Last news in Fakti

20 Август, 2012 10:05 5 046 29

Има още мегдан за поскъпване на горивата

  • горива-
  • бензин-
  • петрол-
  • цена-
  • поскъпване

3 лева за литър през септември?

Има още мегдан за поскъпване на горивата - 1
Снимка: БГНЕС

Мегдан за увеличение на цените на горивата още има. Това заяви пред Нова ТВ икономистът Владимир Каролев (НДСВ). Той не очаква да има добри новини, освен ако САЩ не отворят запасите си. Каролев каза още, че е против всякаква директна намеса на държавата вценообразуването на петрола.

Според него единственото, което държавата може да направи, за да спре главоломното качване на цените на горивата, е да стимулира конкуренцията на пазара. Той допълни, че друг начин е Комисията за защита на конкуренцията по-често да прави проверки за картелни споразумения.

„Наскоро имаше такава проверка. Тя показа, че няма картелно споразумение, но това не значи, че в бъдеще не може да има такива картелни споразумения”, каза Каролев.

Той допълни, че цените ще се увеличават, но при всички положения, рекордна остава 2008-ма година, когато барел петрол е бил с 15% по-скъп отколкото е днес.

Икономистът Кольо Парамов коментира идеята, че през септември месец цената на бензина може да се вдигне до 3 лева. Това беше цитирано в статии в част от днешната преса. Парамов каза, че световната обстановка диктува тенденциите.

„Така или иначе цената на суровия петрол се вдига достатъчно добре, като нива”, каза Парамов. „Това, което става с Иран и подготовката за война от страна на Израел, кара отделните петролни компании умишлено да завишат с около 10 долара. Преработвателните предприятия по света правят всичко възможно да завишат самата преработка, презастраховайки се за бъдещ период от 3 месеца. На борсата сериозно влияние оказа вече повишаването на долара за последните няколко месеца. Всички тези фактори влияят много и особено ситуацията около президентските избори в Щатите”, допълни той.

По думите му държавата няма инструментариум да спекулира с този процес и да го предотврати.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александра

    1 4 Отговор
    Който университет му е дал диплома на господина от НДСВ, много е сгрешил! Той си се прибира довечера в уютния дом, а хората, които няма дори какво да ядат! Имаме страхотни управляващи просто, но какво да се прави живеем в държава "без" монопол, картели и всякакви сдружения за трупане на милиони от данъкоплатци!

    Коментиран от #25

  • 2 георги

    1 1 Отговор
    От началото на кризата през 2009 г. минималната работна заплата в държавите от Балканския полуостров не са се повишавали, сочат данните на Евростат. От там съобщават, че например в България и Румъния минималната работна заплата е замръзнала на нива около 150 EUR. Гърците се намират в състояние на икономически колапс. За последните четири години не са успели да повишат минималното месечно възнаграждение заради силните икономически мерки, които кредиторите ги карат да предприемат. Това, на което могат да разчитат южните ни съседи, е минимална заплата от 700 EUR.

    Частично подобряване има при ирландците. Въпреки, че правителството замрази минималната заплата на равнище от 1500 EUR, това е с 500 EUR повече в сравнение с възнаграждението в Англия, отчитат от Евростат.
  • 3 kiril

    4 1 Отговор
    направете го 5 лв литъра и се кротнете. Икономист - римува се с глист!
  • 4 Ilyan

    5 2 Отговор
    А пък в Китай работят за по 1.8-2.5 долара на ден! ЛОЛ значи сме даже доста добре . Стига само сте сравнявали това и онова а си стегнете и се вземете в ръце. Няма човек на света които да дойде и да ви напълни джобовете !!! Ако човек сам не си помогне няма кои да му го направи!
  • 5 tica2

    2 3 Отговор
    "Икономистът Кольо Парамов коментира идеята, че през септември месец цената на бензина може да се вдигне до 3 лева" -Това че горивата поскъпват е идея на някой си......Е това си е ясно.Докато народа търпи ще бъде така...........Явно на българите им е кеф да ги третират така.А и на мене ми е по добре на празен път да си карам jaguar-а.
  • 6 тотев

    0 0 Отговор
    а повишаването на цените ще засегне ли АГУ?
  • 7 по-кротко

    1 0 Отговор
    Доволен..... Или от себелюбие, че е е познал, или от удоволствие, че се увеличават цените. Бедните и тъпите -кучета ги яли. Краен неолиберал или -раст, как беше там. То и сиромахомилите ги знаем добре, но пък тези поживяха и послугуваха на златния телец в чужбина , а сега са по-големи капиталисти от онези там. Да му е ясно, че когато количествените натрупвания доведат до качествени изменения , според Хегел, на такива като него отворковци първи ще им затварят дупките.
  • 8 ---------------------

    2 1 Отговор
    Както винаги, платените клакьори опипват почвата за следващите повишения. И като си замълчим за пореден път, завряли главите си в кацата с л..ната на богаташите, те повишенията неизбежно ще се случат. Нищо ново. Преди 10 ноември беше диктатура и протести и всякакво волеизявление беше забранено, но сега? Сега защо си траем и все си избираме някой, който да ни "оправи". И после се надупваме да ни оправя. И той какво да прави - върши си работата, за която сме го избрали ...
  • 9 Шумкар

    2 1 Отговор
    Истината е,че трябва отново да се създават партизански отряди...с тайни мисии срещу чорбадйии изедници ! Например: Четата набелязва някоя бензиностанция....връзват персонала за колонките...зареждат фул..резервоари,туби,бидони(може и водоноска..ако имат) докато тече операцията,партизанин снася инфомация във Фейсбук на други чети..да дойдат и те да заредят...и така в цялата страна...до окончателната победа...

    Коментиран от #13

  • 10 лимонад

    2 1 Отговор
    добре де , след като в цяла европа е така , защо не намалят акцизите на горивата в европа като цяло? в сащ е по-ефтино, в русия е по-ефтино, ние ли сме най богатите че да плащаме по 4лв литъра
  • 11 неутрален

    1 0 Отговор
    http://www.fuel-prices-europe.info/

    Сравнете цените и не се оплаквайте
  • 12 ...........

    1 1 Отговор
    ОСЛУШВАЙТЕ СЕ за нападение над ИРАН-това ще е краят на ниските цени на петрола.
    Може да си направите още днес една снимка пред табелите с цените ,за да имате спомен на стари години колко ЕВТИН е бил бензина и нафтата.


    ДА ЗА НИ ЧЕСТИТИ 3 ЛЕВА ЗА ЛИТЪР ГОРИВО.


    НАЗДРАВЕ.НАЗДРАВЕ.НАЗДРВЕ.
  • 13 дрън-дрън

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шумкар":

    Ееее...идеята кефи!Ма те бързо ще ни хванат,щото в БГ чета без предател...не е чета:))))
  • 14 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
  • 15 удар

    3 1 Отговор
    Каролев егати се цръвик у мозък качи такива като тебе изедоха българският народ.
  • 16 до дрън-дрън

    3 0 Отговор
    Ама аз,стария шумкар ли да те уча на занаят!?!? Е,добре...преди да заключите управителя в склада,го накарайте да подпише документи ,че горивото е дарение за вас и ...готово!!! Айде,че ме чакат в мандрата...ще оформяме "дарението"....
  • 17 ха

    4 0 Отговор
    Така ,ами ,в Гърция е 4 лв,ааааааааааа, ........................,Аве нямали да завали 3 деня бензин и слама,па на 4-тия да удари една гръмотевица ве,да..а и държавата скапана да..а
  • 18 Гост

    2 1 Отговор
    Имам приятели в Испания които се чудят и недоумяват какви са тези цени на горивата у нас , а уж испанците са в рецесия . А през турско било лошо ........
  • 19 Урюк Узкоглазый

    1 0 Отговор
    Живея в Москва, карам Тахо 5.3cc и ми гори 20-22л. на 100км. в пробките... бензина е 27-29рубли, а долара днес се вдигна на 32,08- демек по-малко от долар. Най-голям го ядох в Турция там бензина наистина е скъп- в Бг нямаме пътища и с Тахо-то никога не съм оставал, а само транзитно минавам до цивилизованите страни, европейската част на Турция е образцова в това отношение. Наистина имаме най-лошите пътища, което с остарелия автопарк, мутро-бароков политстрой и свирепата чалгарска простащина прави страната ни екстремна дори за транзитно преминаващи... В Бг обаче не се правя на тузар и си карам Опел Кадет 1.6cc 87год. год. - разхода ми като пари е малко по-малко от разхода ми в Москва понеже нямам газово. Подкрепям идеята на пост номер 9 от Шумкар- самоуправството в БГ направи някои хора милионери, а други общински съветници и министри, заради тях семействата ни са в чужбина и предпочитам да плащам данъци на чужда държава отколкото да им купувам МОЛове и хотели в които да се отнасят с мен като с нищожество ако не говоря на чужд език. Лукойл е монополист с договори в авиацията, жп транспорта и автобусните линии- познате по времето на чие управление са сключени... Щом залагате на червено, ще плащате, колкото Ви кажат в това поне нямаме равни . Търпение и завист - новите добродетели. Поздрави!
  • 20 Реален-Пловд

    0 0 Отговор
    Тоя Каролев е един доказан подмазвач и подлец който агитира винаги и прокарва исканията на монополисти и всякаква мръсна паплач дошла тука да граби българския народ.Никакъв икономист експерт не е тоя а е едно продажно - тоя и Левон Хампарцумян-банкера са платени агитатори на монополистите които ни смъкват кожата от гърба!Плащат им по милиони хонорар на година и на 2мата да баламосват по медиите хората и да ги приспиват с глупави коментари как пазарната икономика позволявала спекулативно покачване на цени и т.н. а то никаква пазарна икономика не съществува в България.Къде е пазара на труда и конкуренцията в ел.разпределението и доставката на горива-шминти капели!Никаква конкуренция няма.
  • 21 Малък Петко

    0 0 Отговор
    Каролев оака с царя държавата,ама продължава да дава акъл защото го търсят.Бензанджиите предишните лета пак вдигаха цените и оправданието им беше,че идвали много чужденци та да направят по-голяма печалба,а че се е...а м...та на българина не им дремеше.Сега се хванаха са долара!Ами в началото на пролетта,като долара беше 1лв и32 ст. за к...а ли ме държаха та не намалиха горивата.Тогава пък акциза им беше виновен.Гордеем се с Крум Страшни,че победил и пил от черепа на Никифор.По-добре да му приложим законите!Тогава бензанджиите ще ходят без ръце и ще зареждат с п...те си!
  • 22 овчаря

    0 0 Отговор
    Тоя бандит е от бившата и настояща Държавна сигурност!!!!!!!!!!!
    Задачата му е да мачка българския народ колкото се може повече, за да си осигури охолен живот!!!!!!!!!!!!!
    Той това и ПРАВИ откак го направиха известен!!!
  • 23 що така бе изедници?

    0 0 Отговор
    В Германия е 1,50 евро...., НО само искам да попитам, ДАЛИ целият обслужващ персонал взима колкото немските им колеги ????

    Дали заплатата на шофера на камион в БГ е 3-4 хил евро ??? А?
    Значи нормално ли е бензина да е колкото в Германия???
    Май не, а?
    Прост народ слаба държава!
  • 24 Дulo

    0 0 Отговор
    БРЕЙ ,СЕГА МУ ВРЕМЕТО ЗА ЧУДЕСА ,НЕКА ГОСПОД НАПРАВИ ГОРИВО ОТ ВОДА,МОЛЯ ТИ ,ТИ БАЩА ТИ МАЙКА !
  • 25 свети Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Александра":

    Най-важното е,че почти всички се юрнаха да плюят Каролев и Царя... И всички забравиха много бързо и изгодно колко се плащаше за горива при същия и как се правеше бизнес!!! И докато сте толкова м...умни, държавата ще е на опашката в Европа и ще я управляват милиционери - просто е. Така че честит ви бензин по 3 лв ! И гледайте за колко работят китайците! Жалка история.
  • 26 Вальо Златев

    0 0 Отговор
    До изборите ще ви го продавам вече за петолевка(5лв/А 76)
  • 27 дизел-5лв.

    0 0 Отговор
    голяма простотия, преди няколко месеца по БТВ казаха че няма как да стане 3 лв, горивото ама сега за няколко седмици може да стане. ем скъпо, ем некачествено, единствено ползвателите са прецакани ама от всякъде. никакъв ред в тая държава да направят поне минималната 450-500 лв. че да можем да си позволим. високите цени. Ще почват да копаят в черно море - природен газ и горива, ама е вместо ние да забогатеем пак политиците ще направят простотията да дадат на концесия и ние да взимаме мижави парички.
  • 28 ха

    0 0 Отговор
    през турско данъка е бил "десятък", а сега е 20,де..а тeйните
  • 29 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ПОЛИТИЦИ ... МРАЗЯ ВИ И ВИ НЕНАВИЖДАМ ! УТАЙКАТА НА ОБЩЕСТВОТО !!!