Last news in Fakti

27 Септември, 2012 12:50 1 182 0

Росатом: Готови сме да се върнем в Белене, но не на всяка цена

  • аец белене-
  • росатом-
  • атомстройекспорт
Росатом: Готови сме да се върнем в Белене, но не на всяка цена - 1
Снимка: БГНЕС

Руската корпорация „Росатом“ е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на частния американски инвеститор. Това заяви за БНР говорителят на "Росатом" Сергей Новиков.

Според говорителя на компанията Сергей Новиков появата на частен инвеститор за АЕЦ "Белене" за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

След като има инвеститор, който е готов да построи централата без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна - това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Според нас предложението е интересно и заслужава внимание.

Коментирайки появилата се информацията, че се водят преговори между частния американски инвеститор и "Атомстройекспорт" за откупуване на проекта, говорителят на "Росатом" заяви потвърди информацията на Факти.бг, че такива преговори не се водят, но това не означава, че те не могат да започнат.

Отново научаваме важните новини чрез медиите, ако получим конкретно предложение, разбира се, ще го разгледаме, заяви Сергей Новиков.

Говорителят на „Росатом“ обаче изрази и известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла "Белене" или все пак става дума за една реална идея за построяването на втора атомна електроцентрала в България.

Лидерът на ДСБ Иван Костов е получил уверение от енергийния министър Делян Добрев, че правителството ще поиска от Американския департамент за енергетика информация за консорциума "Глобъл пауър", който обяви интереса си към проекта АЕЦ "Белене". Костов определи инвеститора като "най-меко казано, съмнителен. Никоя сериозна страна не води преговори с неидентифицирани летящи обекти. Никоя сериозна страна не залага авторитета си да прави такова нещо, коментира лидерът на ДСБ.

Междувременно ГЕРБ представи в парламента мотивите към предложението си за възобновяване строителството на ядрени мощности на площадката в Белене.

В проекторешението се предлага цената на сделката да бъде по-малка от направените разходи от българска страна, да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията с "Атомстройекспорт" и НЕК, да се поемат всички настоящи и бъдещи плащания и претенции, както и арбитражните производства.

В проекторешението се посочва още, че няма да има държавни гаранции по проекта. Също се предлага да се договори възможност НЕК да придобие дял от капитала на "Белене" по номинална стойност.

България иска и гаранция за придобиване на проекта за изграждане. Тя е в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА