Last news in Fakti

22 Август, 2012 20:49 2 543 16

Министър Дянков за цените на горивата

  • горива-
  • горива-
  • бензин-
  • дянков

Първо нормативни промени, после конкуренция... тогава по-евтино гориво, обясни финансовият министър

Министър Дянков за цените на горивата - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството ще се бори с високите цени на горивата с промени в нормативната уредба. При посещението си в Панагюрище финансовият министър Симеон Дянков каза, че предстоящите изменения ще имат за цел да създадат условия за по-широка конкуренция, която да доведе до понижение в цените на колонката, предаде bTV.

Според вицепремиера вариантът с намаляване на акциза не е възможен, защото подписаните от България споразумения при приемането й в Евросъюза предвиждат обратното – поетапното му увеличаване. Финансовият министър е на мнение, че доходите и акцизите трябва да са пропорционални и затова поетият ангажимент за акциза бил грешка.

Подобно на други представители на кабинета, като транспортния министър Ивайло Московски, Дянков отбеляза, че в момента акцизът за горивата у нас е под минималния праг за ЕС. По думите му има теоретична възможност да се поиска намаляване, но за целта трябва да има решение на Еврокомисията и останалите 26 страни-членки. Вицепремиерът отбеляза, че законодателството на девет от тях изисква да се проведе референдум.

Предложението за балансиране на ситуацията на пазара да се използва националният резерв също не може да стане бързо, обясни Дянков, защото това трябвало да стане едновременно в голяма група държави от ЕС, а следващата среща на европейските финансови министри е в средата на септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой от народа !!!

    0 1 Отговор
    Тъпаци ...какво ни говорят за тоя Европейски съюз...за акциза какъв бил там...А колко им е заплатата там ??? Я да им обяснят на тези в Европа колко заплати и пенсий взема народа тук ...и с това да съобразят акциза в БГ ...ама нали е Г.ЗА на народа това - какво им дреме на тези с 10- 15 000 лв доход на месец , а дори и на ден !!!!!! ТЪПИ УПРАВЛЯВАЩИ - КАК ЩЕ СЕ МЕРИМ НИЕ С ЕВРОПА БЕ ИДИОТИ ???? ЩЕ ИЗМРЕ НАРОДА ОТ СТУД ТАЗИ ЗИМА ....РОБИ ИСКАТ ДА СТАНЕМ БЪЛГАРИТЕ И НА ТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА !!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 ШехерезадатЪ

    0 1 Отговор
    Много ясно е ,че лъже ама докато си трайкате ще ви приказват всякакви истории от 1001 нощ!!!!!!!!!
  • 3 NO-GERB

    0 1 Отговор
    Тоя Дянков като го видя не ми върви по 3 дена направо,гръмни се бе нещастник,освен да лъжат в тоя ГЕРБ друго май не могат.
  • 4 николай маринов

    0 0 Отговор
    Само като му видя гадната мутра и ми идват на ум такива идеи че чак страх ме хваща . Няма и година и вече няма да е министър Дянков а може би подсъдимият Дянков . Дано!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 gruio

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой от народа !!!":

    a DANO po skoro
  • 6 kjiu

    0 0 Отговор
    Поетия ангажимент с акциза било грешка. То и ти си грешка на природата ама боко те излъга да оставиш СБ и да дойдеш в БГ.Аман от юпита с нежни гласове.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Абе целия ГРОБ, що не вземете да се гръмнете , аман от лъжи! Имам чувството , че всеки ден ни тестват , колко ни е прага търпимост... за да не се вдигнем...
  • 8 tedi

    0 0 Отговор
    Franzia може ние не абе Дянков стига с този популизъм и ти и Б.Б. стига лъжа и измама кат си некадърен и лъжеш ходи си. иначе с тези оръфани физиономии си припомнете предизборните си лъжи инак идва Видьов ден.
  • 9 Българин

    0 0 Отговор
    Аман от глупости в Булгаристан.Цената на горивото не се формира само от акциза,а има и ДДС и данък печалба примерно,които могат да се променят за някои продукти,но просто така им е по-изгодно,лапат си и акциза и ДДС,а накрая и данък печалба прибират.
    То бива,бива,ама такава лапаница няма никъде другаде освен в европейският съюз!
    Истината е,че стига да са искали досега горивата в България щяха да са най-ниските в Европа,ама пуста и алчност и демагогии!
  • 10 Очилатко - Дянко

    0 0 Отговор
    Тия съвсем за будали ни мислят. Щом нашият акциз е ПОД минималния за Европейския съюз ЗАЩО в някои страни, членки на ЕС горивата са с по-ниски крайни цени? Защото, както пише в предходния пост - в България някой яко ЛАПА и това все са управниците ни, независимо от цвета и партията. Освен акциза, ВСИЧКО ДРУГО подлежи на държавна намеса. Със сигурност Лукойл здраво лъжат и за производствените си разходи и някой услужливо им вярва.
    А ние се чудим как да оцелеем. Аз нямам кола и разходи за горива, но доходите ми са достатъчно ниски и едно отражение на цената на горивата върху останалите стоки ще разкаже играта на семейството ми.
  • 11 антимафиа

    0 0 Отговор
    вдигайте цената и на вуздуха който дишаме нали догодина са изборите да видим кой ще гласува за вас гладни кучета
  • 12 цената на горивата

    0 0 Отговор
    Данъците представляват 67% от стойността на горивата. А останалите 33% са за проучвания, проектиране, добив, транспорт, ректификация, за търговците на дребно и т.н. И въпреки това най-богатите фирми в света са петролните компании.
  • 13 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ДО ХОТЕЛ ,,ЕКСПО'' НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ В СОФИЯ ИМА ЗАРЯДНА СТАНЦИЯ ЗА ЕЛ. АВТМОБИЛИ !!!!!!!!! ВСЕКИ КОЙТО ИСКА МОЖЕ ДА ОТИДЕ И ДА ТЕСТВА ЧИСТА ЕЛЕКТРИЧКА (в случая нисан микра) А ПЪК НА КОЙТО МУ ХАРЕСА МОЖЕ ДА СИ ЗАКАРА КОЛАТА И ДА МУ Я НАПРАВЯТ НА БАТЕРИИ ! ВСИЧКИ ЧАСТИ И БАТЕРИИ СА ВНОС ОТ ГЕРМАНИЯ ! ПРОБЕГА С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ Е ОТ 100 КМ. НАГОРЕ В ЗАВИСИМОСТ ОТ КОЛИЧЕСТВОТО БАТЕРИИ ! ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ЗАРЕЖДАНЕТО В ЕЛ.МРЕЖА Е 4 ИЛИ 8 ЧАСА !!! ПРЕОБРАЗУВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА ВИ В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ Е ОКОЛО 20.000 ЛВ. (за такси е направо перфектно) БАТЕРИИТЕ ИЗДЪРЖАТ 10 ГОД. НЕЩАТА КОИТО СЕ СВАЛЯТ ОТ АВТОМОБИЛА ВИ ПРИ ПРЕОБРАЗУВАНЕТО МОЖЕ ДА ГИ ПРОДАДЕТЕ КАТО НАПРИМЕР ИНЖЕКЦИОН ,ДВИГАТЕЛ,РАДИАТОР,ГОРИВНА ПОМПА И Т.Н. И Т.Н.С КОЕТО ДА ИЗБИЕТЕ ЧАСТ ОТ РАЗХОДИТЕ ПО ПОДМЯНАТА !!! ВСЯКА СЕДМИЦА ВЪВ ВТОРНИК И ПЕТЪК ОТ 14.00 ТЕСТ ДРАЙВ !!! ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА ,,ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ'' !!!
  • 14 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ДЯНКОВ ПО -СПОКОЙНО БЕ ЧОВЕК ДОГОДИНА СИ ЗАМИНАВАШ ЗА САЩ А ГЕРБ И ТЕ ЗАМИНАВАТ НА МА.НАТА СИ ЗАЩОТО СЕ НА.КАХА АМА МНОГО !!! ДОСТАТЪЧНО СЪСИПАХТЕ ХОРАТА И ДОСТАТЪЧНО ОБЕДНЯХА ЗАРАДИ ВАС !!! БОЙКО КЪДЕ СА ТИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ ДЕТО ГИ ОБЕЩА ...А? ЛИЧИ СИ ЧЕ СИ РАБОТИЛ ЗА ЦАРЯ ! И ОНЯ ОБЕЩАВАШЕ НЕЩО ПОДОБНО ЗА 800 ДНИ ! И ДВАМАТА СТЕ ЗОДИЯ БЛИЗНАЦИ ... ХОРА С НЯКОЛКО ЛИЦА !? ЛЪЖЕТЕ И МАЖЕТЕ ТА СЕ КЪСАТЕ ! ХОРА В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОЛИТИЦИ КОИТО ДА МИСЛЯТ ЗА НАРОДА ! ИМА АЛЧНИ ИНТЕРЕСЧИИ И ЗА ТОВА КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ МАХА ДОКАТО Е ВРЕМЕ ЗАЩОТО ТУК НЕЩАТА ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ СКАПВАТ ЖЕСТОКО !!! СПАСЯВАЙТЕ СЕ ЗАЩОТО БЕЗРАБОТИЦАТА И ЛИПСАТА НА ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ УСЕЩАТ !!! ВСИЧКО Е ЗА СМЕТКА НА ХОРАТА ЗА СМЕТКА НА ТЯХНАТА МИЗЕРИЯ ГЛАД И НЕГРАМОТНОСТ ЗА СМЕТКА НА ЛОШОТО ЗДРАВЕ ЗА СМЕТКА НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА И НАКРАЯ ЗА СМЕТКА НА РАЖДАЕМОСТТА !!! ТУК ВРЕМЕТО Е СПРЯЛО СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА НЯМА И НЯМА И ДА ИМА ! ТОВА Е НАЙ - ПОТЪНАЛАТА ДЪРЖАВА НЕ САМО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ! СПОКОЙНО МОГА ДА КАЖА ЧЕ В АФРИКА ПОВЕЧЕТО ДЪРЖАВИ ИМАТ КАТО НАШИЯ ЧЕ И ПО-ВИСОК СТАНДАРТ АКО ВЪОБЩЕ ТОВА МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ СТАНДАРТ ... ? НЕ Е ПРОБЛЕМА САМО В ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА ПРОБЛЕМА Е ЧЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРАВЯТ ТАКА ЧЕ 23 ГОДИНИ ДОХОДИТЕ НА БЪЛГАРИНА НИТО СЕ ПОВИШАВАТ НИТО ИМА КАКВИТО И ДА БИЛО ИЗГЛЕДИ ТОВА ДА СТАНЕ ! ЗАЩОТО СЕ ПРАВИ НАРОЧНО ! ТОВА СЕ ВИЖДА МНОГО ЯСНО ! НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ ЦИФРОМ И СЛОВОМ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ЧЕТИРИ МИЛИОНА ДУШИ !??? ПОМИСЛЕТЕ ДАЛИ СИ ЗАСЛУЖАВА ЧОВЕК ДА ЖИВЕЕ ТУК И ВСЕКИ ДЕН ДА СЪЖАЛЯВА ЗА ТОВА ЧЕ СЕ Е РОДИЛ ТОЧНО ... ТУК !??????????
  • 15 ssss

    0 0 Отговор
    Нашите политици са страхливи п..ки! Утре ще им кажат от ЕС подмийте се и се надупете и са готови! То и Англия е част от ЕС ама там првителството не ги интересува то работи за народа и променя нещата в тяхна полза а в БГ са п..ки страхливи. Ако и Обама поиска и той ще им го ...... Не мога да разбера този Дянков има ли преглед от психолог как ги допускат такива незнам като го гледам съм сигурен, като малък са го пукали от базици и е.авки и по всяка верятност това сега рефлектира в живото му мамин лигоч. Смотльо!
  • 16 ееееее

    0 0 Отговор
    еййййййййййй Вдянков,ЦУНКАЙ ПИНКО БЕ!!!!!!!!!!!!