Отидете към основна версия

2 140 13

„Росатом“: Искаме дял от НЕК и нищо не даваме на "Уестингхаус"

  • атомстройекспорт

Русия втвърди тона към България по проблема за развитието на отношенията между двете страни в ядрената сфера, коментира за nuclear.ru високопоставен служител в Москва.

Според него няма да се предава информацията, засягаща руското оборудване технология, за изработването от американската компания "Уестингхаус" на техническата и икономическа оценка (ТЕО) за строителството на "хибридния енергоблок" на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Правителството в София разчиташе за бързо вземане на решение за строителството на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", като използва оборудването за АЕЦ "Белене", но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, заяви източникът.

Въпреки това руската страна потвърди, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване.

Но в такъв случай ще бъде необходимо то да се консервира, а за тази цел ще трябва да се сключи и плати договор за консервация. На България й беше предложено разсрочване на плащанията за оборудването и за неговата консервация в течение на 2-3 години при правителствена гаранция. Но през последните 4-5 месеца по този въпрос нямаше никакво развитие, а през август беше съобщено за договора с "Уестингхаус" за подготовката на техническата и икономическата оценка "само за 900 000 евро". За руската страна "това е пълна профанация", подчерта източникът. Той заяви, че "Уестингхаус", която е "пряк конкурент" на "Росатом", няма да получи нито един документ, засягащ руската технология и оборудване.

Руски енергийни експерти отново припомнят, че всеки един реактор се изработва съобразно строго определена централа и неговото местене от един обект или препродраждбата му на китайци или индийци е в „сферата на фантазиите“. Първият реактор на АЕЦ „Белене“ е бил произведен преди 20 г., когато изискваният за неговата сигурност и проектите са били стандартизирани по тогавашния стандарт. В момента Росатом произвежда реактори за чужбина, които отчитат и изискванията на ЕС за безопасност, припомнят руски ядрени специалисти.

Междувременно в. „Коммерсант“ наля допълнително масло в огъня, отбелязвайки че рекордният иск на „Атомстройекспорт“ от €1 млрд. има за цел да даде предимство на Кремъл по придобиването на апетитни активи на НЕК. Според експерти в Москва България няма шанс да спечели делото и ще трябва да плаща за провалената сделка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини