцията по-често да прави проверки за картелни споразумения.

„Наскоро имаше такава проверка. Тя показа, че няма картелно споразумение, но това не значи, че в бъдеще не може да има такива картелни споразумения”, каза Каролев.

Той допълни, че цените ще се увеличават, но при всички положения, рекордна остава 2008-ма година, когато барел петрол е бил с 15% по-скъп отколкото е днес.

Икономистът Кольо Парамов коментира идеята, че през септември месец цената на бензина може да се вдигне до 3 лева. Това беше цитирано в статии в част от днешната преса. Парамов каза, че световната обстановка диктува тенденциите.

„Така или иначе цената на суровия петрол се вдига достатъчно добре, като нива”, каза Парамов. „Това, което става с Иран и подготовката за война от страна на Израел, кара отделните петролни компании умишлено да завишат с около 10 долара. Преработвателните предприятия по света правят всичко възможно да завишат самата преработка, презастраховайки се за бъдещ период от 3 месеца. На борсата сериозно влияние оказа вече повишаването на долара за последните няколко месеца. Всички тези фактори влияят много и особено ситуацията около президентските избори в Щатите”, допълни той.

По думите му държавата няма инструментариум да спекулира с този процес и да го предотврати.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини