Отидете към основна версия

2 083 12

Търговията със съседите мина 4.5 млрд. USD

  • българия-
  • турция-
  • стокообмен-
  • прогноза-
  • икономика

Очаква се стокообменът с Турция да достигне 5 млрд. USD през 2021 година

Снимка: М. Богданова ©

Стокообменът между България и Турция е балансиран. През изминалата година южната ни съседка е изнесла към България стоки за близо 2.4 млрд. USD, а ние сме изнесли към нея – за 2.1 млрд. USD. „Плановете са през текущата година стокообменът да достигне 5 млрд. USD“, казва Зеки Саръбекир, председател на турско-българския бизнес съвет.

"България е много важна държава за нас. Тя е не само наш съсед, но и врата към Европа. По-голямата част от износа за Европа, който представлява 50% от целия износ на Турция, преминава през България. Над 1 милион тирове годишно пренасят търговски стоки през България от ГКПП Капъкуле, Дерекьой и Хамзабейли", посочва той.

За развитието на търговията Саръбекир предлага създаването на съвместен с България логистичен център в Европа, както и активизиране на ро-ро превозите. „20% от нашия износ за Европа може да транспортираме с влак. Ро-ро превозите са добра алтернатива за ТИР-превозите. България разполага с пристанищата Варна и Бургас, Румъния с Констанца. Бари в Италия също е ключова точка, но важното е да преференцираме алтернативни канали. Осигурявайки по-бързо преминаване на тировете през България и Балканите, можем да създадем съвместен логистичен център в Европа, откъдето да ги разпределяме. При положение, че въведем система за преминаване с код или баркод, през митниците ще преминават два пъти повече тирове, отколкото сега. Това ще означава най-малко 20% приходи за износа, обяснява Саръбекир.

Индустриалните зони в България също предлагат достъпни цени. Освен това инвестициите се подпомагат от общините, местните и чуждестранните търговско-промишлени камари и държавата. България е член на ЕС и се възползва и от еврофондовете. „Средства като иновации и конкурентоспособност, развитие на човешките ресурси и развитие на селските райони могат да се използват за развитие на бизнеса", посочва Саръбекир.

По данни на турското министерство на туризма и културата 850 000 български граждани са посетили Турция през 2020 г. въпреки пандемията от COVID-19. "Планира се през тази година цифрата да надхвърли един милион души", прогнозира Саръбекир.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини