Last news in Fakti

18 Септември, 2012 11:37 2 134 13

„Росатом“: Искаме дял от НЕК и нищо не даваме на "Уестингхаус"

  • атомстройекспорт

Русия втвърди тона към България по проблема за развитието на отношенията между двете страни в ядрената сфера, коментира за nuclear.ru високопоставен служител в Москва.

Според него няма да се предава информацията, засягаща руското оборудване технология, за изработването от американската компания "Уестингхаус" на техническата и икономическа оценка (ТЕО) за строителството на "хибридния енергоблок" на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Правителството в София разчиташе за бързо вземане на решение за строителството на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", като използва оборудването за АЕЦ "Белене", но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, заяви източникът.

Въпреки това руската страна потвърди, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване.

Но в такъв случай ще бъде необходимо то да се консервира, а за тази цел ще трябва да се сключи и плати договор за консервация. На България й беше предложено разсрочване на плащанията за оборудването и за неговата консервация в течение на 2-3 години при правителствена гаранция. Но през последните 4-5 месеца по този въпрос нямаше никакво развитие, а през август беше съобщено за договора с "Уестингхаус" за подготовката на техническата и икономическата оценка "само за 900 000 евро". За руската страна "това е пълна профанация", подчерта източникът. Той заяви, че "Уестингхаус", която е "пряк конкурент" на "Росатом", няма да получи нито един документ, засягащ руската технология и оборудване.

Руски енергийни експерти отново припомнят, че всеки един реактор се изработва съобразно строго определена централа и неговото местене от един обект или препродраждбата му на китайци или индийци е в „сферата на фантазиите“. Първият реактор на АЕЦ „Белене“ е бил произведен преди 20 г., когато изискваният за неговата сигурност и проектите са били стандартизирани по тогавашния стандарт. В момента Росатом произвежда реактори за чужбина, които отчитат и изискванията на ЕС за безопасност, припомнят руски ядрени специалисти.

Междувременно в. „Коммерсант“ наля допълнително масло в огъня, отбелязвайки че рекордният иск на „Атомстройекспорт“ от €1 млрд. има за цел да даде предимство на Кремъл по придобиването на апетитни активи на НЕК. Според експерти в Москва България няма шанс да спечели делото и ще трябва да плаща за провалената сделка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 220

    2 0 Отговор
    Леле Боико ще ни смъкнат кожите и то в :Дянковия век:.
  • 2 Wow

    3 0 Отговор
    Така е като много му знае устата на Тиквата. Сега ще си сърба попарата като лиже г.за на САЩ!
  • 3 Р.овч.

    1 1 Отговор
    Чудесно
  • 4 пена

    0 2 Отговор
    Тия руснаците няма да се откажат лесно от енегргийния монопол в БГ. Браво на ББ че посмя да им се опълчи! А за БКП и олигархчето п.тKин един голям...
  • 5 българин

    0 0 Отговор
    до №3
    Прав си, но с малката подробност,че попарата ще я сърбаме дружно всички,че дори и децата ни....:(((((
  • 6 adn

    0 0 Отговор
    От край време Русия иска да наложи своята хегемония на Балканския полуостров.
  • 7 ivo

    0 0 Отговор
    bqgat ot rysnasite da lijat g.za na amerikancite но americansite gledat da na onihojat nacqlo na tqx neim trqbva silna darjava
  • 8 натурален българин

    0 0 Отговор
    а защо ние да купуваме руският газ в пъти по скъпо от германия
    и за какво ни е да продаваме ток на целите балкани и навсякъде крайният потребител да плаща по малко от колкото българският уж производител
    да се махат руснаците чехите германците марш на монополите

    Коментиран от #11

  • 9 отлежал ром

    0 0 Отговор
    Ами на който каквито са му целите. Германците произвеждат и са уговорили евтин газ. На нас като ни е все тая дали ще продаваме ток или не какво значение има цената на газта.
  • 10 руснака

    0 0 Отговор
    възхищавам му се на бат бойко - толкова явно да лиже задника на американци! човек трябва да е много смел или много тъп, за да го прави толкова явно, че дори го прави против интересите на българи
  • 11 Евгени Владимиров

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "натурален българин":

    Да не мислиш че цената на газа се определя ей така - ти ме кефиш и затова ще ти пусна евтин газ. Не става така... Има така наречени икономически взаимоотношения, като цената на природния газ е само един от параметрите. Включват се обмен на стоки, мита, всякви взаимни проекти. Има дори и политически спогодби и още 23423421341 фактора. А ние в България само купуваме и това е... Ако бях на бях на мястото на ББ щях да уговоря, на пример, по-ниска цена на газа и горивата, но да построя Белене. Ама явно продължаваме традицията - народа ни е силен, ама политиците - слаби...
  • 12 руснака

    0 0 Отговор
    как ще преговаряш за по-евтин газ и горива (в интерес на българия) срещу Белене?!? (също в интерес на българия!) все едно да искаш да купиш евтини домати и да заплашваш че няма да купиш евтини краставици!
  • 13 Евгени Владимиров

    0 0 Отговор
    Ами по-добре е да продадеш евтини краставици и евтини домати (сборно като печалба правят повече), отколкото да продадеш само скъпи домати (с по-малка печалба). Това ми е мисълта. Ако имаме руски реактор - руско ядерно гориво, западен реактор - западно гориво.