Отидете към основна версия

1 819 12

Слаба реколта очакват зърнопроизводители от Бургаско

  • пшеница-
  • зърно

Пшеницата е борсова стока

Снимка: БГНЕС

Жътвената кампания в Бургаско беше открита с церемония през уикенда. По-слаби добиви и по-лошо качество на реколтата очакват производители от региона, съобщава БНР.

С молебен за здраве и ползотворна жътва бе даден старта на кампанията. Домакин на церемонията беше Георги Колев и землището му в айтоското село Лясково, който също очаква не толкова добра реколта:

„То в цяла България е едно и също. Няма промяна в обстановката. Това се дължи на сушата, която беше пролетта“, посочва Колев.

В Североизточна и Югоизточна България положението с реколтата не е добро, коментира председателят на регионалната браншова организация Николай Киров:

„Очаквахме малко по-добре да е, но след като влязоха машините в полетатау се оказа, че положението е доста зле. Примерно, ечемик жънем някъде от порядъка на 150-200 кг, а на пшеницата даже на места до 100 кг жънем. Което е много ниско. В сравнение с миналата година поне 3-4 пъти е по-нисък добивът. В рапицата не сме влезли още, но като гледаме и там положението ще е същото“, поясни Киров.

Пшеницата е борсова стока, но засега няма индикации лошата реколта да повлияе на цената на хляба, смята Николай Киров.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини