Отидете към основна версия

5 154 79

Българските туристи са оставили над 500 млн. лева в Гърция

  • плаж-
  • море-
  • гърция-
  • туристи-
  • българи

Около 9,6 милиона туристи са пристигнали в Гърция, използвайки автомобили, през 2019 г., което представлява 30,6-процентен дял от общите посещения в страната

Снимка: БГНЕС

Румънските, сръбските и българските туристи, използвали личен транспорт, са донесли близо 1 млрд. евро приходи на Гърция през 2019 г., сочи проучване.

По отношение на този показател Румъния е най-големият източник на приходи за Гърция през изминалата година, като румънските граждани са генерирали 354 млн. евро за икономиката на южната ни съседка. 

Сърбия е на второ място с 297 млн. евро, а България е трета - с 282 млн. евро. Това става ясно от проучване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE), цитирано от Bloomberg TV Bulgaria. 

Страната ни е следвана от Албания (200 млн. евро), Турция (171 млн. евро) и Република Северна Македония (114 млн. евро).

Около 9,6 милиона туристи са пристигнали в Гърция, използвайки автомобили, през 2019 г., което представлява 30,6-процентен дял от общите посещения в страната.

Изследването показва приноса на посещенията на Гърция от чуждестранни туристи с личен автомобил, като през 2019 г. този показател възлиза на 9,6 милиона посещения, 38,2 милиона нощувки и 1,8 млрд. евро приходи. Това съответства на 30,6-процентен дял от общите пристигания, 16,4-процентен дял от нощувките и 10,1-процентен дял от приходите през годината.

Гърция очаква отварянето на границите ѝ след облекчаването на мерките срещу коронавируса да насърчи силното търсене в сегмента през третото тримесечие. Основни фактори за това са лесният достъп и усещането за сигурност и независимост при посещенията с лични превозни средства.

Правителството се надява, че успехът му в справянето с пандемията ще му помогне да популяризира страната като по-безопасна дестинация. Но успехът на летния ваканционен сезон зависи и от това, което се случва на други места. 

Скок в случаите на заразени с Ковид-19 в няколко балкански държави накара Атина да отложи отварянето на северната си граница за всички страни, с изключение на България, до края на месеца. Докато Гърция отново отвори основните си летища за много международни полети, новите огнища ще предизвикат преосмисляне на въпроса.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини