Last news in Fakti

29 Юни, 2020 23:31 1 818 12

Слаба реколта очакват зърнопроизводители от Бургаско

  • пшеница-
  • зърно

Пшеницата е борсова стока

Слаба реколта очакват зърнопроизводители от Бургаско - 1
Снимка: БГНЕС

Жътвената кампания в Бургаско беше открита с церемония през уикенда. По-слаби добиви и по-лошо качество на реколтата очакват производители от региона, съобщава БНР.

С молебен за здраве и ползотворна жътва бе даден старта на кампанията. Домакин на церемонията беше Георги Колев и землището му в айтоското село Лясково, който също очаква не толкова добра реколта:

„То в цяла България е едно и също. Няма промяна в обстановката. Това се дължи на сушата, която беше пролетта“, посочва Колев.

В Североизточна и Югоизточна България положението с реколтата не е добро, коментира председателят на регионалната браншова организация Николай Киров:

„Очаквахме малко по-добре да е, но след като влязоха машините в полетатау се оказа, че положението е доста зле. Примерно, ечемик жънем някъде от порядъка на 150-200 кг, а на пшеницата даже на места до 100 кг жънем. Което е много ниско. В сравнение с миналата година поне 3-4 пъти е по-нисък добивът. В рапицата не сме влезли още, но като гледаме и там положението ще е същото“, поясни Киров.

Пшеницата е борсова стока, но засега няма индикации лошата реколта да повлияе на цената на хляба, смята Николай Киров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    накрая печелят зърнената мафия
  • 2 Фаро

    8 2 Отговор
    Тия ако разчитат на мен ще фалират,защото ям по 1 хляб на месец и имам големи претенции към производител,продукти,майстор,продавач и т.н.

    Коментиран от #6

  • 3 оня с коня

    12 1 Отговор
    Категорично не съм съгласен с изказването на Интервюирания в Статията.Да започнем с Изцепката му че "То в цяла България е едно и също"...Глупости на търкалета- НЯМА РАЙОН в БГ,който да се мери със Добивите от Зърнопроизводство в Добруджа,които традиционно са ПОЧТИ ДВОЙНО ПО-ВИСОКИ!По-нататък:"Реколтата била слаба"...Ама откъде накъде ще сравняваме Добива с Миналогодишния - следва да сравняваме Добива от Декар СЪС ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ - ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛКИ в Европа като Украйна,Русия,Румъния и т.н.,защото Стоката "Зърно"/жино и Ечемик в случая/ е ЕКСПОРТНА!А ако в изброените Държави Реколтата е още по-слаба,то неминуемо ЦЕНАТА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ и на практика Нашите зърнопроизводители ще спечелят НЕ ПО-МАЛКО от една "Силна реколта".Странно е и твърдението в Статията,че "Цената на хляба няма да се вдигне" БЕЗ Анализ на Добивите в Европа и Америка ,който всъщност ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА на Пшеницата.И накрая:ЗАЩО Интервюирания нищо не казва за състоянието на Царевицата и Слънчогледа към момента като се има в Предвид че Пшеницата е САМО 1/3 от общото Зърнопроизводство като Площ,а същевременно и най-слабо печеливш Артикул в сравнение с Царевицата и слънчогледа.

    Коментиран от #9

  • 4 Д-р Ох Боли

    20 2 Отговор
    А като купуват бентлита и фантоми нИ рИват 😎
  • 5 смешни сте

    10 5 Отговор
    житари ( все партийни геносета от апк-ата), що апартаменти, що коли , що хотели изпонакупихте, а сега продаваййййй !!!
  • 6 Kът кът кът

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фаро":

    А през останалите дни от месеца пасти ли набиваш?
  • 7 Давид

    6 1 Отговор
    За да имаш добив от 100 кила на декър или си лъжец или мърлйо . Ще джугат субсидии . Ако не бяха счупили всичко и най вече почти готовите напоителни системи в цялата страна захранвани от многото язовири и построени от лошите социалисти сега нямаше да реват . Цялата пасмина стояща в сянка и контролираща 240 клоуна в парламента трябва да бъде разкарана от лицето на земята .
  • 8 Истината

    8 0 Отговор
    30 години наште управници целяха да съсипят българското земеделие и животновъдство,...е на вече почти успяха.
    Останаха някои прима ЗП-та дето точат субсидии от ДФЗ
  • 9 Сесесере

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Ами защото зърнарите са прости и не са им присъщи подобни дълбокомислени анализи! Или се правят на луди, както винаги!
  • 10 Da ne

    7 0 Отговор
    Подготовка за увеличение на хляба!
  • 11 Старецът от полето

    5 0 Отговор
    Ще става още по-зле. Земята се експлоатира зверски.
  • 12 тера

    5 0 Отговор
    И сега кой ще купува мерцедеси, яхти, самолети и т.н.